.
Резултати от 1 до 7 от общо 7

Threaded View

Супер фен Аватара на TrollFactory
    Цитирай Първоначално написано от RedArmy Виж мнението
    Аз, с моето аматьорско мнение, ще рискувам да дам мнение (което да не се приема за еднозначно и безусловно правилно и меродавно).
    Доста рискуваш.

Лихвите върху вложените пари в банките зависят от две неща (предимно): от собствениците на банките, които си ги регулират както си искат (чети дребния шрифт, когато си правиш сметка/вадиш си дебитна карта) и от инфлацията.
    Всичко има логига. Лихвените проценти се регулират от централната банка (БНБ). Когато много хора задържат парите си в банките, лихвеният процент пада, за да почнат да харчат (Умните хора нямат интерес в това парите им просто да събират прах и отрицателната лихва да им ги яде неусетно или не. Т.е. те гледат да не пропускат ползите, които биха имали, ако ги инвестират непрекъснато, защото е просто неразумно да поддържаш огромна сметка, с която да не борсвиш. А точно с пари се правят още повече пари и “тази игра” трябва да я разбираш и разиграваш редовно, ако искаш да продължаваш да си богат, а не парите ти просто да се топят!). А когато много хора почнат да теглят, лихвите се качват, за да ги задържат.

Също така съм обяснявал как банките пратят пари. Банката по закон трябва да има някакъв процент истински пари, които да върне на вложителите в нея. Обикновено този процент е мног нисък. 10% например. Т.е. да речем, че теглиш 10 000 лв. В такъв случай банката трябва да е имала едва 1 000 лв., за да ти ги даде, а другите 9 000 лв са "напечатани от въздуха". Ти от своя страна няма да държиш тези пари на ръка, а в сметката си, обикновено в същата банка. И така, тя може от тези 9 000 лв, които си вложил в нея обратно на депозит, да даде 8 100 лв кредит на "следващия" като е длъжна да държи от твоите 9 000 лв едва 900 лв в наличност. И така нататък и така нататък. Т.е. банката може да печата пари експоненциално докато всички не се втурнат да теглят наведнъж. След кризата от 2008 г., повечето държави спасиха банките си (политиците и банкерите все пак са в картел) като предприеха специални закони, според които централните банки (тук БНБ) трябва да покриват дълговете на задлъжнялата банка, за да я спасят при заплаха от фалит или ако фалира, да изплати дълговете й. Това се случи с КТБ. Т.е. всички дружно заплатихме 3 или 4 милиарда. (не съм сигурен с точност в сумата)

Защото много хора потънаха така през 90-те. Страшно много. Лихвите имат две страни на медала и то твърдо установени - на вложилите дават нещо, от теглилите взимат повече. А за да тегли някой, друг трябва да е вложил. Банките никога не са на загуба. Независимо държавни или частни. Иначе няма откъде да се плащат заплатите на работещите там. Миналата година си закривах една сметка в ПИБ, на много места работят разни пикли, които само могат да се усмихват, а нищо не разбират, а взимат по 2000лв на месец. А и повече. Питаш я дали картата поддържа PayPal, тя казва да проверя в сайта им. То само да го напишеш и веднага ти излиза, тя не знае, а работи там...
    Предполагам, че банковият грабеж през 90-те, както и приватизацията, бяха дирижирани от службите и останаха безнаказани и бяха съвсем целенасочено допуснати от активните бандитско-комунистически политически функционери тогава (всички до един свързани по някакъв начин с ДС и с върховете на комунистическите структури). Повтори се същият сценарий и с още няколко банки от през годините от тогава до сега, въпреки че за тях не се биха толкова шумно камбаните като за КТБ. И за последните фалити колективно покриваме щетите, въпреки че над 90% от народа не сме били вложители там. Със сигурност нищо не се случва в страната на такова равнище без то да премине и през очите на службите, които са наследници на репресивните тайни комунистически служби. Да се ограбват банки е комунистическа традиция все пак. Знаеш как още другарят Сталин е обирал банки.

Колкото до заплатите в банките, повярвай ми, заплатите на тези момичета на касите никъде не са по 2000 лв., а даже и много по-малко. Положението на работниците в този сектор е лачено само на витрина докато всъщност е една голяма гадна капиталистическа месомелачница изстискваща безмилостно потенциала и живота на тези хора стоящи като в клетка по цял ден с много часове неплатен извънреден труд (докато опашките на гишетата не приключат, касиерките нямат право да си ходят) налагайки им се да изтърпяват рояци от прости клиенти с капризи по цял ден за нищо... За толкова пари и аз не мисля, че са длъжни да се престарават и да наизустяват корпоративната им догма, за да я рецитират пред тук-таме някоя баба или някой друг функционално неграмотен след като наистина всичко е на сайта им... А и за повече пари да работиха, според мен това не е щастлив живот.
    Последно редактирано от TrollFactory : 07-02-2020 на 19:53

Етикети за тази тема

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си