.

Какви грешки допускат вегетарианците?

Какви грешки допускат вегетарианците?
Снимка: freedigitalphotos.net

Вегетарианството става все по-разпространено, особено сред младежите. В днешно време всички се стараем да живеем здравословно и да се храним правилно. Макар да има много противници на вегетарианството, последователите на този вид хранене, изобщо е са малко.

 

Вегетарианската храна, която включва всички видове растителни и млечни храни, може да осигури на организма всички хранителни вещества, от които той се нуждае – витамини, минерали, мазнини, белтъчини и въглехидрати. Проблемът е, че много млади хора се отдават на вегетарианството без да са достатъчно добре запознати и това може да им навреди.

 

Ако искаш да научиш повече за вегетарианството и какви грешки да не допускаш, тази статия е именно за теб.

 

Определяш храната по външния ѝ вид. Трябва винаги да четеш съдържанието на продукта, който искаш да си купиш. Има сайтове в интернет, които съдържат списъци с марки и продукти, които наистина са вегетариански. Изчети внимателно тези списъци, преди да си купуваш храна.

 

 

Вегетарианец или веган. Това са две много различни понятия, но хората често пъти не го знаят. Съществуват подвидове на вегетарианството, които приемат употребата на морски дарове и риба, птичето месо. Други пък са оставили в менюто си само яйцата и млечните продукти. Веганите не приемат никакви храни от животински произход – мляко, яйца, мед. Суровоядството е друга форма на вегетарианството, това са вегани, които не ядат консервирани храни, полуфабрикати и никаква храна минала термична обработка над определени градуси.

 

Ограничаваш се само до храната. Вегетарианството не е просто начин на хранене. Хората, възприели този начин на живот имат сериозни лични убеждения и то най-вече свързани с две направления – здравословен начин на живот и опазване на околната среда.

 

Витамини. Ако винаги до сега си бил/а фен на месото и решиш да се откажеш от него, това е голям стрес за организма. Не бива да забравяш, че най-добре е това да стане плавно, защото можеш да си навредиш. Консултирай се с лекар за да ти каже какви точно хранителни добавки трябва да приемаш.

 

В годините на пубертета тялото ти се развива най-сериозно и най-бързо. То има нужда от здравословна храна и много витамини. Затова внимавай какво правиш и се посъветвай с лекар за да бъдеш здрав и да не се отрази вегетарианството на растежа ти по никакъв начин.

 

Критики. Не очаквай, че ще промениш света като станеш вегетарианец. Околните няма да спрат да ядат месо, нито да носят обувки от естествена кожа. Вероятно е да се опитват да те убеждават, че да си ядеш месо си е супер. Не забравяй, че всеки има право да се храни така както иска и не можеш да налагаш на другите своите убеждения.

 

Планиране. Планирай какво ще ядеш и как ще се храниш. Понякога вегетарианците са особено ощетени, защото не винаги има вегетарианска пица в ресторантите за бързо хранене или подходящо за тях меню в училищния стол. Затова ако си носиш храна от вкъщи не е лошо, но не се оставяй да си цял ден на един плод или зеленчук. Прецени какво ще ядеш утрешния ден и си носи от вкъщи или намери някое заведение около училището ти, което предлага храна, която те устройва и ти харесва. Редовното хранене е задължително за доброто здраве на човека.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...
Stan4o123
преди 10 години
1
4
!
Отговори
Как точно веганската храна е по-скъпа? - 250 грама сусам или лен са на цена по-ниска от 2 лева,а дават общо около 2 хиляди калории.дори ядките са на достъпни цени.Кое е скъпо? Боб,леща,ориз,картофи...кое?Мога да ти кажа,че в БГ е относително приемливо положението,не е като САЩ,например,където 2 кила пилешко е 3 долара,а една чушка ( наистина 1) е 5 долара.
shusha
преди 10 години
2
7
!
Отговори
Боже, веган съм от почти 4 години и не съм умряла. Преживява се бързо, че трябва да си поръчваш пица без кашкавал на ресторант, че няма пица на парче създадена за теб и че веганските храни са по-скъпи от другите. Имаш ли желание. можеш всичко.
Страница 1 от 1