.

Някои от най-култовите филми, посветени на тийнейджърите [част втора]

Някои от най-култовите филми, посветени на тийнейджърите [част втора]
Снимка: freedigitalphotos.net

Любовни триъгълници, странни прически и постоянни мисли за секс – това са мозъчните импулси, които владеят главите на тийнейджърите от не едно и две поколения. Ще спрем вниманието си върху най-култовите филми, посветени на тийнейджърската възраст.

 

Номер пет -  Dazed and Confused / Объркани и непокорни (1993). Филмът ангажира в главните роли бъдещи звезди като Бен Афлек и Матю Маконъхи. Сценарият се базира на последните дни от учебнката година в щатска гимназия. И макар да не заслужава Нобелова награда за литература, филмът изглежда действителен и достоверен. Текстът изобилства от класически цитати като: “Just gotta keep livin’ man. L-I-V-I-N!”



На четвърта позиция е Mean Girls / Гадни момичета (2004). Този филм представлява един по-критичен и по-сатиричен поглед върху живота в гимназията. Проследява се живота на едно момиче, което до момента е било обучавано от родителите си вкъщи и за пръв път се сблъсква с истинската училищна атмосфера. Ще станете свидетели на нейните възходи и падения в социалното израстване и общуването й с връстниците. Това не бива да ви настройва, че е скучен, защото филмът е забавен и дава много материал за размисъл.

 


Третото място е за не безизвестният American Pie / Американски пай (1999). Това е филмът, който накара друг филм - „Суперяки”, да изглежда изпълним. Той със сигурност не е първият, но е сред най-успешните в своя жанр. Американски пай е филмът, в който режисьорът, сценаристът и продуцентът са абсолютни дебютанти. Хуморът е неподправен, за да не спести нищо. Героите са симпатични и публиката ги приветства в опитите им да правят секс на балната вечер. Следват няколко продължения, които се опитаха да повторят успеха на първата част. Дали успяха, ще кажете сами.



Сребърният медалист в класацията е The Breakfast Club / Клуб Закуска (1985). Първоначалният сценарии на този филм изглежда доста скучен – пет различни ученика от различни социални прослойки и с различни стереотипи, се срещат. Това се случва извън клас, в часовете при педагогическия съветник. Историите и на петимата са актуални и днес. „Клуб закуска” няма особени достойнства като шокиращи или вълнуващи моменти. Това което го нарежда сред квинтесенцията на тийн-филмите са чистите и откровени диалози между учениците. Истинска класика от 80-те.


На чело на класацията за най-култови филми, посветени на тийнейджърските години, е една златна класика от средата на миналия век. Това е Rebel Without a Cause / Бунтовник без кауза (1955). Джеймс Дийн винаги ще бъде смятан за символ на момчетата тийнейджъри. Смятан е за такъв главно заради ролята си в този филм. Дийн ще бъде винаги запомнен като романтичен и секси. „Бунтовник без кауза” го представя и като хаотичен, самотен и объркан – чувства познати на всички пубертети. Много младежи се стараят да имитират Дийн, в опитите си да намерят своето място в обществото, ето защо и филмът е на призовото първо място.

 

Първата част от статията четете тук:


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...