.

Хранителни разстройства - анорексия [втора част]

Хранителни разстройства - анорексия [втора част]
Снимка: sxc.hu

Хранителните разстройства като анорексия и булимия са едни от най-страшните болести на XXI век. Всички сме чували за тях, но или не знаем какво точно представляват, или си казваме, че това е толкова далечно от нас и не познаваме хора, които страдат от това. Но не е така. Изключително много млади момичета имат анорексия или булимия и броят им се увеличава. Сега ще ти разкажем малко повече за тези хранителни разстройства.

 

 

 

Анорексия невроза е умишлен отказ от прием на храна. Анорексията не е физическа болест, тя води началото си от психиката. Често пъти се развива заради това, че страдащият не се харесва, смята се за дебел или е търпял подигравки в детските си години.  В световен мащаб от анорексия страдат около 12 на 100 000 души, като 90% са момичета на възраст от 12 до 24 години като все по-млади момичета заболяват.

 

Болните от анорексия чувстват постоянно, че не се справят в живота, депресирани са, хранителното разстройство може да бъде предизвикано от сексуално насилие или от това, че болният е търпял подигравки за теглото си.

 

Признаците на анорексията са промяна в отношението към храната, рязко спиране на някои храни, дори преди това да са били любими. Използването на кантара много често, по няколко пъти на ден също е признак, засилена физическа активност – много натоварващи упражнения с цел горене на калории, загуба на менструалния цикъл или става нередовен, депресия, тревожност, рязка загуба на тегло, липса на енергия, сила.

 

Ако имаш съмнение, че страдаш от анорексия или някой твой близък, обърни се към специалист. Важно е да осъзнаеш, че имаш проблем и да искаш да се бориш. Анорексията се лекува трудно, с помощта на психолози и диетолози и с голяма подкрепа от близките хора. Анорексията е опасна за живота, защото от липсата на хранене здравето се влошава много, а с времето организмът се изтощава до крайност. Има смъртни случаи. Бъди разумна и се обърни към специалист.

 

Първата част от статията четете тук:


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...