.

Какво трябва да знаем за веганството

Какво трябва да знаем за веганството
Снимка: freedigitalphotos.net

В днешно време какво ли не сме чували за веганите и вегетарианците. Някои хора дори не правят разлика между двете понятия и не знаят защо все повече хора се отказват от месото и животинските продукти. Истината е, че наистина е модерно да се живее здравословно. Например все повече хора спират цигарите и намаляват алкохола. Веганството има своите положителни страни, но има и отрицателни такива. Какво трябва да знаем?

 

Веганството може да бъде опасно, ако не си набавяме нужните белтъчини и мазнини. Сериозно можете са си навредите ако спрете да ядете всичко животинско и не си набавяте нужните нутриенти. Яжте бобови храни, царевица и пълнозърнести храни. Не пропускайте овесените ядки, те са много полезни. 

 

 

Не спирайте животинската храна изведнъж. Голяма грешка е да се събудите един ден и да решите, че сте веган. Няма смисъл да стресирате така тялото си.  Най-добре е да се откажете първо от месото, а след известно време да си помислите дали наистина можете и искате да спрете и яйцата, млякото и меда.

 

Веганството и вегетарианството могат да ви помогнат да запазите здравето си. В днешно време сме изложени на по-голям риск от диабет и сърдечносъдови заболявания.  Това означава, че и броя на инфарктите се е увеличил значително и при младите хора. Ограничаването на животинските мазнини ви дава шанс значително да намалите риска от тези болести.

 

Имайте предвид, че ако не приемате достатъчно белтъчини и аминокиселини, това ще се отрази на организма ви. Първо ще го усетите по кожата, ноктите и косата си. може да се стигне дори до косопад, чупливи нокти и кожни проблеми.

 

Веганството изисква да бъдете стриктни и да ядете храна, която да ви набавя всичко необходимо. Затова яжте храни богати на фибри, старайте се да си набавяте боб, нахут, ориз, грис, пълнозърнести храни.

 

Внимавайте със сладките и пакетирани храни. Има много сладкиши, които не съдържат мляко и яйца, но те не са особено полезни. Затова внимавайте с транс мазнините. Те са растителни мазнини, но са хидрогенирани. Това ги прави изключително вредни и те наистина могат да причинят инфаркт, защото се отлагат в кръвоносните съдове. Най-добре е да си приготвяте сладкиши у дома.

 

Обърнете внимание и на витамините добре е да си набавяте витамини от В групата, които основно се съдържат в месото и животинските продукти като яйца, мляко, сирене, кашкавал.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...