.

От какви витамини имаш нужда [част трета]

От какви витамини имаш нужда [част трета]
Снимка: freedigitalphotos.net

В организма ти трябва да има от всички витамини по малко. Ето къде да ги търсиш, в какви количества да ги приемаш и на кои да наблегнеш според сезона.

 

Витамин С. Сред симптомите на недостиг са кървящи венци, чупливи капиляри, дори обикновените настинки и наранявания, които обаче минават бавно. Сред последиците при предозиране пък е диарията. Препоръчителната дневна доза е 80 мг. Дози, по-големи от 1 грам на ден, могат да доведат до гадене, главоболие и т.н. Рисковете обаче са ограничени във времето, тъй като витамин С се абсорбира в тънките черва, като скоростта намалява с увеличаване на дозата. Излишният се изхвърля бързо от бъбреците. Един от най-важните витамини. Съдържа се в: цитрусови плодове, ананас, киви, ягода, папая, череши, маруля, репички, спанак, броколи и много други.

 

Витамин D. В един здрав човек почти не се забелязва дефицит на този витамин. Обикновено засяга бременните и хората в напреднала възраст. Някои типични симптоми са намаляване нивата на серумния калций и фосфор. Ако това състояние продължи, то при децата може да доведе до рахит, а при възрастните – до остеомалация. Други симптоми са слабост в мускулите и дискомфорт в коремната област. Препоръчителната дневна доза е 5 мкг. Открива се в: черен дроб от треска, скумрия, пушена сьомга.

 

 

Витамин Е. Недостигът на витамин Е рядкост в организма на възрастните и може да доведе до увреждане на периферната и централната нервна система. Превишаването на дозите не водят до токсичност. Препоръчителната дневна доза е 12 мг. За този витамин е важно да се знае, че топлинната обработка, по-специално пържене и печене, намалява нивата му в съответните продукти. Не трябва да се приема и в комбинация с желязо, тъй като то пречи на усвояването му. Ще го намериш в: маслодайни семена, зърнени храни, плодове, зеленчуци, лешници, орехи, бадеми.

 

Витамин F. Изключително полезен не само за здравето, но и за красотата. Регулира детоксикацията на организма и нивата на добрия и лошия холестерол. В случай на недостиг като симптоми могат да се появят сухота или лющене на кожата (пърхот). Намира се в: риба, рибено масло, миди, ядки, слънчогледови семки.

 

Витамин К. Той се съдържа в доста храни. Симптомите в случай на недостиг са гадене, хранителни алергии и безсъние. Ще го откриеш в: зеленолисти зеленчуци, кисело мляко, яйчен жълтък, рибено масло.

 

Първата и втората част на статията четете тук и тук:


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...
npp
преди 8 години
32
8
!
Отговори
що така не ми изписа м-а-н-г-о, ами ***, витамин ф са омега 3, омега 6, и омега 9 мастни киселини
npp
преди 8 години
32
9
!
Отговори
не трябва да им се вярва много на тези статии, витамин ц няма много в зеленчуците, изключвайки някои, от които са брюкселското зеле, пиперките, къдравото зеле, дребнолистните като магданоз, коприва, лапад, копър, и др., от плодовете най-вече шипките, ракитник, киви, касис(френско грозде), ***, офика, глог, арония, дренки, и др.
Страница 1 от 1