.

Създадоха умен тампон против СПИН

Създадоха умен тампон против СПИН
Снимка: freeimages.com

Синдромът на придобитата имунна недостатъчност (СПИН) е заболяване на човешката имунна система, причинено от вируса на човешката имунна недостатъчност (ХИВ).Болестта прогресивно намалява ефективността на имунната система, правейки болния уязвим за опортюнистични инфекции и тумори. ХИВ се предава чрез пряк контакт на лигавицата или кръвния поток със съдържаща вируса телесна течност — кръв, сперма, вагинална течност, предеякулат или кърма.

 

 

Изследвания показват, че през 2007 година броят на болните по света се оценява на 33,2 милиона души, а на жертвите на болестта — на 2,1 милиона души годишно, включително 330 хиляди деца. Всичко това провокира множество учени по света да впрегнат силите си, за да намерят ефективно лекарство, чрез което да се справят с коварното заболяване.

 

Все още няма намерено такова, но за сметка на това има значителен прогрес по отношение на превенцията на болестта. Последното откритие на учени от Великобритания е дало повече от положителен резултат. Те са успели да създадат влакна, които могат да бъдат поставяни върху специален апликатор, който наподобява тампона за месечния цикъл. Според биоинженерите този тампон може да „носи“ в себе си лекарство и когато жената го постави, той може да я предпази от контакт с вируса.

 

Същността на изобретението всъщност е вплитането на лекарството във въпросните влакна, които от своя страна започват да се разграждат веднага, след като влязат в контакт с влага. До този момент, едно от най-ефективните средства за предпазване от болестта беше използването на гелове. Новите влакна обаче са далеч по-добро решение, тъй като могат да съдържат в себе си по-голямо количество от лекарството, което ги прави и по-ефективни.

 

Последните проучвания на учените показват, че нишките задържат с десет пъти по-голяма концентрация на лекарство, отколкото масово използваните гелове. Ръководител на изследването е Камерън Бал, който сподели своята радост от успеха на изследването и изрази своята увереност, че откритието им скоро ще достигне пазара, тъй като е далеч по-дискретен начин за предпазване от СПИН.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...