.

Мощните антиоксидантни свойства на аронията

Още подобни новини
Мощните антиоксидантни свойства на аронията
Снимка: freedigitalphotos.net

Аронията представлява изключително студоустойчив и твърде непретенциозен към почвените условия храст, който достига височина 2,5-3 м. Цветовете, които се появяват в средата на май, са ситни, бели и събрани в розетка. Плодовете са тъмновиолетови до черни зърна. На вкус са леко кисели и твърде тръпчиви. След набирането им тръпчивостта им намалява, а при замразяване почти изчезва.

 

За няколко десетилетия интензивни изследвания на състава и свойствата на неговите плодове беше получена богата информация, която недвусмислено доказа, че аронията действително е съкровищница на безценни за човешкия организъм нутриенти. Оказа се, че в някои отношения плодовете на аронията са уникат, нямащ аналог в природата. С методите на съвременната аналитична химия е установено, че те съдържат от 4,6 до 11% захари (главно глюкоза и фруктоза), 0,7-1,3% киселини (основно ябълчна), 0,6-0,8% пектинови вещества и внушителен набор от изключително важни витамини (А, В1, В2, В3, В6, В9, С, Е, К и Р) и минерали (желязо, мед, манган, молибден, кобалт, цинк, никел, хром, бор, флуор, йод и др.).

 

 

В пподовете на аронията са открити редица антоциани - багрилни вещества с мощно антиоксидантно, антибактериално и антивирусно действие, чието съдържание достига 1 г/100г. Витамин А е антиоксидант, който забавя процесите на стареене в организма, подобрява зрението, укрепва имунитета и има антиканцерогенно действие. Витамините от група В способстват за запасяване на организма с жизнена енергия, участват активно във въглехидратния обмен, поддържат изправността на действието на стомашно-чревния тракт и оказват благоприятно въздействие върху състоянието на нервната система. По съдържание на витамин Р (до 5 г/100 г) аронията няма аналог сред всички плодове на земята. По този показател аронията превъзхожда повече от два пъти всепризнатия лидер по съдържание на биологично активни вещества - касиса, и цели 20 пъти портокалите и ябълките.

 

Добре е да се знае, че топлинната обработка води до разрушаване на веществата, влизащи в състава на тази чудодейна група вещества с витаминно действие. Съдържащият се в плодовете пектин чувствително намалява нивото на холестерола в кръвта. Освен това той помага и за извеждане от организма на токсичните тежки метали. Плодовете на аронията съдържат значително количество йод, с което оказват благоприятно въздействие при лечение на заболявания на щитовидната жлеза. По този показател я превъзхожда само едно екзотично растение - фейхоата.

 

Аронията може смело да се консумира и от тези, които напрегнато пресмятат количеството на погълнатите калории и бдят над стройната си фигурата. Енергийната стойност на нейните плодове съставлява едва 55 ккал/100г. Специалистите са единодушни, че нито един плод не може да се похвали с толкова ефективно въздействие за възстановяване на жизнените сили на организма и с така значимо укрепване на неговата защитна мощ срещу различни инфекциозни заболявания, както аронията. Доказано е, че те са много добро средство за противодействие на т.нар. цивилизационен стрес, на които всеки от нас ежедневно е изложен.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...