.

Как да се грижиш за косата си, когато си на море

Как да се грижиш за косата си, когато си на море
Снимка: iStock

През лятото косата ни е изложена на силното слънце и солената вода и за да остане здрава и бляскава, за нея трябва да се полагат допълнителни грижи. Виж какво трябва да правиш за косата си, за да изглежда добре и през есента:

 

Носи шапка – може да не обичаш шапките, но трябва задължително да носиш, когато си на плажа/басейна. Избягвай тези от изкуствена материя, въпреки че са по-евтини, защото те запарват. Добре познатата ни сламена шапка е идеална за горещите летни дни, ще разнообрази визията ти и ще предпази косата ти от горещите слънчеви лъчи.

 

Не използвай стилизиращи продукти по време на почивката – солената вода и стилизиращите продукти не са никак добра комбинация. Ако ще мокриш косата си, няма никакъв смисъл да ѝ слагаш гел, лак за коса или пяна. В противен случай рискуваш да излезеш от морето/басейна с лепкава коса, която се накъсва лесно и ужасно смешна прическа.

 

 

Разресвай косата си внимателно – косато след плаж става доста суха, затова трябва много да внимаваш, когато я сресваш. Специалистите препоръчват употребата на четка с естествен косъм или гребен с едри зъбци.

 

Използвай слънцезащитен спрей за коса – свикнали сме да си слагаме слънцезащитен лосион за тяло, но не ползваме подобно средство и за косата, а тя определено има нужна. Спреят ще спаси цвета ти, ако се боядисваш, и ще предпази косата ти от цъфетене.

 

Не нагрявай косата си – през лятото слънцето и солената водя достатъчно изсушават косата ти, така че не я тормози допълнително, като ползваш преса, маша или сешоар. Навън е достатъчно топло, за да изсъхне косата ти от само себе си, а може да си направиш и готина лятна прическа, без да използваш маша или преса за коса.

 

Погрижи се за връхчетата – преди да отидеш на море, задължително мини през фризьора си, за да ти обере връхчетата.

 

Използвай балсам и маска за коса – както вече споменахме след плаж косата става изключително суха, затова трябва, след като нанесеш шампоана, да нанесеш и балсам или маска за коса. Така ще улесниш разресването и няма да я скубеш излишно.

 

Отиди на плажа с мокра коса – по този начин, когато влезеш в морето, ще абсорбираш по-малко от вредната за косата солена вода.

 

Използвай кокосово масло – преди да отидеш на плажа/басейна, сложи няколко капки кокосово масло в ръката си и разтрий хубаво между дланите. След това сложи по краищата на косата, за да я предпазиш от цъфтене, без да я омазняваш излишно.

 

Хапвай повечко полезни мазнини – грижите за косата трябва да бъдат както отвън, така и отвътре. За да бъде гривата ти мека и здрава, хапвай повече сьомга, ядки, авокадо и други храни, богати на полезни мазнини.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...