https://sulla.bg/2024/05/18/evrovizi...ida-bezbozhie/

,, хората са делят на две големи групи – набожни и безбожници. Всички останали деления или поне онези, свързани със свободния човешки избор, произтичат от това. Всяка от тези групи има своите начини да съобщава убежденията си. Тези две групи не са вътрешно монолитни. Набожните се делят на различни изповедания, докато безбожниците се делят на още две големи групи: атеисти (знам, знам, че „атеист“ е буквален превод на „безбожник“), които отхвърлят съществуването на Бог, и богоборци, които добре знаят, че Бог съществува, но отхвърлят волята Му и се опитват да я заместят със своята. Атеизмът е идеологията на по-низшите безбожници, онези, които лесно се индоктринират, докато богоборците са интелигентната, образованата и културната част на безбожниците. Богоборците искат да направят колкото е възможно повече хора атеисти, защото по този начин вярват, че показват среден пръст на Бог.

Какво е характерно за атеистите? Те вярват, че материята в един миг се е появила от нищото без никаква причина, без никакъв мотив, без никаква инвенция, и после, след поредица от слепи случайности, които са се случили само веднъж и никога повече (например появата на живота), се е усложнявала и организирала, докато стане способна да организира такива сложни събития като песенния фестивал Евровизия. Атеистите вярват също, че те са върхът на еволюцията (еволюцията е една от големите случайности, в които вярват), че всичко е постижимо за техния интелект и че творчеството им е ценно единствено заради това, че е тяхно лично.

От своя страна богоборците вярват, че са гениално творение на гениален творец, толкова гениално, на колкото е способен единствено Бог. Иначе казано, вярват, че те са възможно най-гениалното и възможно най-съвършеното творение, което може да се мисли. Следователно, след като са съвършени, то значи с нищо не са по-лоши от своя Творец, който също е съвършен, и не по-зле от него могат да се справят с всяко едно предизвикателство в рамките на творението, че и отвъд него. Ето това са богоборците: инкубатора на гордостта – греха на всички грехове, архигреха на падналия ангел Денница (сатаната). Общото между тях и набожните е това, че вярват в Бог, а се различават по това, че набожните Го обичат, а богоборците Го мразят. И искат, ако може, да го детронират.

Така. Това са набожните и двата вида безбожници. Чий проект е тогава Евровизия (тя и всички модернистични и постмодернистични изблици като нея), чия пропаганда? Очевидно на набожните не е. Остава да е на някого от другите двама."