- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- За бъдещето!
Добър вечер/Добро утро/Добър ден , в зависимост от това кой по кое време чете тази статийка. Та аз съм 16 годишен младеж ( 10 клас в момента ) и вече като всеки нормален тийнейджър започвам да мисля за бъдещето и как искам да следвам в университет. В даскалото съм много добър , схващам бързо и нямам проблеми като цяло , но ето че тук настъпва завръзката на проблема. Може ли някой да ми разясни какво точно представлява кандидатстването в университет ( примерно в Оксфорд ) и как се взима пълна стипендия, тъй като не съм от много заможно семейство. Нашите са разведени и възможностите им не са големи , могат да покриват само най-важните разноски.
Та казвайте докато е време да знам какво да правя и какво да подготвям , че после да не стане пък късно, ще взема да се изям от яд...
Точно пък за УНСС няма какво да говорим. Аз през цялото време говоря за чужбина ти ми говориш за български ун-ти ... не знам просто какво да кажа![]()
![]()
![]()
Обучението в университети като Oxford е платено и то високо.Относно платежоспособността имаш вариант да теглиш студентски кредит или да кандидатстваш за стипендия.Стипендии ,обаче получават ученици с много висок успех,медали от олимпиади и подобни,влиза се трудно,за някои специалности се полага специален изпит,който се провежда от самия университет,трябва ти сертификат за език и при успешно полагане на изпит,се ходи на интервю.Всичко това е в зависимост от университета,който си избрал.Отваряш страницата в интернет на съответния университет и четеш всичко за кандидатстване-срокове,изисквания,такси и тнт.Има си го подробно изписано.
В България нещата стоят по друг начин,естествено.
Зависи дали си се насочил към чужбина или ще оставаш тук.
Имаш време,не се знае догодина по това време какво ще ти щукне.![]()
Не, аз това го планирам от 3-4 години на сам. Просто няма как да размисля , и ме интересуваха някои неща , и все пак благодаря за информацията
![]()
В Англия, доколкото съм косвено запознат, става по следния начин. Сваляш т сайта на университета формуляр за кандидатстване, попълваш го, като прилагаш преведени и легализирани диплома и прочее в срока, в който ти ги искат, трябва да имаш покрит съответния изпит по английски, най - често IELTS, TOEFL, не навсякъде приемат на Кеймбридж изпитите, доколкото аз знам. Всичко е направено - следвай стъпките.
В нашенските университети гледаш кога има по унитата дати за приемни изпити (кандидат-студентски), гледаш специалността ти какво изисква (на много места искат не само КСИ), гледат ти матурата и дипломата естествено, както и в чуждестранните (като обикновено се набляга на конкретни предмети). Сега тук отиваш на изпит или кандидатстваш по друг, какъвто приемат, начин, виждаш, че си приет, отиваш с дипломата за средно в канцеларията(учебен отдел) или където са записванията на съответния ВУЗ, внасяш семестриална такса и си студент.
В Оксфорд и прочее, доколкото знам, таксата на семестър е нещо от рода на малко над 9000 паунда, тук мисля, че няма ВУЗ, в който да надвишиш 2000, средно между 200 и 4-500на семестър. В ТУ - София са о325 и обикновено ако си толкова прилежен, а и да не си чак толкова, ще ги избиеш при първата евростипендия.
Лично аз съм на мнение, че ако имаш интерес, учиш и ти е интересно наистина това, дето го учиш, дали ще го следваш в Столипиново или на Луната, няма особено значение. Обратното също важи.
"И гълъбът, сбрал топлина от кръвта,
под пазвата трепна полека,
удари с криле и натам полетя,
където не стигна човека."
Добре де а примерно запълнени са всички места без 1 и аз и още 1 човек сме първи за него. И двамата сме с отлична диплома , следователно по какви критерии ще изберат кой да приемат ?
По това, което е релевантно за специалността и в което единият от двамата е по - добър при равни други условия. Дава се предимство на студенти с увреждания също така, както и с лош социален статус. Отново при равни други условия, ако с за чужбина примерно и се състезаваш за това място с другия, който си е местен, ще вземат него. Ако си тук - не го мисли, ще те вземат.
"И гълъбът, сбрал топлина от кръвта,
под пазвата трепна полека,
удари с криле и натам полетя,
където не стигна човека."