.

Кои храни влияят благотворно на имунната система [част втора]

Кои храни влияят благотворно на имунната система [част втора]
Снимка: freedigitalphotos.net

Никой не иска да боледува, всеки желае да бъде здрав, да се радва на живота и на свободното си време. За съжаление, куп настинки и вируси могат да провалят лятната ви почивка и да съсипят дните, които смятате да прекарате по плажа. Вероятно си милите, че човек не може да се разболее през лятото, защото зимата е сезонът на вирусите и всякакви други неприятни настинки. Истината е, че се лъжете. Вируси има и през лятото, а съвсем лесно можете да настинете, защото стоите на течение или на климатик. За да се радвате на безпроблемна почивка и щастливо лято, сега ще ви посочим кои храни са полезни за имунната система.

 

Зеле. То е източник на имуностимулатора глутамин. Зелето е вкусно и евтино, има го почти целогодишно на пазара, а това го прави достъпно за всеки. Зелето може да бъде основно ядене, а също така и гарнитура. Опитайте се да разнообразявате менюто си с бяло, червено и китайско зеле. Може да го ядете дори на супа, тя е особено вкусна и нискокалорична. Това е другото прекрасно качество на зелето – съдържа малко калории и една салата засища доста. Не бива да пропускаме, че зелето е богато и на антиоксиданти.

 

 

Бадеми. Ще повярвате ли, че тези вкусни ядки борят стреса? Те са изключително полезни и не бива да ги пропускаме. Някои хора смятат, че ядките са много мазни и ги изключват от менюто си, заради калориите. Най-добре е да ограничите вредните мазнини като трансмазнините. Няма проблеми ако хапвате по четвърт чаена чаша бадеми дневно. Те съдържат витамин Е, който помага за подсилването на имунната система. Освен това, бадемите съдържат рибофлавин и ниацин, витамини от група В, които помагат в борбата със стреса.

 

Грейпфрут. Този плод е изключително богат на флавоноиди, които са силни антиоксиданти. Те подобряват състоянието на имунната система. Грейпфрутът съдържа много витамин С, което също укрепва имунната система. Не бива да пропускаме да споменем, че редица изследвания сочат, че този цитрус подсилва влиянието на някои лекарства. Затова трябва да внимавате дали консумурате грейпфрут, когато пиете някакви лекарства. А все пак ако не ви харесва на вкус, а искате да си хапвате полезни плодове, можете да го замените с портокал.

 

Овесени ядки. Това е изключително полезна храна, освен това е и диетична. Овесените ядки на закуска са перфектно начало на деня. Те са богати на цинк, антиоксиданти и витамини от група В. От овесените ядки можете да си набавите и фибри, протеини и полезни мазнини. Овесените ядки са приятни на вкус и се харесват на повечето хора. Чудесна идея е да ги хапвате с кисело или прясно мляко на закуска.

 

Първата част от статията четете тук:


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...