.
Отговор в тема
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПърви
Резултати от 1 до 25 от общо 51

Hybrid View

Какво трябва да знае всяко момче/момиче

Понеже духовната неграмотност е държавна политика, осакатила не едно поколение българи, пускам линк към две книги с поверителни разговори за най-важното. Макар че книгата е за различно големи деца, може да видите какво сте пропуснали да научите, когато му е било времето. Освен това имате братчета и сестричета, а предстои да бъдете и родители, ако вече някои от вас не са.А и в последните глави е засегната и тийнейджърска проблематика и то по начин, различен от този, с който сте свикнали. Още повече, че на повечето тук им личи, че не са имали духовно грамотни родители,
    които да посеят добри семена в душите им. Така че, като изход остава да наваксате със самообразованието. Ако го желаете. Ако не ви мързи да четете и да мислите.

Какво трябва да знае всяко православно момче?
    http://sveta-gora-zograph.com/books/Momche/book.html

Kaкво трябва да знае всяко православно момиче?
    http://sveta-gora-zograph.com/books/Momiche/book.html
    Последно редактирано от Pitancho : 11-04-2016 на 18:32

Мега фен
    не знам защо ми "намирисва" на монотонно, безинтересно, скучно, досадно и дори безполезно, иначе това да се говори за семейното планиране и вредата от наркотиците принципно би било от полза

Servus Dei Мега фен Аватара на inewton
    Град
    Sedes Sancti Petri
    Цитирай Първоначално написано от npp Виж мнението
    не знам защо ми "намирисва" на монотонно, безинтересно, скучно, досадно и дори безполезно, иначе това да се говори за семейното планиране и вредата от наркотиците принципно би било от полза
    Интересно защо ли. На мен пък ми намирисва на опасно като чуя за твоята секта (в която си си сам, така че не знам дали дори секта да го наричам).
    Въ науката намѣрихъ своитѣ граници, докато въ Църквата живѣя своята свобода.

Мега фен
    Цитирай Първоначално написано от inewton Виж мнението
    Интересно защо ли. На мен пък ми намирисва на опасно като чуя за твоята секта (в която си си сам, така че не знам дали дори секта да го наричам).
    нямам секта, по-добре е да водиш човеците по пътя на благоразумието т.е. да се научат да разсъждават правилно като цяло, което ще им е от полза при всякакви случаи, условия и обстоятелства, отколкото да ги учиш за всяко нещо поотделно, което пък предразполага към готованство, комплекси в начина на мислене, и пр.

Цитирай Първоначално написано от npp Виж мнението
    Намирисва ти, защото не си го чел, но имаш предразсъдъци и си се въртиш в своята матрица, където може би не забелязваш, но продуцираш ,,монотонно, безинтересно, скучно, досадно и дори безполезно" съдържание.
    Разбира се, че в момчешката книга се говори за различни - не само вредни, но и полезни неща, вкл наркотиците. А и за семейното планиране - също. Това е описано в четвърти разговор от последната част, където момчето е вече юноша. Понеже си писал неведнъж за това планиране, бих те помолил да прочетеш този разговор и да обсъдим разликите между твоето виждане и това на автора, който е лекар с православен мироглед. Да видим можеш ли да излезеш от матрицата си. Дано пък съм преценил неправилно, че не можеш. Ще прочетеш ли?
    Последно редактирано от Pitancho : 11-05-2016 на 13:12

Мега фен
    Цитирай Първоначално написано от Pitancho Виж мнението
    Намирисва ти, защото не си го чел, но имаш предразсъдъци и си се въртиш в своята матрица, където може би не забелязваш, но продуцираш ,,монотонно, безинтересно, скучно, досадно и дори безполезно" съдържание.
    Разбира се, че в момчешката книга се говори за различни - не само вредни, но и полезни неща, вкл наркотиците. А и за семейното планиране - също. Това е описано в четвърти разговор от последната част, където момчето е вече юноша. Понеже си писал неведнъж за това планиране, бих те помолил да прочетеш този разговор и да обсъдим разликите между твоето виждане и това на автора, който е лекар с православен мироглед. Да видим можеш ли да излезеш от матрицата си. Дано пък съм преценил неправилно, че не можеш. Ще прочетеш ли?
    дано книжките наистина да се окажат полезни, защо не?!, например секти се оказаха нещо като прелюдия на онова, което истинският Бог ме направи да бъда (впоследствие), но нямам предвид, че се водя по техни учения, защото откакто имам Него видях, че няма никакъв смисъл да "клатя ситото" с техните предания/учения

нямам мое (частно) виждане, що се отнася до "матрицата" и мен, за съжаление тя е глобална, дори вселенска, и за жалост се оказах като принуден да остана в нейните "улици", и истината е, че тя трябва да бъде премахната (не е достатъчно да се излезе от нея), иначе доста хора могат да останат неблагоприятно повлияни и засегнати от нея по малко или много неизбежен за тях начин, тъй като тя е система от дълбоко(духовно) ниво - просто един човек не е достатъчен за да реши проблема, има нужда от всеобщите усилия на мнозина добри/праведни хора

"И един силен ангел взе един камък голям като воденичен, та го хвърли в морето и рече: Така стремително ще бъде тръшнат Вавилон, великият град, и няма вече да се намери." Откровение 18: 21

не знам дали някога ще ми бъде дадено да прочета тези две книжки на този православен доктор (при все че едно е сигурно, ако някой друг ги прочете, то и на мен ще ми се случи същото в съответната бъдеща вечност, както и на всеки друг), иначе, доколкото видях, идеята залегнала в тях е оригинална, а ако искаш да представиш нещо, което мислиш, че съм пропуснал да разбера, можеш и да се потрудиш, като го изложиш тук(в този форум), а не само да се хвалиш с чужд(и) труд(ове)

"да проповядваме благовестието и от вас по-нататък, а не да се хвалим с готовото в чужда област." 2 Коринтяни 10: 16,

"всеки нека изпитва своята работа, и тогава ще може да се хвали само със себе си, а не с другиго;" Галатяни 6: 4
    Последно редактирано от npp : 11-05-2016 на 15:11

Мега фен Аватара на Грозния
    Град
    София
    Какво трябва да знае всяко православно момче?
    http://sveta-gora-zograph.com/books/Momche/book.html

Kaкво трябва да знае всяко православно момиче?
    http://sveta-gora-zograph.com/books/Momiche/book.html
    Не мисля, че тия неща са подходящи, още по-малко адекватни!

По какви причини смяташ така?

Град
    София
    По какви причини смяташ така?
    Защото са неприложими, най-малкото към света в който живеем и към биологията на човека. Внушават чувство за вина, не дават отговори на въпросите и не възпитават в адекватно поведение.

П.С. В Библията никъде няма забрана за контрацептиви, нито колко деца трябва да имаме или поне аз не си спомням.

Неприложими са в света, в който са избрали да живят голяма част от хората.В ероятно нямаш познати вярващи родители, които да се стремят да предадат на децата си християнско възпитание, но такива хора има и тази проблематика ми е позната, а не е изсмукана от пръстите. Много е трудно да възпитаваш деца - бели гълъбчета в бездуховна среда на гарги. Сред парадиращи с материални неща егоистчета, възпитавани като домашни божества които изискват всички да се въртят около тях. Ситуациите и предизвикателствата, описани в книжките са съвсем реални и злободневни; само че подобни неща са встрани от кръгозора ти.
    И вместо да рецитираш клишета, кажи къде прочете за ситуация, в която на Андрей му се натрапва чувство на вина!

Град
    София
    Неприложими са в света, в който са избрали да живят голяма част от хората.
    Едно време, родителите са женели децата си, щом влязат в пубертета. Не е имало нужда от контрацептиви и семейно планиране, защото хората са били прости и детската смъртност - висока!
    В днешно време хората се женят и правят деца по-късно, но това съвсем не означава, че им се прави по-малко секс или че почва да им се прави по-късно! И тогава кво праим и кво предлааш?!
    Ситуациите и предизвикателствата, описани в книжките са съвсем реални и злободневни; само че подобни неща са встрани от кръгозора ти.
    Ситуациите може да са реални, но решенията не са. Тия тъпи "напътствия" са изкуствени, нереални и неприложими! Те биха довели до правене на секс без предпазни средства, нежелана бременност и най-вероятно аборт.
    ...кажи къде прочете за ситуация, в която на Андрей му се натрапва чувство на вина!
    Това че не трябва да гледа телевизия, да играе компютърни игри или да има сексуални помисли към жени.

П.С. Освен това тия "книжки" са русофилски!

Не са русофилски, още по-лошо - руски са. Което не значи че подобна проблематика съществува само в Русия. Не си си поставял подобни цели, не си учен да цениш времето си и да не го пилееш за глупости; родителите ти също не са сметнали за нужно да възпитават човек, у когото и не предполагат наличието на душа; и вероятно не общуваш с подобни семейства. Затова нещата ти изглеждат нереалистични, защото не живееш в/с тази реалност.
    И неправилно си разбрал, че се отрича напълно контрацепцията. Но това е едно от многото неща, които са ти непознати, а не смятам, че точно тази липса се нуждае от най-спешно попълване.
    И не се възпитава вина, а отговорност, но пусти клишета...
    Последно редактирано от Pitancho : 11-20-2016 на 13:49

Ето още нещо за семейството, писано от български педагог:
    http://m.offnews.bg/news/Nashite-avt...to_640331.html

Мега фен Аватара на divergent
    Ква е таз секта, ве?
    I'm too weird to live, but much too rare to die.

Това не е секта, това е православно християнство. Щом не различавате нещо, дето е по нашите земи от векове, значи не сте в час.

Това не е секта, това е православно християнство. Щом не различавате нещо, дето е по нашите земи от векове, значи не сте в час.
    Не съм отворила даже, за да сравнявам или различавам, ама ми е много съмнително да ми проповядвате у форона. Православните християни трябва да се докоснат до учението и бога в храма, едва ли църквата образова поклонниците си в омърсеното интернет пространство.

За Ваша изненада Църквата прави и това - използва мрежата за да стигнат истините на вярата до повече хора. Мога да ви пусна линкове към подобни сайтове, блогове, видеоканали и пр, някои от които са създадени с решение на висшето духовенство или с благословение от него. И където се публикуват разнообразни материали не само от древни, но и от съвременни богослови, свещеници, епископи и обикновени християни. Но щом ви мързи да четете, поне да знаете, че църквата не е единственото място, където може да се говори за Бога. Има много други места и начини.

Не не мерси, недей да ни пускаш повече линкове.

Въх, убеди мъ!

Нещо цензор ли то раздавате? Щом не Ви е интересно, поне не се излагайте със съвети как и къде трябва да се говори за Бога. Има обаче и хора с друго отношение, така че въпросът е тогава какво правите тук? Аз не се интересувам напр. от футбол и съответно не си губя времето в запалянковски сайтове.
    Последно редактирано от Pitancho : 11-20-2016 на 16:02

Аз не се интересувам напр. от футбол и съответно не си губя времето в запалянковски сайтове.
    аха, а тоя форум ти е сайт за религия ли?

Мега фен Аватара на VinDiesel
    Град
    Плевен квартал Оринч Каунти
    Питанчо, набожен човек ли си?

Православен християнин. Не само по кръщелно свидетелство.

Мега фен Аватара на VinDiesel
    Град
    Плевен квартал Оринч Каунти
    Коя религия е най-правилна според теб и защо?

Цитирай Първоначално написано от VinDiesel Виж мнението
    Коя религия е най-правилна според теб и защо?
    Възпитаван съм като атеист, но съм имал малък досег до християнството благодарение на вярващи близки от по-старите. Не чрез разни теории, а чрез примера. Като войник и студент започнах да търся и да подлагам на съмнение много неща, но се оказа, че не толкова аз търся Бога, колкото Той мене. За щастие не се забих по разни секти и философѝи, просто реших да науча повече за вярата, в която съм кръстен и когато то влязох в църква като собствено решение, не бях съвсем като хванат от гората, но ми хареса и понеже не разбирах много неща, реших да науча повече. Тогава още нямаше почти никаква литература, нямах връстници с подобни интереси, и се бъхтах сам дълго време, очудвайки себе си и близките с този интерес. А после се оказа, че и хора има, и отговори, и няма нужда да откривам колелото... А после открих и връстници, които не просто ходеха на църква и философстваха ,а се стараеха да живеят вярата си. И имаха за пример не Сульо и Пульо, А Христос и светиите, както и някои живи хора, които са пример за подражание. И си спомних, как като ученик случайно чух някаква проповед с призив да подражаваме на добродетелите на св. Параскева(по радио Свободна Европа) и се задавих от възмущение. Толкова абсурдна ми изглеждаше тогава подобна мисъл, но хората се променят. Някои. Търсещите. На който всичко си му е ОК в кочинката, в която вегетира средностатистическия духовно сляп българин, това продължава да изглежда абсурд.
    Защо точно тази вяра е истинна - друг път.
    Последно редактирано от Pitancho : 11-20-2016 на 17:21

Етикети за тази тема

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си