Цитирай Първоначално написано от lowriderzzz Виж мнението
Здрасти!

Не съм чел коментарите на другите и за това мнението ми може да се повтаря на места, но все пак ще гледам да е полезно.

И аз го минах този път преди около няколко месеца. Преживях раздяла с едно момиче и тогава го усещах като края на света.

Е явно щом пиша сега този отговор, значи не е било края.

Ще се пробвам сега по памет да напиша накратко какво ми помогна да се възстановя от раздялата.

Най-важното според мен непосредствено след раздялата е да убиеш всяка надежда за това да продължите, за да можеш по-бързо да се възстановиш. Това значи да изтриеш и изхвърлиш всичко, което ти напомня за нея. В противен случай просто удъжваш период на страдание и депресия като таиш тайни помисли, че може да се съберете.

За справянето със самата депресия ми помогнаха най-вече приятелите и семейството. Раздялата сама по себе си води до намаляване на количеството ти на позитивни емоции (щастие) и ако подобни емоции са съществували единствено от връзката в която си бил, то раздялата те лишава напълно от тях и сега си в това състояние в което описваш че си. Именно за това не е добре когато встъпиш във връзка да загърбваш приятелите си, ами да поддържаш контакт и с тях, защото никога не знаеш какво може да стане за напред.

За справянето със самата депресия (която при мен траеше около 2 месеца) пак ми помогна социалното обкръжение, но повече сякаш ми помогна спорта. Защото, когато си в състояние на движение се чувстваш по-жив и няма как да се чувстваш едновремено тъжен и мотивиран.

Имай предвид че разсейване с хобита или гледане на филми обикновено не помага. Това спред мен е съвет, който всеки който не е преживявал скоро такава болка би ти дал, само защото иска да помогне. Но замисли се: трудно би се разсеял, когато имаш негативна емоция/енергия насъбрана у теб. Именно за това трябва да насочиш тази енергия някъде другаде. Дори и да идеш в гората да викаш и да трошиш клони и дървета е по-добре отколкото да се мъчиш да я маскираш с хоби или гледане на филми.

Друго, което направих бе да отделя и малко време да посещавам едно студио по медитация. Мисля че и то ми помогна малко за това да се справя с гнева, който имаш в последствие на причините от раздялата.

Истината е че се чувстваш зле и донякъде непълноценен, защото връзката, която си имал с момичето е задоволявала някаква потребност, която сега не задоволява вече. За това трябва да намериш други източници за това да си задоволиш тези потребности.

В края бих казъл само, че няма незаменими хора и просто е въпрос на време да се срещнеш с друг човек, който ще покрие нуждите, които и предния е покрил.
Благодаря за изчерпателния отговор. Надявам се с времето всичко да се подреди...