Цитирай Първоначално написано от redbul2 Виж мнението
Някъде по-нагоре беше написал, че фашизъм имало само в Италия, което ми се струва доста невярно твърдение. Какви са тогава фалангистите на каудильо Франко в Испания и салазаристите на Антонио ди Оливейра Салазар в Португалия? А колкото до Германия, смятам някъде бях чел изказване на Хитлер, че без Мусолини нямаше да има и Хитлер и ако го нямаше фашизма, нямаше да го има и нацизма. Доколкото знам Хитлер гледа на Мусолини като на съмишленик и свой духовен баща.
Партията на първия със сигурност е фашистка, вторият определено открито се възхиваща на Мусолини, но е нелепо да се казва, че фашизъм е имало в други страни, пълен фашизъм, в чистата му форма само в Италия е имало. Абсолютно съгласен съм, че в други страни също е имало фашисти, в България примерно СБФ. Абсолютно съгласен съм, че националсоциализмът се поражда от части благодарение на фашизма, но много по-краен, с шовинизъм и расизъм. И заради това в Германия е имало не фашизъм, а националсоциалиъм, а в Италия - фашизъм. За последното нищо не мога да кажа.

Цитирай Първоначално написано от redbul2 Виж мнението
И съм абсолютно несъгласен с трактовката и "съвременното" тълкуване от Трола на думата фашизъм. Това си е крайно дясно политическо движение и то няма абсолютно нищо общо с другото, крайно лявото на комунистите срещу което всъщност се бори. И заради което е създадено. Лично фюрерът Адолф Хитлер описва в Майн кампф, как изпраща хора от неговата партия да разгромяват обикновени и предизборни събрания на социалдемократите и комунистите през двайсетте години и началото на 30-те.

А съм чел и Мусолини, който твърди, че "фашизмът е реплика на комунизма, на Ленин". Създаден като контра на болшевизма.Тоест фашизмът/нацизмът е създаден с една единствена цел, да не допусне вземането на властта в Европа от комунистите. Създаден е за борба с комунизма. И точно по тая причина няма и не може да има нищо общо между фашизъм и комунизъм. Двете са като огъня и водата, като земята и небето, нищо общо помежду им. Останалото е една гигантска манипулация и пропаганда за лековерни наивни хорица.
И с това съм абсолютно съгласен. За твърдението на Мусолини аз не мисля, че съм чел, но има доста логика в казаното.