.

Доказано: виното предпазва от кариеси

Доказано: виното предпазва от кариеси
Снимка: freedigitalphotos.net

Всички сме чували за доброто влияние на виното върху организма. Едно време бабите са давали попара с вино на болните деца, за да се затоплят и да оздравеят. Виното е напитката на боговете и още от древността, то е почитано и тачено. Още от тогава са останали дни, в които се честват празници, посветени на виното и неговите ценни качества. За гроздовия продукт фактите датират още от времето на Хипократ, който го е използвал като антисептик, диуретик и успокоително. Оттогава учените не спират да разфасоват червеното вино на съставни части и да откриват все повече и повече ползи за човечеството.

 

Червеното вино ефективно унищожава бактериите, предизвикващи кариеси в устната кухина, установи испанско проучване. Изследването било проведено от екипа на Мария Виктория Морено-Арибас от испанския Национален изследователски съвет.

 

Кариесите са често срещано заболяване на зъбите и засягат между 60 и 90 процента от световното население. Проблемите започват, когато бактериите в устата оформят био-слоеве - общности, които са много трудни за обезвреждане. Те прерастват в плаки и произвеждат киселина, която разяжда зъбите. Редовното миенето и флуоридът в пастата за зъби спомагат само донякъде за избавянето от бактериалните плаки.

 

Според последното изследване доста ефективно в това отношение действат червеното вино и екстрактът от гроздови семки. Те забавят развитието на бактериите. Екипът на г-жа Морено-Арибас отгледал колонии от бактерии, образуващи зъбна плака.

 

 

След това ги потопил в различни течности. Сред тях фигурирали червено вино, безалкохолно червено вино, червено вино с екстракт от гроздови семки и 12-процентов воден разтвор на етилов спирт. Червеното вино със или без алкохол и виното с екстракт от гроздови семки се оказали най-ефективни в унищожаването на бактериалните култури.

 

Не бива да забравяте, че виното трябва да се консумира умерено, иначе няма да бъде от полза. Напиването с вино може да се окаже изключително неприятно и да съжалявате на следващия ден.

 

А ако искате да имате здрави и красиви зъби, трябва да спазвате някои правила. Не бива да пропускате миенето на зъбите сутрин и вечер с подходяща паста. Ако ядете топла храна, никога не пийте студена напитка. Така разваляте емайла на зъбите си, защото той се напуква и много лесно се образуват кариеси. Ако имате чувствителни зъби, използвайте специална паста, която ще ви помогне в борбата с този проблем.

 

Използвайте вода за уста, защото тя премахва останалите микроби, които четката не успява. Също така важни са и конците за зъби. Те премахват останалата зъбна плака и предотвратяват образуването на зъбен камък. Дори да нямате оплаквания, редовно посещавайте зъболекар за профилактични прегледи. 


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...