.

Хранителни разстройства - булимия [първа част]

Хранителни разстройства - булимия [първа част]
Снимка: sxc.hu

Хранителните разстройства като анорексия и булимия са едни от най-страшните болести на XXI век. Всички сме чували за тях, но или не знаем какво точно представляват, или си казваме, че това е толкова далечно от нас и не познаваме хора, които страдат от това. Но не е така. Изключително много млади момичета имат анорексия или булимия и броят им се увеличава. Сега ще ти разкажем малко повече за тези хранителни разстройства.

 

Булимия невроза е хранително разстройство, което се характеризира с пристъпи на преяждане и след това повръщане по насилствен начин или прием на разхлабителни. Хората страдащи от булимия са основно жени, (млади момичета 90%) на възраст между 12 и 24 години. В останалите 10% влизат жени в зряла възраст и мъже. 24 на 100 000 са страдащите от булимия в световен мащаб. Като цяло точна статистика липсва, защото много от страдащите и техните семейства не подозират за проблема. Булимията се проявява главно през пубертета и това е една от основните причини да искаме да те запознаем по-сериозно, за да можеш да се предпазиш или да подадеш ръка на приятелка.

 

 

Една от основните причини за пораждането на булимията е, че повечето момичета искат да променят теглото си. Изтощени от диети, объркани хормони и от незнание какво да правят, често пъти изпадат в пристъпи на глад, в които ядат големи количества и скоро след като им премине гладът, повръщат насилствено, за да може да се „прочистят", понеже се чувстват виновни от стореното. Това става ежедневие, омагьосан кръг. Болните от булимия са склонни да прикриват проблема и е възможно дълго време околните да не разберат, че те страдат от някакво заболяване.

 

Сега ще ти посочим някои от признаците на булимията: рани по пръстите на ръцете (това се получава от честото бъркане в гърлото за да се предизвиква повръщане), ходене до тоалетна веднага след хранене, разрушаване на зъбите (от стомашната киселина), проблеми със ставите (от липсата на калций), намаляване на теглото, проблеми с месечния цикъл, депресия, тревожност, често преяждане, прием на разхлабителни или хранителни добавки за отслабване.

 

Ако не се лекува, булимията има тежки последици за здравето. Нарушава се менструалния цикъл или изобщо спира, забавя се обмяната на веществата в организма, кожата, косата и зъбите търпят промяна.

 

Булимията се лекува с лекарска помощ. Ако смяташ, че имаш подобен проблем, обърни се към специалист, ако твой близък страда от булимия посъветвай го също да потърси помощ. Лечението е трудно, отнема време, но може да спаси живот. Успехът зависи от самия пациент. Ако твоя приятелка страда от тази невроза, бъди до нея и я подкрепяй, защото това е много важно за справянето с проблема.

 

Втората част от статията четете тук:


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...