.

Плюсовете и минусите да бъдеш футболен запалянко

Плюсовете и минусите да бъдеш футболен запалянко
Снимка: Dreamstime

Има хора, които не разбират какво му е готиното да си футболен фен. Но всъщност си е голяма тръпка да имаш любими отбори, които да подкрепяш и да съпреживяваш с тях случващото се. Разбира се, да си футболен запалянко си има и своите отрицателни черти. Вижте кои са плюсовете и минусите да си футболен фен и да си често пред телевизора или на стадиона, когато любимият ти отбор играе.

 

Плюсове :

 

1. Обогатявате географските си познания - футболните запалянковци са наясно с отборите и държавите и градовете, от които са. По този начин те научават нови населени места, нови знамена, различни религии и т.н., което е полезно и води до обогатяване на общата култура.

 

 

2. Принадлежите към група – да си част от някаква общност е нещо много готино. Влизате на стадиона с приятелите си, там виждате още приятели и познати, чувствате се като у дома си и атмосферата ви действа адски релаксиращо. Къде другаде ще може да хванете непознат през рамо и да пеете и подкрепяте любимия си отбор? Това се случва само и единствено на стадиона /е, разбира се, може да стане и преди това, когато се събирате, за да влезете/.

 

3. Умирате от кеф, когато отборът ви победи - най-голяма е радостта, когато любимият ви тим е победил много добър отбор или е вкарал гол в последните минути.

 

4. Има нещо, което наистина ви вълнува – ако си нямате хоби, то е добре поне да си имате любим отбор, който да подкрепяте. Всеки човек трябва да има здравословна страст, за която да му пука.

 

5. Винаги може да говорите за футбол – когато се вълнувате от тази тема, винаги има какво да кажете по въпроса. Хубавото е, че футболните запалянковци лесно се сприятеляват, особено когато се запознаят с човек, подкрепящ техния отбор. Представете си, че отивате на вечеря у гаджето си и ви е трудно да завържете разговор с родителите му/й, защото не ги познавате. Когато обаче разберете, че те подкрепят вашия любим отбор, определено има какво да си кажете. А ако подкрепят противника, може да проведете един здравословен спор, но внимавайте как се държите, за да не изглеждате като хулиган, който не приема мнение, различно от неговото.

 

Минуси:

 

1. Преживявате загубите тежко – истинските запалянковци не се срамуват да плачат, когато отборът им загуби. Все пак това си е наистина тежко изживяване, не е лесно да си на крачка от титлата или купата и да загубиш. Най-болезнено е, когато това стане по някакъв балъшки начин или в последната минута.

 

2. Понякога обидите ви идват в повече – голяма част от футболните фенове не взимат навътре нещата, които пеят по стадионите, но има и такива, на които не им е приятно да чуват подмятания от рода на „Ей, всичките ти пари за лекарства да дадеш!“, „Ушев, прасе, жената ти се ***, а ти стоиш и **** ми държиш!“ и други такива. Понякога обидите по време на мач наистина идват в повече.

 

3. Харчите доста пари – билетите са значително евтини, стига да ходите само на мачове в България. В чужбина ценните хартийки идват скъпи за българските стандарти. Ако сте от феновете, които се стараят да подкрепят любимия си отбор навсякъде, то понякога ще ви е трудно да покривате разходите си – става въпрос за билети, пътни, ядене, а понякога и за фен артикули. Все пак трябва от време на време да се сдобивате с нов шал, шапка, знаме или нещо друго на любимия отбор.

 

Снимка: sxc.hu

 

4. Рано или късно се разделяте с любимите си футболисти – повечето футболни запалянковци не са почитатели на трансферните прозорци, защото тогава им се налага да се разделят с любимите си футболисти. Някои хора го приемат като естествен ход на развитие, но за други си е предателство и го приемат тежко.

 

5. Склонни сте да развалите приятелство заради любимия отбор – ако сте истински привърженик, знаете за какво иде реч. Понякога обаче тези спорове са неизбежни. Приятелството ви може да приключи, ако и двамата не си мерите приказките и ако се карате под въздействието на алкохол.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...