.

5 мита за психически устойчивите хора

5 мита за психически устойчивите хора
Снимка: Pixabay

Всеки иска да е силен и издръжлив, за да може да понесе всичко, с което живота го среща. Често се случва и човек да си мисли, че е силен, издръжлив и всемогъщ, но това обикновено продължава до момента, в който нещо неочаквано, и доста различно от всичко досегашно, му се случи. Иначе казано, всеки е неуязвим, до момента, когато животът не ти покаже колко точно си сбъркал.

 

Въпреки трудностите, които между другото определено каляват психиката, ако човек успее да се отърси от тях, има хора, които наистина са преодолeли личното невъзможно и са израснали драстично в личен план. Представям ви 5 погрешни разбирания, които често смятаме за валидни и задължително нужни на всеки ментално стабилен човек.

 

 

1. Силните психически хора никога не се предават. Понякога просто е нужно да оставиш това, за което толкова много се бориш. Понякога просто не се получава и сам усещаш, че няма как да се получи, независимо какво правиш и какво променяш. Това в никакъв случай не те прави слаб, прави те реалист. Друг момент е, че ако цената, която плащаш надхвърля целта ти по стойност, то тогава определено онова, за което се бориш, не си струва. Решението е просто да разбереш това, да го осъзнаеш и да продължиш напред. Да си губиш времето в безсмилени родилни мъки, заради прозрачната гордост – това никога не е било мъдро и това е може би единственият случай, когато собственият ти труд не ти се отплаща.

 

2. Силните психически хора не консумират въглехидрати и захари. Има огромен брой хора, които с цялото си същество вярват, че за да си красива и прогресираща личност, трябва задължително да ядеш определени неща, които съответстват на организма ти. Като коментар над тази теория, със сигурност може да се каже, че за разлика от спекулациите, здравословното хранене наистина дава резултати. За осъвършенстване в областта на физическото и менталното обаче, магическа пръчка или формула няма. Някои силни психически хора употребяват алкохол, други са вегани; някои обожават хамбъргери и fast food, други избягват дори диетичните продукти, защото са пълни с химично генерирани елементи – всичко е толкова лично и индивидуално, точно толкова, колкото всеки отделен индивид е. Чувствайте се свободни да се храните с това, което обичате, стига да се отразява добре на вашия организъм и да не ви вреди.

 

3. Силните психически хора винаги остават позитивни, независимо от това какво им се случва. Това да бъдеш вечен оптимист и да не виждаш нищо негативно, определено не те прави реалист. Не е нито здравословно, нито ползотворно. Напротив, най-много да се окажеш неподготвен за неизбежностите на живота (а те се случват на абсолютно всеки, някак като че ли по неволя) и да се почувстваш в безизходица. В такъв случай, редно е да се изправиш и с готовност да посрещнеш проблемите, разглеждайки ги в тяхната цялост, вместо да залъгваш себе си, че проблеми не съществуват. Ако не им отдадеш нужното значение, никога няма да ги разбереш и няма да можеш да се справиш с тях.

 

4. Менталната сила води задължително до успех във всеки план. Силните психически хора също изпитват трудности, точно като всеки друг човек. Общочовешките проблеми не пропускат никого, нали точно това е тяхната същност. Разликата обаче се проявява в начина, по който обикновеният човек и ментално силният човек възприемат проблемите и отреагират на тях. Менталната сила се изразява именно в осъзнаването на собствените индивидуални възможности на личността, както и оценяването на всичко постигнато, дори и когато то не отговаря на личните ни очаквания.

 

5. Силните психически хора никога не казват „Не мога“. Всъщност, силните психически хора не могат доста неща, само че за тях не е проблем да признаят и да приемат това – напротив, именно в това се изразява интелектът – в осъзнаването на личните възможности и превръщането им от просто потенциал във физическа действителност. В противен случай, човек се превръща в стандартен, самозабравил се, егоистичен индивид с неизмерно его. Друг плюс е да повдигаш постоянно собствената си летва, за да можеш да се стараеш да я надскочиш – това гарантира персонално израстване. Ключово обаче е, никога да не бъркаш личните предизвикателства с погрешните очаквания – просто приеми, че не си всемогъщ и безнаказан, и опитай да осъществяваш максималния си потенциал.

 

Ментална сила и устойчивост означава да познаваш себе си, да живееш с идеята за прогрес и това да те води ежедневно, да те мотивира и да си удовлетворен от плодовете на собствения си труд. Означава още и да изградиш своя собствена ценностна система, но тя да е съобразена със света в който живеем и със съвремието днес, както и да не нарушава личното пространство и принципите на никой друг. Не е нужно твоята ценностна система да се основава на нещо чуждо и вече доказано, нужно е просто да бъдеш себе си и да уважаваш другите.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...
Ewok
преди 7 години
0
0
!
Отговори
няма смисълсега видях надолу
Ewok
преди 7 години
0
0
!
Отговори
издръжлив*
Страница 1 от 1