- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- С жените е "лесно"...?
Това дали мисълта може да въздейства на материята все още не е научно доказано, въпреки че има теории в тази насока. Но не съм чувал за сериозни научни експерименти, които да го доказват.
Теорията за Големия взрив включва в себе си точно това предположение. Времето и пространството са съсздадени по време на самия взрив. Преди него всичко е било статично. Нищо не се е случвало. В такъв случай системата няма как да се самовъзбуди. Трябва външно въздействие. И то такова извън време- пространството.
Няма как да се установи пълен покой защото всяка физична система, включае Вселената, се стреми към максимална ентропия ("разбърканост").
Доброто и злото са субективни понятия. Затова трябва някакъв еталон за добро и зло, например Библията.
Въ науката намѣрихъ своитѣ граници, докато въ Църквата живѣя своята свобода.
Има много експерименти доказващи силата на мисълта като например плацебо ефекта и то той е съвсем реален и не се бърка по никакъв начин с “воля”, защото и пациентите не знаят, че взимат плацебо, а се вижда дори на скенери, че състоянията им се подобряват забележително. Или може би очакваш нещо повече за потвърждение на този факт като телекинеза или ясновидство? Физиката и мисълта са тясно взаимосвързани щом мисълта може да повлияе на психиката и човек да се излекува чрез внушение.
Повдигнах по-скоро въпросът дали не сме по-скоро в една безкрайна спирала на тази система, която няма начало и край. Теорията за Големият взрив (виж, дори я пишем с главни букви) е просто догма в науката. Ако едното измерение е безкрайно, другите също са безкрайни. Времето е безкрайно. Пространството също щом считаме, че Вселената се разпространява в четири посоки (или шест, не знам защо физиците твърдят, че Вселената изглежда плоска) без да се опира в някакви граници. Мисълта също става безгранична благодарение на безграничните други две измерения. Сигурно тези три измерения се свързват и с четвъртото измерение което е “място на висшите същества” или там където се осъществява точката на контакт с безкраността. Да кажем, че това е светът на сънищата. А всяко живо същество сънува (следователно има достъп до тази точка на сливане). Дори растенията спят и се събуждат.
Защо се обръщаш за това към Библията? Там представите за добро и зло действително са субективни. Много библейски разкази са абсурдни, а Бог е представен като ревнив и лош. До колкото знам (не помня къде съм чел и чул това, но да предположим, че е така) мисля, че беше отговорен за над 2 милиона човешки жертви докато дяволът е взел само 4 живота общо за всички истории в Библията. Да не говорим и за жертвите взети от инквизицията, робството, горенето на вещици и т.н. За учен човек (ако никнеймът ти Нютон както и предтавата ми за теб беше, че май беше учил физика) имаш доста метафизични възгледи.
Последно редактирано от TrollFactory : 08-01-2020 на 20:16
Нямах предвид плацебото. Това е известно. По- скоро това, което наричаш телекинеза. Ясновидството е съвсем друга работа. Някои учени казват, че ще бъде възможна, има и научна обосновка. Но повечето са такива съмнителни учени, като доц. Филипов от БАН например. По телевизията го представят като професор.
Къде пише, че според теорията за Големия взрив времето и пространството са безкрайни. Имат начало, а може да имат и край, не се знае.
Ама откъде следва, че ако другите са безкрайни и мисълта трябва да е безкрайна? Няма доказана връзка между мисълта и материята. Плацебото не е доказателство.
Обръщам се към Библията защото нея съм избрал. Нямаш много правилни представи за Библията, но сега няма да се занимавам да ти ги изглаждам.
А Инквизицията има общо с католическата църква, не с Библията. Не знам защо никой не прави разлика между религия и църква.
Аз още уча физика, на колко години мислиш, че съм.
Не знам кой е този доцент. Телекинеза и ясновидство за сега няма. Много световни проблеми щяха да се решат, ако дори едно от двете съществуваше.
Както каза, ако имат начало, то влизаме в някакъв безмислен loop на създаване и унищожаване, което все пак си е безкрайност. Защото не може да сложиш просто в някаква времева линия вселената и преди нея да е имало нещо, така че все пак тя да същестува, както и след нея ще има нещо, защото къде ще е изчезнало онова, което е съществувало?
Не може едното да същестува без другото. Както не може да съществува време без материя и пространство, защото в нищото няма "напред" и "назад". Плацебото доказва, че с менталната си сила можеш да влияеш върху материята. Не е доказателство за това, че мисълта е преди материята, но е доказателство все пак за взаимовръзката по между им и въздействието, което оказва силата на мисълта.
Библията, ако е доказателство за нещо, то е за това, че хората меко казано "не са разбирали много" по онова време. Пълна е с каши, нелогизми и притчи с нелогични поуки.
Това е като да кажеш, че БКП и комунизма нямат нищо общо.
Не знам, не е толкова горещо вълнуващ ме въпрос на колко си. Предполагам си някъде между 21 и 30. А какво намираш в религията като уж човек на науката?
Нѣма унищожаване и съзидание. Има само преобразуване на енергия в различни видове.
Не е доказано, че не може. До преди 120 години се е смѣтало и че пространството и времето не сѫ свързани.
Там където ти виждаш хаосъ, други виждат редъ. Къде са тези нелогични поуки?
Да, сѫщото е. И пак е вѣрно. Комунизмът не е БКП.
Още не съм завършил.
В религията намирам това, което го нѣма в науката.