.

10 трика как да научиш нов език по-лесно

10 трика как да научиш нов език по-лесно
Снимка: Pixabay

Едно от нещата, които много помагат в търсенето на работа и в персоналното развитие на всеки като личност, е боравенето с няколко чужди езика. Приятният бонус е, че не само обогатяват човека, но и заплатите скачат двойно с всеки нов чужд език, който владееш. С тези десет трика доказано увеличаваш шанса си да станеш полиглот за отрицателно време.

 

 

1. Изясни пред себе си защо учиш нов чужд език. Макар това да звучи твърде очевидно, наистина ако не знаеш защо правиш едно нещо, определено мотивацията ти ще се срива ежедневно. Също, започнеш ли с желание нещо, мотивацията ще те води в прогреса ти всеки ден, защото ще си представяш резултатите и ще очакваш с нетърпение момента на личното удовлетворение.

 

2. Намери си другарче. Идеята е постоянно да вдигате летвите един на друг – ако някой от двама ви изпитва трудност, другият му помага и продължавате заедно. Това доста подържа и мотивацията, защото ако някой от двама ви се развива по-бързо, другият ще изпитва т.нар. „спортна злоба“, която определено ще го кара да учи още и още, за да го настигне.

 

3. Говори на и със себе си. Когато си сам, докато правиш нещо козметично в дома си, докато готвиш – говори си, изразявай мислите си на езика, който учиш. В това няма нищо лошо или странно, напротив, така вършиш двойна работа и затвърждаваш наученото и вербално, и слухово. Също, това помага за изграждането на езиково самочувствие.

 

4. Не забравяй, че учиш нов език, за да можеш да го използваш. Затова – използвай го. Във всяка възможност, и то без да се притесняваш, че може да сбъркаш или да не се сетиш за нещо. Ако не опитваш, няма да можеш да успееш. Все пак всеки успех се ражда като несигурен опит.

 

5. Забавлявай се. Може да напишеш разказ, или да си измислиш песничка, която да си тананикаш, докато правиш нещо друго. Или да наизустиш някое стихче, което ти харесва. Важното е да не чувстваш ученето като усилие, да не се чувстваш накаран насила – това може да те демотивира и да ти попречи да прогресираш.

 

6. Наблюдавай децата – те учат бързо, защото нямат предразсъдъци. Те не се притесняват да сгрешат, не изпитват страх от провала. Най-голям прогрес в ученето има, когато се правят грешки – защото тогава научаваш какво е правилното. Възрастните приемат грешката като обществено табу, но това е истинската грешка на обществото – нима има един безгрешен, перфектен човек? Надали. Използвай грешката като стимул за следващия си опит.

 

7. Излез от зоната си на комфорт. Ако не искаш да се впуснеш в нещо ново, ако искаш да играеш само на сигурно, тогава защо ти е да учиш нов език изобщо? Когато играем само на сигурно, никога не опитваме от новостите, което е един затворен само по себе си кръг, от който няма измъкване. Самата идея за новия език означава, че някой ден ще ти се наложи да говориш с непознат, за нови неща, ще чуеш думи, които не знаеш, ще ти се наложи да кажеш нещо, което не ти идва на ум в момента – всичко това е в реда на нещата и колкото по-бързо минеш през него, толкова по-бързо ще ти се стори лесно и ежедневно.

 

8. Научи се да слушаш, и то даже преди да се научиш да говориш. Слуховата ти памет ще изглади изказа ти, когато се наложи ти да говориш, а и ще помогне да боравиш автоматично и непринуден с граматиката на езика.

 

9. Наблюдавай други хора, които говорят новия език. Произношението все пак зависи колкото от менталната ти нагласа, толкова и от физическото положение на говорните органи. Освен това, така ще можеш да добиеш представа за значенията на нови думи, въз основа на жестовете на говорящите, ще обогатиш речника си и то без да подозираш, че го правиш. Най-полезно е, когато наблюдаваш някой, който говори на родния си език, но ако нямаш такива познати, просто си пусни някой филм и гледай актьорите.

 

10. Тренирай езика, който учиш, всеки ден. Постоянството ти гарантира прогрес. И повторението наистина е майка на знанието. Ако ти направиш новия език част от ежедневието си, той ще ти се отплати, като те накара да го почувстваш натурален – ще започне да ти идва от вътре да го говориш. Притеснението ще изчезне и ще ти бъде приятно.

 

Никога не забравяй, че най-ценното, което можеш да получиш, докато учиш езика, е автентичният разговор. Нищо не носи повече бенефити от това. Пък и няма нищо по-приятно учейки нов език в натуралната му среда, да имаш възможността да научиш и нещо повече за културата и природата на хабитата му.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...