.

Съвети за младежите, които са решили да пътуват сами

Още подобни новини
Съвети за младежите, които са решили да пътуват сами
Снимка: thinkstockphotos.com

Повечето хора искат да пътуват с компания от няколко души. Но има и такива, които предпочитат да са сами на път, за да могат да си починат пълноценно. Без значение дали ще пътуваш в България или в чужбина, трябва да внимаваш, ако ще бъдеш без никаква компания. Виж нашите препоръки:

 

Остави си ценните документи у дома – вземи със себе си личната си карта и международния паспорт, ако ти е нужен и една дебитна карта. Останалите документи по-добре остави вкъщи, за да не ги загубиш и после да имаш излишни разправии по институциите.

 

 

Вземи си подходящи дрехи – трябва да бъдеш добре подготвен, затова виж какво ще бъде времето и ако пътуваш в чужбина, виж какви са местните обичаи. Има места, където не гледат с добро око на прекалено разголените дрехи, затова трябва да имаш подходящи. Ако се очакват валежи, най-добре си вземи дъждобран и обувки, които не пропускат. Също така избягвай да носиш предизвикателни дрехи. Това се отнася предимно за момичетата!

 

Проучи нещата – наистина трябва да проучиш добре къде отиваш, какви са обичаите там, езиците, религиите и т.н. В противен случай рискуваш да си навлечеш неприятности, защото не си достатъчно информиран.

 

Внимавай с такситата - ако ще използваш таксита, трябва да внимаваш. Използвай само маркирани коли, без значение, че другите са с по-ниски тарифи. А най-безопасно ще бъде, ако използваш само градски транспорт.

 

Вземи си достатъчно пари - не е нужно да тръгваш с прекалено много пари, но трябва да имаш достатъчно в себе си, защото има доста места, където все още не приемат карти.

 

Не приемай почерпка от непознат – без значение дали си момче или момиче, не бива да приемаш някой непознат да те черпи, защото си наясно, че това не е без задни помисли. Отклони предложението с усмивка и при първа възможност си тръгни, ако този човек продължи да те притеснява.

 

Поддържай връзка със семейството си – може да искаш да се откъснеш напълно от ежедневието си, но трябва поне веднъж дневно да казваш на родителите си къде си. Ако не искаш да говориш с никого, то тогава пращай sms-и или e-mail-и. Ако знаеш какъв ще бъде маршрутът ти предварително, остави го у дома, за да знаят родителите ти откъде ще минеш. Това е много важно, ако отиваш на място, където има лоши метеорологични условия или политически проблеми.

 

Махни си бижутата – няма нужда да привличаш излишно вниманието на околните със скъпите си бижута, защото рискуваш да станеш обект на кражба. По-добре остави накитите у дома.

 

Направи си застраховка – не бива да бъдеш черноглед, когато заминаваш, но все пак е добре да имаш застраховка, ако нещо ти се случи.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...