.

Как да бъдеш по-добър приятел

Как да бъдеш по-добър приятел
Снимка: Pixabay

Приятелството е като красива ваза, която много лесно може да се счупи. Ти не искаш това.

 

Ако искаш нещо да порасне, ти трябва да изградиш почва за това. И не трябва да градиш само ти. Не стига само да излизаш с някого, да си говорите празни приказки и да се наричате „приятели“. Тук става дума за доста повече, и то в дълбочина.

 

Приятелството е въпрос на доверие – то е отговорна задача. Има няколко малки неща, които трябва да бъдат налице, ако искаш да бъдеш добър приятел и да си заобиколен от добри приятели. Ето ги и тях:

 

 

1. Задавай повече въпроси.

 

И нямам предвид клиширани такива. Не се задоволявай само със „здравей“ и „здрасти“, това не е достатъчно, за да бъдеш приятел на някого. Трябва да се интересуваш от повече неща, защото ако някой иска просто да си оплаче мъката, ами, и пред стената в собствената му стая става. Приятелството значи повече – значи, че можеш да разчиташ на някой да те разбере и да ти помогне. Ако не знаеш на човека до теб какво му е, как ще го разбереш и как ще помогнеш? Разбира се, не бъди нахален, „приятелство“ не означава липса на лично пространство.

 

2. Трябва да знаеш кога да замълчиш.

 

Приятелят е онзи човек, който знае кога и как да те утеши, но знае и кога да не прекалява. Спазвай границите – понякога вместо да уязвиш, замълчи. Не е много приятно да ти „трият сол на главата“, когато си сбъркал, затова не го прави с другите. Не слагай сол в раната, напротив – бъди онзи, който да смекчи положението. Бъди там за приятелите си – помогни с каквото можеш и спести онова, което не е подходящо да бъде изказано точно в този момент. Ще имаш други възможности натам, нали за това са приятелите.

 

3. Приятелите могат да бъдат навсякъде,

 

бъди готов да ги познаеш. Не живей с идеята, че всички, които в момента са ти приятели, изчерпват окончателната бройка на приятелите, които можеш да имаш въобще. Не е така – приятели могат да бъдат намерени навсякъде. Това са хората, които са готови да помогнат и го правят безкористно, макар и да не те познават. Това са хората, с които имаш толкова много общо по интереси и хобита, че дори не си предполагал. Не се затваряй в собствения си свят, бъди отворен за света извън теб, защото не знаеш от какво се лишаваш и какво изпускаш като възможност.

 

4. Не бъди повърхностен.

 

Това не е в природата на самото приятелство, за разлика от това – дълбочината е. Става дума за разбиране и с въпроси за отбиване на номера няма да стане – те са буквално прозрачни, нямат смисъл и си личат от километри. По-добре недей. Ако не те интересува, не питай, за да отбиеш номера. Ако не искаш да помогнеш, не си измивай ръцете с вързани тенекии. Това е грозно. Бъди приятел, само ако наистина искаш и си готов на това. Иначе не си потребен на никого и никой няма да бъде потребен на теб по-натам.

 

5. Бъди себе си.

 

Клише е, но е най-твърдата истина. Ако не си себе си, кого ще познават приятелите ти тогава? А ти, кого лъжеш наистина – тях или по-скоро не тях? Единствено ти губиш, ако не си себе си, защото накрая можеш да се изгубиш някъде между маските и това е повече от неприятно. А ако си себе си и се представяш пред другите в цялата си светлина, и намериш приятели – тогава и само тогава осъзнаваш, че наистина си някого и струваш нещо, че можеш да бъдеш ценен и обичан наистина.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...