- Форум
- По малко от всичко
- Политика
- Либерализъм
За настоящия момент, социализма трябва да се "пригоди" към настоящите хора и това да става плавно и постепенно. Те вече са с прекалено деформирано съзнание от годините на капитализъм и всичко не може да стане толкова лесно и наведнъж. Не трябва да се действа "с размах", а постепенно нещата да се променят, малко по малко. Иначе масовката няма да разбере и да оцени предимствата на социализма. Както имаше една поговорка "на час по лъжичка". През 1944-та е било по-лесно, хората не са били толкова облъчени от пропагандата. Целта е прехода да не е като този през 90-та, когато рязко и без мисъл всичко се смени и резултата се вижда. Тук не става въпрос толкова до пари и заплати, писал съм веднъж, че ако не те мързи, все ще изкарваш пари за семейството си и за себе си. Въпроса е в морала на хората - да се спре с тази алчност и деградация, при която всичко се свежда до маркови дрехи, обувки, очила. И, не дай си Боже (не съм вярващ, само съм кръстен), да нямаш нещо по последната мода като си дете, правят те на 2 стотинки в училище. Нали гледам телевизия и аз от време на време и чета. Коренно трябва да се промени съзнанието на човека. Да осъзнае, че неговият истински живот (като възрастен), започва тогава, когато има приятелка/жена, дете и семейство. Всичко друго е илюзия и е до време. Да дадеш нещо на обществото, каквото ще да е. Всеки разбира от различни неща/професии и трябва да работи това, не да се забие да учи нещо, от което не разбира, само защото са му казали, че след това "ще взима сакове с пари". Може и да взима, но ще си върши ли работата както трябва, като не разбира от нея? Има инженери, има и зидаро-мазачи. Това е. И най-важното, към което трябва да се приучат хората, е да не мамят и да не са егоисти. Оттам тръгват проблемите, оттам всичко се провали през 90-те. Всеки крадеше. Много крадяха, и сега крадат. Нали си виждам шефа, не иска да даде 2лв. да ги оправи малко тия машини, всичко е на доизживяване, а печели стотици хиляди, а може и милиони. Само аз съм му направил детайли за деня за поне 1000лв. Изобщо не се е поинтересувал какво е положението с тия машини. Даже като му кажеш, е изненадан. Идва само да прибира парите, после му се обажда жена (която очевидно не е жена му) и изчезва пак. Имаш право на 2 кафета на ден и това е. Това е капитализма в България. И пак ми се работи физическа работа, каквото и да е положението.
Последно редактирано от RedArmy : 07-09-2020 на 07:47 Причина: Правописна грешка
Мы рождены, чтоб сказку сделать былью,
Преодолеть пространство и простор,
Нам разум дал стальные руки-крылья,
А вместо сердца — пламенный мотор.