- Форум
- По малко от всичко
- За България и тези, които я напуснаха
- Някои в чужбина ???
Чудих се как да ти отговоря, за да не прозвуча като някакъв философ.
Финансова стабилност не се мери в години зад граница, поне в моите очи - не мога да съдя за теб, затова не знам защо коментара ти е бил такъв. Аз съм финансово стабилна от началото, от първата ми заплата в чужбина. Просто не парадирам, а изисквам от себе си повече и надграждам когато и каквото мога. Живея по свой план, с ясни цели, които постигам - това се случва с лекота към днешна дата, след трудните няколко години в началото. Вече сме на по 30 години, редно е да мислим като възрастни хора. В началото бях 21 годишна хлапачка, която тепърва се учеше да бъде възрастен. (И всеки продължава да се учи постоянно, няма спирачки, освен ако сам не си ги натиснеш.)
Хипотетично:
Ако кажа, че за мен да имам в джоба 5 хиляди лева за черни дни, отделно от други спестявания е нормално нещо, а друг, който получава минимална заплата и успява да задели едни 200лв за последните 3 месеца, не влага нищо в надграждане и не поема премерени рискове - разликата е от тук до слънцето и обратно. И в мислене, и в приоритети, и в житейски обстоятелства.
Аз имам възможността да се чудя къде да си харча парите, които не са в категория "спестени, хобита и почивки, или бъдещ имот", а друг човек се чуди как да преживя с по-малко от хиляда лева на месец, споделен апартамент с непознати и високи комунални сметки.
Финансова стабилност за мен тогава беше, да имам 10-12 чисти заплати в спестяванията си(само за тази цел), в случай на спънка, защото имаме дете, което разчита на майка и баща да го хранят, поят и да го гледат добре, което включва и ние да не сме под постоянен стрес. Постигнахме го. Сега събираме други пари, за други семейни приоритети, живеем си повече от добре.
Последно редактирано от fUcKsMiLe : 08-05-2025 на 09:50
*сън*