.
Отговор в тема
Резултати от 1 до 6 от общо 6

IT сектор за работа.

Здравейте, аз съм момче 11 клас и мисля да се занимавам с компютри за вбъдеще. Та имам няколко въпроса, трябва ли да съм "гениален" математик за да стана добър програмист. Всеки пост в IT сектора ли изисква еднакво количество математика или има постове, чиято длъжност не изисква чак толкова високо ниво на математиката. Питам защото 9 и 10 клас завърших с 5 по математика, 11 клас леко ме удари мързела, но се връщам и мисля, че ще завърша с 5, и 12 клас, мисля че 5 ще хвана. НО от МГ и други гимназий учениците имат пълни 6-тици по математика и мисля, че материала, който учат е по-напред от нашия, съответно не съм добър колкото тях по математика, за това питам дали има постове, които не изискват чак такава математика. Също има ли начин да проверя, дали логическото ми мислене е подходящо за професия в ИТ сектора или пак зависи от поста. Благодаря предварително

Мега фен Аватара на NomNomNom
    въпросът е с какво точно искаш да се занимаваш.
    има и не-математици дивелъпъри, но от един другар с phd знам, че него търсят, като трябва да се прави оптимизация, или дори да мислиш как да оптимизираш компилатора.
    И без математика може да си добре, но предполагам, за да си топ, трябва да я чаткаш.
    Ако искаш с уеб за се занимаваш, там без математика сякаш може.
    Бтв, не ми приемай мнението за чиста монета, не съм в дев среди.
    И, вече, извън дивелъпърските специалности има куп други неща за правене, но са по-малко популярни, съответно по-малко места, и в повечето време по-ниско платени на ниските и мид нива.
    Примерно:
    системно администриране, което може да включва
    уиндоус
    линукс базирани
    мрежи
    бази данни
    сторидж и САН
    ИТ и мрежова сигурност
    и малко по-адвансд:
    девопс
    пен тестинг

като за всяко от гореизброените, обичайно започваш като съпорт или стажант, и в последствие лека полека хващаш и проекти
    Девет кули дзидини,
    девет враке железни.
    Никой немой да отоври
    да прерила, ей ей...

Зад високи дзидини
    девет темни одаи
    едно сърце те люби
    заплетено, ей, ей...

Мега фен Аватара на Dwyd96
    Цитирай Първоначално написано от koko099 Виж мнението
    Здравейте, аз съм момче 11 клас и мисля да се занимавам с компютри за вбъдеще. Та имам няколко въпроса, трябва ли да съм "гениален" математик за да стана добър програмист. Всеки пост в IT сектора ли изисква еднакво количество математика или има постове, чиято длъжност не изисква чак толкова високо ниво на математиката. Питам защото 9 и 10 клас завърших с 5 по математика, 11 клас леко ме удари мързела, но се връщам и мисля, че ще завърша с 5, и 12 клас, мисля че 5 ще хвана. НО от МГ и други гимназий учениците имат пълни 6-тици по математика и мисля, че материала, който учат е по-напред от нашия, съответно не съм добър колкото тях по математика, за това питам дали има постове, които не изискват чак такава математика. Също има ли начин да проверя, дали логическото ми мислене е подходящо за професия в ИТ сектора или пак зависи от поста. Благодаря предварително
    Зависи какво точно ще програмираш. Ако правиш програми за наса ще ти трябва математика, в другите случай не. Или ако ти трябва то ще са елементарни сметки и евентуално матрици и вектори. Смята се че добрите математици са и добри програмисти, тъй като имат аналитично мислене (което вече ще ти трябва).

Супер фен
    За да качиш 5-10kg мускулна маса и да заприличаш на човек не са ти необходими животински продукти - можеш да си добавяш необходимите хранителни вещества от хрупане на моркови и други. Технически коректно, но пропуска факта, че ще ти отнеме драстично повече време и усилия, а в замяна не получаваш нищо.

В гимназията математиката се наизустява. Ако ти е била неприятна в гимназията, вероятно тази в университета ще ти хареса. Не му се плаши.

Аз така ги виждам нещата.

Само ще вмъкна в МГ-тата повечето паралелки са ПП математика (за разлика от училищата със ЗП), така че да вероятно са по-напред.

Мега фен Аватара на draid
    Зависи на какво очакваш да програмираш и като цяло с какво да се занимаваш. Програмирането е крайно обширен термин, който включва доста неща. Ако отидеш към web, което е търсено и сравнително по-лесно за усвояване от масата програмисти, то може да минеш и без особена математика. Ако смяташ да си hardcore програмист и се насочиш към езиците от по-ниско ниво и embeded, то не се надявай да минеш без математика, а дори и да минеш, не мечтай за висоти в качеството на работата ти. Математиката е критична в много направления на програмирането. Да не забравяме и алгоритмите. Но като цяло програмирането не е и за всеки, а това се установява когато се сблъскаш с него. Както казват "от всяко дърво свирка не става"

Етикети за тази тема

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си