.

Митове и доказателства за борбата с махмурлука [част първа]

Митове и доказателства за борбата с махмурлука [част първа]
Снимка: Pixabay

Алкохолът действа различно на хората – едни стават весели, други се натъжават, трети се ядосват. Прекалената употреба на алкохол обаче води до едни и същи резултати – здрав махмурлук и главоболие. На всеки се е случвало поне един път в живота да изпадне в такова състояние, което води до извода, че всеки има свои доказан метод, който ползва, за да пребори махмурлука. Колко истина има в тези най-популярни методи ти представям тук.

 

 

1. Клин клин избива – доста разпространена техника е да бориш махмурлука с още алкохол. За съжаление обаче това е само мит – това дори е най-лошият метод. Махмурлукът е следствие от дехидратацията на организма – не е най-полезното нещо, ако вместо да помагаш на организма ти да се възстанови, ти го товариш още със същото, с което си го унищожил снощи. Друг мит е, че биричката, която е доста лека и приятна, и с ниско съдържание на алкохол, помага за премахването на махмурлука. Оказва се, че бирата причинява доста тежко главоболие, защото трудно се разгражда в организма. А най-големият недостатък на методът „клин клин избива“ е, че след около 20 години свършваш с липсващ черен дроб.

 

2. Кафе –рано сутрин с главоболието от махмурлукът, кафе. Не. Кафето е диуретик, то също не помага за борбата с алкохола. Проблемът е, че то ще те ободри за няколко минути, но след това ефектът му изтича и ще ти е още по-зле. Често то влияе и на черния дроб – така забавя разграждането на алкохола, а ако имаш по-чувствителен стомах, кафето ще те раздразни и е възможно да получиш диария или да ти се гади.

 

3. Студен душ – според митовете, студената вода засилва кръвообращението и тогава алкохолът би трябвало да се разгради по-бързо. Мит е също и че тялото може да търпи само един източник на болка и затова, ако се изкъпеш с ледена вода, би трябвало да спре да те боли глава. Уви, студеният душ може да ти даде моментно изтрезняване, но ако махмурлукът ти е по-силен, тялото ти няма да издържи на напрежението от стреса на студената вода и няма да ти помогне. Ако не си изключително кален и не си живял в Сибир дълги години, рискуваш или да ти се пръсне сърцето от шока, или най-малкото да настинеш.

 

4. Хапчета – не пий аспирин или аналгин преди сън, след употребата на алкохол или по време на тежък махмурлук. Това ще досъсипе и без това натоварения ти стомах. Възможно е аспиринът преди тежко запиване да предотврати главоболието ти на сутринта, но в никакъв случай няма да премахне гаденето. Взимането на лекарства със съдържание на парацетамол е забранено в комбинация с алкохол и дори след него – химичната реакция на двете уврежда черния дроб.

 

5. Сън – той винаги е нещо доста приятно, но се оказва, че противно на твоето желание да си полегнеш и поспиш след тежкото пиянство, ако заспиш организмът ти ще бъде в покой, а това ще забави процесите на разграждане на алкохол и ще удължи махмурлука ти.

 

6. Компот и айран – това вече не е мит, тези две народни напитки наистина ще те облекчат. Когато пиеш алкохол, нивото на кръвната ти захар рязко спада, а компотът е една чудесна възможност едновременно да си набавиш и течности, и да регулираш захарта си. Айранът и киселото мляко пък ще унищожат доста от бактериите в стомаха ти – не е случайно, че точно в тях се съдържа пробиотичната бактерия „лактобацилус булгарикус“.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...