- Форум
- По малко от всичко
- Кофата
- Интересно...
Признавам - личен опит нямам с това, само наблюдения как за хората, които са си изкарали младостта с москвичи и лади пътят Варна-София се счита за приключенско пътешествие.
Шофьорското хубаво ще го свалиш на ръка, ами останалите?Карал съм и аз кола без ел стъкла и без климатик и лятото преди да се качиш обикаляш да отвориш всички прозорци, тръгваш и след 5-6км, като се е проветрило отбиваш на аварийки, за да си затвориш прозорците.
А най-много съм се карал с хора, които си отворят стъклото и не го затворят преди да слязат :X
Дай ми пример и за руски коли от 60-те, които още да се срещат по улиците... Срещат се само на път за ретро парадите, където има и Руски, и западни коли. Просто вече оцелелите и реставрирани екземляри от тези години са толкова редки и ценни, че не си струва риска някой да те удари и да се видиш в приключение с частите, щото броните са метални, ама няма как да ги изправиш и да ги никелираш после. Ако гледаш аутомотор, там редовно има предавания за разни немски ретро маниаци и там си има хора, които могат да си позволят да карат такива коли за удоволствие уикендите.
Иначе, карам кола 94-та година на минимум 500к (само при мен са последните близо 150к) и освен скоростната кутия (автоматик след мноооого тормоз), която смених за 250лв, други сериозни проблеми не е създавала, а се кара на метан. Вече в някакво обозримо бъдеще ще се наложи или да се отваря мотор, или да го сменям направо с 6-так, защото вероятно има повлякло бутало, но пък тя до момента е без ремонти, а от Мерцедес са дали цели 3 ремонтни размера бутала и лагери, та може и да я направя милионерка, ако вече не е.Ама май по-скоро ще се кара до последно и ще се ъпгрейдне с още две бутала, че така стои много празен коша.
![]()
Преди 3-4 дена (не помня) видях един възрастен човек да седи на бордюра на една улица, а капака на Волгата му - 24-ка да стои отворен. И понеже имам сантимент към тия коли, го питам какво става и той вика "закъсах, изгасна и сега не пали. Иначе - като нова, жалко, че не я снимах - сива. Викам му дай да махнем капака на масления филтър, аз ще завъртя стартера, ти ще сипеш бензин направо там. Вика "нямам бензин в шише". Давай маркуч, ако имаш, ще засмуча от резервоара. Намери и смуча аз, напълни ми се устата с бензин, ама не ми е сефтеЗапали за 10 секунди и край. Проверих свещи, други простотии - всичко е наред. Ама като го гледам, той няма пари за ремонти, викам ще измислим нещо. Бутах го 500-600 метра (който е бутал Волга знае какво нещо е, а аз съм 63-64 кила и не особено висок, но пък са ми слабост тия коли. Избутах го и стигнахме до прелеза, а там е стръмно. Не мога да я избутам сам. Той върти волана, защото има завой за бензиностанцията. Не мога да я избутам през релсите. Един човек дойде да помогне и я избутахме. Стареца и сложи бензин за 5 лв и запали веднага. Искаше да ме черпи с кафе, но като гледам, че си е останал в 60-те и няма пари, отказах. Аз го правя за идеала, кефи ме тези коли да вървят и досега. После се оказа, че проблема е в мембраните на изпарителя, понеже караше на газ, но на колата нищо и нямаше. Та защо беше целия този текст - да кажа, че все още вървят, ако не си ги карал като селянин...
Последно редактирано от RedArmy : 04-19-2020 на 01:37
Мы рождены, чтоб сказку сделать былью,
Преодолеть пространство и простор,
Нам разум дал стальные руки-крылья,
А вместо сердца — пламенный мотор.
Съвет - махай метана, това е самоубийство, а не си и заслужава. Мразя дизел, мразя, че двигател на дизел "шие" като шевна машина, но ако искам да ми е евтино, ще го предпочета пред метана. Това е бомба. Ако някой те удари отзад - край. Сигурно е 10 пъти по-нагнетен от газта.
Мы рождены, чтоб сказку сделать былью,
Преодолеть пространство и простор,
Нам разум дал стальные руки-крылья,
А вместо сердца — пламенный мотор.
Тия доста съм ги слушал... Виждал ли си някога метанова бутилка? Аз съм виждал и катастрофирала кола с метанова бутилка. Бутилката беше минала през металната преграда на багажника и беше между двете предни седалки... ЦЯЛА.5-6мм стомана, за да се скъсат нали се сещаш, че отдавна ще си мъртъв от самия удар, не от гръмналата бутилка. Пропановите гърмят като пуканки от удар, ама метанова никакъв шанс. За колко гръмнали метанови бутилки си чул? В Добрич инцидента не беше от гръмнала метанова бутилка. Като имаш предвид, че тук масово се карат нередовни бутилки.