- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Какво трябва да знае всяко момче/момиче
Коя религия е най-правилна според теб и защо?
Възпитаван съм като атеист, но съм имал малък досег до християнството благодарение на вярващи близки от по-старите. Не чрез разни теории, а чрез примера. Като войник и студент започнах да търся и да подлагам на съмнение много неща, но се оказа, че не толкова аз търся Бога, колкото Той мене. За щастие не се забих по разни секти и философѝи, просто реших да науча повече за вярата, в която съм кръстен и когато то влязох в църква като собствено решение, не бях съвсем като хванат от гората, но ми хареса и понеже не разбирах много неща, реших да науча повече. Тогава още нямаше почти никаква литература, нямах връстници с подобни интереси, и се бъхтах сам дълго време, очудвайки себе си и близките с този интерес. А после се оказа, че и хора има, и отговори, и няма нужда да откривам колелото... А после открих и връстници, които не просто ходеха на църква и философстваха ,а се стараеха да живеят вярата си. И имаха за пример не Сульо и Пульо, А Христос и светиите, както и някои живи хора, които са пример за подражание. И си спомних, как като ученик случайно чух някаква проповед с призив да подражаваме на добродетелите на св. Параскева(по радио Свободна Европа) и се задавих от възмущение. Толкова абсурдна ми изглеждаше тогава подобна мисъл, но хората се променят. Някои. Търсещите. На който всичко си му е ОК в кочинката, в която вегетира средностатистическия духовно сляп българин, това продължава да изглежда абсурд.
Защо точно тази вяра е истинна - друг път.
Последно редактирано от Pitancho : 11-20-2016 на 18:21
По този въпрос аз препоръчвам книгата на Питър Гилкуист "Да станеш православен. Пътешествие към древната Христова вяра". Книгата разказва как група протестанти отркриват православието след дълги изследвания, исторически, богословски и библейски търсения. Показва и решенията им защо точно православието да следват.
Въ науката намѣрихъ своитѣ граници, докато въ Църквата живѣя своята свобода.
точно такава е била досега типичната схема при човеци, които са тръгвали по пътя на човешката религиозност/духовност, но друго е да започнеш с правилното упражняване/практикуване на вярата от самото начало без да следваш онова, което е написано в световната духовна/религиозна литература, понеже едно е да уповаваш изцяло на Онзи, Който наистина е истинският Господ Бог, докато друго - да се доверяваш на човеци, понеже човеци са писали всички онези книги, които са се намирали на света досега, и човеци са проповядвали всички онези проповеди, които са били изричани на този свят - каква е гаранцията, че всяко от тези свидетелства е изцяло от истинския Господ Бог?!, при все че няма гаранция за нито едно от тях да е напълно Истинно, макар и да изключим библейските и някои други (т.е. като цяло много малък брой), не че съдя някого като казвам това, но, както казва и Св. Павел, цялата ти/ви вяра може да (се) "вкисне" от малко "квас", нека си припомним един от библейските примери за това, а именно как Исав се оказа не съвсем чист в духовно отношение, поради което продаде първородството на брат си Яков за едно ястие, именно поради гордост, защото проявяваше афинитет към това да дири световни духове(Битие 25:27) и беше склонен да се води от световни вероучения(Битие 26:34-35), и впоследствие предпочете да отиде при чичо си Исмаил и се водеше и по негови вероучения(Битие 28:8-9), вместо да следва изцяло традицията от дядо си Авраам и баща си Исак, спомни си също как Валаам, който беше верен поклонник на истинския Господ Бог, та дори и Негов пророк, се отклоняваше от правия път заради това че дружеше с моавски първенци, и беше готов да угоди на валак, който искаше да прокълне израилтяните(Числа 22-24), има и още много примери за това, понеже какво го ползува човек ако спечели дори целия свят на човешката религиозност/духовност, но по този начин изгуби душата си?!
Последно редактирано от npp : 11-20-2016 на 21:55