- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Дискусиите във форумите - мета дискусия
точно така, това е и разликата между спора и дискусията. ти спориш, като целта е да наложиш мнението си и да 'спечелиш' спора. няма значение каква е истината, важното е последната дума да е твоята. този начин на мислене също е пример, който илюстрира някои от доводите по-горе.
възможно е. но за да има развитие, един човек винаги трябва да подлага на съмнение всякакви свои вярвания и да бъде отворен към чужди/нови гледни точки. в момента, в който си помислиш, че знаеш всичко и че винаги си прав, а другите са невежи - се превръщаш в кон с капаци. често дискусията с такива хора е безсмислена. когато спреш да им отговаряш, си мислят, че са 'спечелили'. в което няма лошо, разбира се, но е трудно да се стигне до истината, ако отстрещната страна не иска.Знам че много потребители не ме харесват и често спорят с мен само защото аз поддържам някаква теза, дори вътрешно да са на същото мнение. Така изглеждат още по-смешни.
Повечето хора са плазмодии, не вярват в нищо и нямат трайни принципи които да защитават - променят си мнението според хората и ситуацията.
"Понятието „научна дискусия” може да бъде определено като процес на сблъсък на различни мнения, противопоставяне на гледни точки и ценности, но също и на търсене на компромис или алтернативност. По подобен начин обаче могат да бъдат дефинирани и други понятия като „спор”, „диспут”, „полемика”, „дебати”. И петте понятия се отнасят към диалогичните ораторски изяви, но всяко от тях акцентира върху различни детайли и цели. Спор се нарича такъв „диалог, който извежда на преден план различието и противоречието” (Радева 2013:129). Диспутът се определя като спор, който има за цел победа на една концепция над друга, без да се търси алтернатива или споразумение. Затова понятието „диспут” се асоциира с предизборните борби на партии и коалиции и президентски кампании, в които по-силният печели поради по-силната програма, концепция или аргументация. "
Още по темата: https://ejournal.vfu.bg/en/pdfs/komu..._strategii.pdf