А, кажи ми на ГАЗ 21, примерно каква сигурност и надеждност ти дава дебелата ламарина на предния капак? Първо нищо не носи, второ не е по-здрав от капак с половината от това желязо, но направен с подходящите профили отдолу. Единствената причина да се сложи толкова дебела ламарина е, че е по-лесно, отколкото да направиш завод, способен да валцова равномерно тънка ламарина, а за подсилващите профили да не говорим, че сигурно щяха да направят завод като Кремиковци само тях да произвежда.
Даже най-боклучавите съвременни коли имат гаранция 200хил км. Ладата колко я кара преди първи ремонт? И аз смятам съвременните коли за боклуци на фона на старите.. ама старите западни, където минаваш 1 милион без да си отварял двигател, а не където на 100к правиш първи основен ремонт, а между временно всяка събота и неделя си лежал под нея с "тел и чук".
Докато тия са правили коли, дето да им сипеш в карбуратора и да запалят, на запад са карали механични инжекциони, дето само в резрвоара сипваш и палят от четвърт, а предния капак се отварая за обслужване и доливане на течност за чистачки, а не за ежеседмична сбирка на приятелите от блока.
Има даже ГАЗ 21 с V8 за службите за сигурност. Мяркал съм по ретро парадите. Някъде из дебрите на правителствените паркинги още трябва да има такива, така че ако имаш познати, може и да си уредиш някоя.
Впрочем, на един от ретро парадите в Бургас преди години се заговорихме с един човек с Чайка, щото ми направи впечатление че беше единствената руска кола с климатик... Вика "Абе, има климатик, даже е напълно изправен, ама трябва да работи от София до Пловдив, че да се усети." и се смее. Мисля че дори само това говори достатъчно за инженерната мощ на братушките. За сравнение, Мерцедес от тези години ти схваща врата след 20 мин на климатик.
Да не говорим за екстрите или системите за сигурност от рода на ABS и AB, които на запад 90-те години стават стандарт, а в премиум класа се вграждат още от 80-те.