.

Откажи се от тези навици, ако искаш успех в личен план (част първа)

Откажи се от тези навици, ако искаш успех в личен план (част първа)
Снимка: Pixabay

Искаш да завършиш, да имаш хубава работа, да се развиваш и да си Личност, някое голямо име, което всички да знаят?

 

Това е чудесно, само дето ако наистина го искаш, по-добре поработи върху себе си.

 

 

На първо място, откажи се от тези неща:

 

1. Не се опитвай да бъдеш перфектен. – няма смисъл в това, перфектни хора няма. Перфектни неща няма. Кой казва какво е перфектно и какво не? Това е твърде субективно. Ти си жив, растеш, опитваш, твориш – нормално е да сбъркаш някога някъде. Не се срамувай от това, гордей се, че си една стъпка напред в развитието си.

 

2. Не разчитай на късмета. – и в това няма смисъл. Безспорно е приятно да ти се случват хубави неща, да попадаш на приятни изненади, но защо да чакаш от късмета всичко това? Защо сам не направиш така, че да ти бъде приятно и да имаш това, което искаш? Късмета е оправдание. Ти сам избираш какво да правиш и ти се случват неща, в зависимост от това какво си си повикал, какво сам си предизвикал. По-скоро нека е карма, отколкото късмет.

 

3. Не залагай на малкото и не разчитай на него. – някой ще се обърне и ще ти каже, че по-добре малко, отколкото нищо, но ако ти наистина искаш да бъдеш Някой, не бива да разчиташ на ниските топки. Иначе казано, не се задоволявай с малкото, по-добре е да го има, а не без нищо, но два пъти по-добре е, ако винаги искаш да постигаш още и още, а не се задоволяваш само с трохите от възможностите си.

 

4. Не чакай. – защо да го правиш? Какво печелиш? Само загубата на времето си. Вместо да чакаш, защо просто не направиш нещо? Няма значение дали ще четеш книга или ще работиш по нов проект, важното е, че докато времето минава, ти няма да си губил от него, а само ще си печелил знания в дадена сфера.

 

5. Не търси чуждото одобрение. – не е важно някой да каже, че ти си добър в нещо, или че ти се получава. Важно е ти да се чувстваш добре заради това, което правиш. Или пък което вече си направил – така ще имаш стимул да продължаваш напред.

 

6. Не давай напразни обещания. – по-добре си дай вероятни такива. Не поставяй летвата си ниско, но не я поставяй и прекалено високо. Най-добре обещай това, което знаеш че ще можеш да направиш. Така, когато го направиш, ще оставиш впечатление за сигурност.

 

7. Не се притеснявай да поискаш помощ. – това би показало, че ти можеш да погледнеш извън себе си. Говори за адекватност и шорокоскроеност. Да поискаш помощ означава, че си съзнал сам, че не можеш да се справиш напълно, а ти е нужно някой друг да ти подаде ръка. Това е достойно за уважение.

 

8. Не бъди краен песимист. – мда, по-добре е да си готов за най-лошото, за да може доброто развитие да е приятната изненада, но не вярвай в него, не вярвай в това, че винаги ще се случва само лошо и задължително лошо. Това само ти носи допълнително и ненужно напрежение. Вместо това, направи си сметката реално и се надявай на най-хубавото, със съзнанието, че винаги може нещо да се обърка.

 

9. Не се фокусирай върху слабите си страни. – те са сао символ, че има накъде да се развиваш. Ако беше изграден от силни страни единствено, ако нямаше какво да подобриш у себе си, тогава как изобщо щеше да можеш да се осъвършенстваш? Нямаше да има такъв вариант. Затова е хубаво да знаеш, че не си перфектен, но това е и най-хубавото ти качество – гарантира ти възможност за лично развитие.

 

10. Не се фокусирай върху миналото и отминалото. – това е просто, ти живееш тук и сега и каквото е минало, то е отминало. Ако още не еотминало, значи в момента отминава. Времето няма заден ход, то единствено може да изтича, затова няма смисъл да губиш ценните секунди и минути, камо ли часове и дни, в мъка по онова, което вече няма значение. Значение има само бъдещето, защото то тепърва предстои и зависи от теб основно.

 

Втора част на тази статия очаквай скоро тук.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...