Няма значение който и да е като какъв се самоопределя, защото всичко е филм и илюзия. И докато все пак един широкоскроен човек оставя другите да живеят с филмите си, то само един крайно филмиран би анатемосал всички останали само щото не са в неговия филм. А за мен е по-скоро като да гледам децата как си представят че са Супермен или Батман. Така или иначе, вярата е могъщ инструмент, особено в социалния свят, но и във вътрешното изграждане. Само че в това е разликата - на мен вярата ми служи, а ти си роб на вярата. Най-вече защото не идва съзнателно, а е подхранвана от несъзнателни процеси и мотиви. То точно затова няма значение, понеже вярата като цяло, в каквото и да е, е цел, мотив, и потребност сама по себе си - другото е въпрос на културни и донякъде лични особености. Едва когато отпадне като потребност, вярата вече става утилитарна, сиреч използваема като инструмент. Така както един наркотик може да има положителен ефект в дадена ситуация, но дадеш ли го на склонен към зависимости и неосъзнал и нерешил вътрешните си проблеми човек, то го превръщаш в наркоман. Но дори и наркомана донякъде осъзнава, че си прави мечешка услуга с всяка следваща доза, докато вие смятате следващата доза за висше благо. Това дори и най-пробития наркоман не изпада в толкова огромен филм. А й наркомана поне си прави кефа, а вие се кефите на това, че не си правите кефа.

Смятай колко сте спрели.