.

Полуфабрикатните макарони и влиянието им върху стомаха ти

Полуфабрикатните макарони и влиянието им върху стомаха ти
Снимка: Pixabay

Нали знаеш онези евтини макарони в големите супермаркети, които заливаш с гореща вода и са готови за консумиране? Е, оказва се, че това е едно от най-вредните неща, които можеш изобщо да консумираш.

 

Напоследък нашумяха доста, защото т.нар. „нудълс“ са не просто евтини и бързи за приготвяне, те са и безспорно много вкусни. Има голямо разнообразие от вкусове и видове такива, а цената си остава доста ниска. Срещат се под името „рамен“, „ньоки“ и „кимчи“, но се оказва, че са доста вредни.

 

Проучване на Харвард показва, че пакетираните сухи макаронени изделия, заляти с подправки и вкусове на прах, както и сезонна мазнина, нямат достатъчно хранителни вещества в себе си. Въпреки обаче известното на всички наличие на много мазнини и карбохидрати в тази храна, както и липсата на протеини, фибри, витамини и минерали, популярността им не само не спадна, но и доста се увеличи напоследък, особено като основна употреба на младото население.

 

 

Според WINA (World Instant Noodles Association) – Световната асоциация за производство на инстантни нудъли – само миналата година 2 държави са консумирали 97,7 билиона поръчани порции от продукта. Сред най-големите потребители на нуудълите са Хонг Конг и Китай, които заедно са консумирали 40,43 билиона порции, следвани от Индонезия с 13,20 билиона. Без да се изненадваш, САЩ е следващата страна в листата, с нейните 4 билиона за 2015г.

 

Най-лошото още не е дошло – тази храна не просто има репутацията на „бърза вредна храна“, но нещата отиват отвъд. Оказва се, че консумацията на този продукт може да доведе до получаването на инсулт и инфаркт, както и други сърдечни заболявания. За проучването са били изследвани 11 хиляди жители на Южна Кореа, на възраст между 19 и 64 години. В резултат на това излиза, че жените, които консумират редовно рамен и нудълс, имат доста по-голяма вероятност да развият Метаболичен синдром на стомаха си. Този синдром води до увеличаване на сърдечното налягане, както и до диабет.

 

Други болести, които водят началото си от Метаболичния синдром, са ракът, заболяванията на маточната шийка, натоварването на сърцето, деменция, кръвни заболявания и други.

 

Интересното е, че всичко това не се открива като възможност за заболяване при мъжете – явно това се дължи на половите генетични разлики между хората. В Индия пък, Асоциацията за защита и контрол над храната открива, че в нудълсите на “Nestlé” и “Maggi” има замърсяване, което е до 7 пъти над позволената норма. В следствие на това, тези продукти във всичките си десетина разновидности веднага са забранени за продажба и спряни за употреба сред хората.

 

В Южна Кореа откриват още през 2012г., че много от нудълс продуктите водят до развитието на ракови клетки у хората, които ги консумират. Други от откритите вреди в тази храна водят до репродуктивни проблеми, стерилитет и родилни изменения.

 

На теб оставям сам да прецениш дали да си купуваш от този продукт или не, но поне бъди наясно с последствията.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...