.

Амброзията - безсмъртие за боговете, ринит за простосмъртните

Амброзията - безсмъртие за боговете, ринит за простосмъртните
Снимка: freeimages.com

Достатъчно е наличието само на 20 до 30 поленови зърна от амброзия в един кубически метър въздух, за да се проявят следните симптоми при по-чувствителните хора: хрема, кихане, парене на очите, кашлица или затруднено дишане.

 

Много митове описват как върховният старогръцки бог Зевс прекарва времето си заедно с другите богове на общи трапези, на които според легендите като основно ястие се сервира амброзия. Амброзията е нектарът на божествата, който им осигурява вечна младост и безсмъртие. Но гръцките богове притежават доста човешки характеристики, така че е напълно основателен въпросът за това как така на тях амброзията им помага да бъдат вечно млади, а на хората носи само неволи, защото се оказва, че няма по-голям причинител на страдания за алергичните хора от това растение.

 

Ключът към разрешението на тази загадка е в информацията, че на боговете всъщност основното ястие за безсмъртие е гъбата Amanita muscaria, известна у нас като червена мухоморка.

 

 

Ambrosia artemisiifolia, един от четиридесетте представители от рода Ambrosia, произхожда от прериите на Северна Америка. Цъфти от юли до октомври, като най-критичните месеците са август и септември.

 

В края на XIX в. се внася нелегално в Европа, прикрит сред семената на люцерна. За първи път се споменава през четиридесетте години на миналия век, но не се разпространява в Европа чак до седемдесетте години, така че и не създава проблеми. През последните тридесет години ситуацията драстично се променя и то дотолкова, че в страните от Централна и Югоизточна Европа е основен плевел и заради производството на големи количества от алергенния поленов прашец значително застрашава здравето на хората.

 

Едно растение може да произведе над милион поленови зърна и повече от десетки хиляди семена. Семето е изключително устойчиво и при полеви условия е в състояние да покълне и след тридесет години. Сухият климат и откритото пространство са благоприятни за него, а най-много расте в изоставени земеделски земи, пътища, насипи, населени места и необработени градини.

 

Поленът на амброзията е под формата на малки топки с шипове на повърхността, като съдържа в себе си шест вида алергени с протеинова структура. В състояние е с помощта на вятъра да премине няколкостотин километра. Алергичният ринит, конюнктивитът и астмата са болестите, за чието влошаване пряко отговорна е амброзията.

 

Мерките за борба с амброзията могат да бъдат административни, механични и химични. В много европейски държави са приети нормативни разпоредби относно отстраняването и контрола на амброзията. Този, който не отстранява амброзията от земята си, се глобява. В някои държави се отпечатват и плакати с растението и се организират масови кампании с препоръката то да се премахва с корена преди сезона на цъфтеж.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...