.
Отговор в тема
Резултати от 1 до 14 от общо 14

Тема: Вина

Servus Dei Мега фен Аватара на inewton
    Град
    Sedes Sancti Petri

Вина

Може ли да се поучим от собствената си вина? Защо човек не признава вината си? Не поема отговорност за нея? Защо толкова обичаме да прехвърляме вината на другите и когато ни се случи нещо (лошо) никога не търсим вината в себе си, сиреч, защо забравяме, че каквото даваме, такова получаваме?
    Въ науката намѣрихъ своитѣ граници, докато въ Църквата живѣя своята свобода.

Човек може да се поучи от собствената си вина само, ако е достатъчно смел да се изправи пред себе си, да я осъзнае и е психически силен, за да продължи напред. Човек често не признава вината си, защото не притежава посочените качества или заради егото си , както и заради страха от последствията. Не поема отговорност, защото не е бил научен, защото последствията не го засягат или защото няма реална представа за вината си(не я осъзнава) и не разбира, че всъщност има защо да се чувства виновен(че е направил грешка). Често причината е комплексна. Обвиняваме другите, защото бягаме от отговорност, успокояваме съвестта си с чуждите грешки и как уж нашите са предизвикани от тях(всъщност някои грешки от такъв тип са неизбежни, дали ще бъдат направени зависи от личното възприятие, ниво на развитие, опит и все подобни качества, които се придобиват с времето), а също и защото не можем да си избием чувството на онеправданост. Също така това е и начин(съзнателен или не това е друг въпрос) да си улесним живота . Не смятам, че изчерпах темата, но накратко това е, което аз установявам от своя опит.
    Последно редактирано от RalllBr : 01-25-2019 на 20:27

Град
    Sedes Sancti Petri
    Не се засягай, чадо, това са просто въпроси за размисъл. Не съм имал предвид теб или когото и да било.

И не, не искаме да сме нормални овце. Поне не от това стадо.

Повече от фен
    защо ли си мислех, че темата ще бъде с по-алкохолна насоченост :/
    иначе мисля, че това е етап от съзряването, който не всеки достига. тоест не всички хора могат да признаят вината си и да си вземат поука. изисква се доста самонаблюдение и неегоистично мислене, да можеш да се погледнеш отстрани безпристрастно и да прецениш ситуацията без да влагаш емоции, както и да загърбиш егото си и да признаеш своята грешка. уважавам хората, които притежават тази способност.

Човекът е върховен егоист по своята същност, падре. Бог няма пръст в това! То е генетично заложено, останало от животинският ни произход. Еволюция попе, еволюция. Но дори еволюцията не може да изкорени определена информация предавана чрез гена. Ако греша, защо тогава правим деца и се грижим цял живот за тях и тяхното благополучие? Не ми отговаряй, аз знам отговора.

Град
    Sedes Sancti Petri
    ^ Тези обръщения...
    Какво стана с теб? Ожени ли се?

Цитирай Първоначално написано от inewton Виж мнението
    ^ Тези обръщения...
    Какво стана с теб? Ожени ли се?
    Ами да

Град
    Sedes Sancti Petri
    И не ме покани. А на мен така ми се ходи на сватба.

Мега фен
    Град
    В деколТето тИ
    И не ме покани. А на мен така ми се ходи на сватба.
    Все едно щеше да отидеш, хайде сега...

Град
    Sedes Sancti Petri
    Цитирай Първоначално написано от fire_magic Виж мнението
    Все едно щеше да отидеш, хайде сега...
    Щях, освен ако не е било просташка сватба, но той не е такова момче.

Хайде, стига общи приказки, че ми опорочавате темата.

Мега фен
    Град
    В деколТето тИ
    че нали ти го захвана това с женитбата и сватбата

Град
    Sedes Sancti Petri
    Именно, най- вече себе си визирах.

Именно, най- вече себе си визирах.
    xaxaxa. Чувството за самоирония показва висока степен на интелигентност!

Супер фен Аватара на TrollFactory
    Може ли да се поучим от собствената си вина?
    Може, естествено.

Защо човек не признава вината си?
    Зависи какъв е залога. Понякога истината струва скъпо. Хората очакват, че поемайки вината си това ще ги направи по-благородни и ще получат прошка за каквото трябва, но не винаги е така.

Не поема отговорност за нея?
    Зависи колко е гузен и дали евентуалното непоемане на отговорност ще нарани някой друг, за което може да се обади съвестта му и да му тежи.

Защо толкова обичаме да прехвърляме вината на другите и когато ни се случи нещо (лошо) никога не търсим вината в себе си, сиреч, защо забравяме, че каквото даваме, такова получаваме?
    Най-лесно е да обвиним другите. Понякога с основание, а понякога не.

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си