.

Учени с огромен пробив — създават сърдечен мускул от кожни клетки

Учени с огромен пробив — създават сърдечен мускул от кожни клетки
Снимка: npr.org

Медицината е една от сферите, в които се влагат най-много средства, усилия и време, тъй като тя е и единственият начин да си осигурим бъдеще, в което ще се избавим от всички неизлечими болести, които днес отнемат живота на мнозина. Умове от целия свят влагат неимоверни усилия, за да изобретят откритието, което ще промени живата на мнозина отчаяли се и чакащи своя сетен дъх.

 

 

Е, явно всичко това дава резултат, тъй като скоро бе обявено, че учени са успели да произведат от кожните клетки на пациент здрава сърдечна мускулна тъкан в лабораторни условия. Това е невиждан пробив в науката, който определено дава огромни надежди на милиони пациенти. Крайната цел е тази новаторска технология да бъде използвана при хора със сърдечна недостатъчност.

 

Най-хубавото е, че благодарение разработваната технология се премахва всякакъв риск организма на пациента да отхвърли тъканите. Това е така, тъй като за трансплантация ще се използват стволови клетки от самия пациент, което на практика означава, че организма нямам как да се противи срещу трансплантираната тъкан.

 

Както и при повечето съвременни изследвания, така и тук в центъра на прожекторите попадат стволовите клетки, които имат невероятни свойства. Последните няколко години спомогнаха те да бъдат обстойно изучени и благодарение на това сегашното изследване успява да създаде чудото и да направи сърдечен мускул посредством кожни клетки.

 

За сега обаче цялото изследване се провежда върху животни, но въпреки това резултатите са повече от обнадеждаващи. В новото изследване екип от Израел взима кожни клетки от двама души със сърдечна недостатъчност и ги смесва с коктейл от гени и химикали в лабораторията, за да създаде новаторската стволово — клетъчна процедура. Клетките, които те създават, по нищо не се различават от здравата тъкан на сърдечния мускул. Когато тези биещи клетки били трансплантирани на плъх, те започнали да създават връзки с околната сърдечна тъкан.

 

„Новото и вълнуващото в нашата експериментална работа е това, че показахме как е възможно да вземем кожни клетки от възрастен пациент с напреднала сърдечна недостатъчност и да получим като резултат собствените му клетки, биещи в лабораторен съд, здрави и млади — в степента, в каквато са били при раждането му” — казва ръководителят на изследването Лиор Гепщайн.

 

Учените припомнят, че въпреки възхитителните резултати, все още е необходима още много работа, преди да започнат клиничните тестове при хора. Въпреки това те остават оптимисти и се надяват съвсем скоро и други колеги по света да им помогнат в изследването, за да може откритието да достигне по-бързо до нуждаещите се пациенти.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...