.
Отговор в тема
Страница 4 от 4 ПървиПърви 1234
Резултати от 76 до 79 от общо 79
    Servus Dei Мега фен Аватара на inewton
    Град
    Sedes Sancti Petri
    Цитирай Първоначално написано от MoonWatcher Виж мнението
    Според мен (лично мнение е това) всички приказки, филми, легенди и т.н. за задгробен живот и духове са породени от страха на човека от смъртта. Освен това в миналото много явления, които сега са развенчани, са били именно с това - неспокойната душа на покойник го причинява. Хората по този начин са показвали страха си от необяснимото, от неизследваното. А смъртта е неизследвана територия.
    PS - Изказването ти за Бога и дявола според мен не е вярно. Поне в християнството Бог и Дявола съществуват заедно. Християнството отрича Дявола и заклеймява деянията му, но признава съществуването му. Същото правят и различните сатанистки култове, изповядващи пряка вяра в Луцифер, само дето наопаки.
    Фойербах ли си чел/а? Лош път, чадо.
    Въ науката намѣрихъ своитѣ граници, докато въ Църквата живѣя своята свобода.

Повече от фен Аватара на MoonWatcher
    Цитирай Първоначално написано от inewton Виж мнението
    Фойербах ли си чел? Лош път, чадо.
    Не съм, отче. Не съм се нагърбвал да чета изцяло философски трудове от половин година. Но тези идеи са засегнати в произведенията на Х.П. Лъвкрафт и Е.А. По, а на тях съм див фен. Набоков, мисля, също засяга темата за смъртта в някои от произведенията си, излагайки подобни размисли.

Servus Dei Мега фен Аватара на inewton
    Град
    Sedes Sancti Petri
    Цитирай Първоначално написано от MoonWatcher Виж мнението
    Не съм, отче. Не съм се нагърбвал да чета изцяло философски трудове от половин година. Но тези идеи са засегнати в произведенията на Х.П. Лъвкрафт и Е.А. По, а на тях съм див фен. Набоков, мисля, също засяга темата за смъртта в някои от произведенията си, излагайки подобни размисли.
    Прочети и Фойербах щом са ти интересни подобни мисли. Неговите разсъждения за това, че човека е създал Бог за своя утеха също заслужават да се прочетат. Кой ги приема и кой не вече е отделен въпрос.
    Въ науката намѣрихъ своитѣ граници, докато въ Църквата живѣя своята свобода.

Повече от фен Аватара на MoonWatcher
    Звучи интересно, макар че вече съм срещал подобни размишления на различни места, най-вече в "Делюзията Бог" (личи си, че автора е атеист) на Ричард Докинс, но тя е повече научна книга и изследва формированията на организираните религии и появата на концепцията за Господ, а не задълбава във философия. Книгата е интересен труд дори за вярващите, мисля, макар че ми допадат повече трудовете на Докинс за еволюцията на живота. Както и да е, Фойербах също се намества в списъка ми с нехудожествени автори за четене.

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си