Лекарствата сами по себе си не решават проблеми. Това е като да страдаш от акне и да не провериш дали няма хормонална основа например, а да мацаш лосиони като невиждал... Т.е лекуваш симптома, не и онова, което реално има смисъл да бъде променяно. Да не говорим, че антидепресантите достатъчно често се предписват в излишно завишени дози. Или чисто и просто лекарят "не уцелва" точното за теб хапче и от там става още по-объркано. Освен всичко друго, веществата имат странични ефекти, сред които често фигурира именно ОТКЛЮЧВАНЕ НА ДЕПРЕСИЯ. Парадокс? Медикаменти се взимат само в случай, че не е останал никакъв друг изход, т.е си пред някакъв колапс. Освен това трябва да ги съчетаеш и със срещи при добър психолог, иначе си си помогнал само на 1/2...
Да, вярно е, че фактически няма нищо по-сериозно от това да си посегнеш на живота, ама все пак, без да съм специалист, за мен просто ти трябва социализация и чувство, че си приет. После всичко ще си дойде на мястото. Та... както казах, не съм специалист, но за подчертаното с тъмен шрифт съм категорична. Съществуват проучвания, проведени по всички стандарти на науката, и са достатъчно ясни. Ако някой държи, ще постна 1-2.
А по първоначалния ти пост: въобще не съм убедена, че ти трябва психолог (психиатър пък със сигурност не ти трябва), доста възможно обаче да си в някакъв омагьосан кръг и сам да подхранваш пренебрежението на познатите си. Схемата е такава: бил си отхвърлян, очакваш, че пак ще се случи, съответно се държиш свито и може би с изражение, с движения и въобще с всичко показваш, че не искаш контакт. Нормално, страх те е да не се повтори кофти сценария. Другите обаче отново и отново усещат затвореността ти, даже поводът да не си им интересен вече да е отдавна изчезнал или забравен.
Какво можеш да направиш? Ами постави си предизвикателство с хора, които не познаваш /с познати ще ти е непосилно трудно заради предубежденията/. Запознай се с поне 1 нов човек и ако трябва се насили да си дружелюбен (не някакъв театър!) и да разкараш поне за час предразсъдъците, че няма да те хареса. Според мен голям шанс да откликне и ако не реагира чак супер дружелюбно, то поне няма да срещнеш същия силен стремеж към дистанция едва ли не на всяка цена.
Последно редактирано от paradosou : 09-06-2018 на 00:06