PDA

View Full Version : Вечерен час за децата

mimenceto666
01-18-2009, 08:13
На първо четене беше объден проект за промени в Закона за закрила на детето

Дете, което не е навършило 14 години, не може да излиза без придружител след 20.00 часа. Вечерният час, след който не могат да са сами на обществено място тийнейджърите между 14 и 18 години, е 22.00.

Това предвижда проект за промени в Закона за закрила на детето, внесен от Министерския съвет, който депутатите обсъдиха на първо четене.

Родителите, настойниците и попечителите са длъжни, ако не могат сами да придружат децата си на обществени места, да им осигурят пълнолетен придружител.

В противен случай ги заплашва имуществена санкция от 300 до 500 лева, а при повторение на нарушението глобата е от 500 до 1000 лева.

Вносителите на проекта предлагат да се забрани разгласяването на сведения и данни за дете без съгласието на неговите родители или законни представители.

Увеличават се санкциите за търговци, които продават алкохол и цигари на непълнолетни - от сегашните 1000 до 2 хил. на 2 до 4 хил. лв.

В законопроекта е въведена нова санкция за установяване на повторно нарушение - временно спиране на дейността за определен срок, но не по-дълъг от една година.

Завишение на глобите има и за лица, които са допуснали дете в търговски обект от 22.00 до 6.00 часа без пълнолетен придружител - от сегашните 1000 до 2000 лв. на 2000 до 5000 лева. При повторно нарушение санкцията е от 5 до 8 хил. лв. По-високи са и останалите предвидени в закона санкции.

Предлага се въвеждането и на хармонизиран телефонен номер с национално покритие за информиране, консултиране и помощ на деца.

Какво мислите?

DieselBlood
01-18-2009, 09:28
това е глупост.

m3talmania
01-18-2009, 09:30
Те пък тръгнали да глобяват... http://www.cosgan.de/images/midi/frech/a070.gif

ShaLqLqLqXa
01-18-2009, 10:39
Напълно съм съгласна! Трябваше отдавна да го приемат този закон. Не може по улиците след 22:00 да се разкарват пияни девойчета с техните компании. Не само, че е грозна гледка ами и родителите имат вина, че са ги пуснали. :? Малко повече контрол от тяхна страна, но като гледам в днешно време едва ли...
Добре, че приеха закона, въпреки че едва ли ще ги спре. :?

x3eme
01-18-2009, 12:23
твърдо ЗА

Circust
01-18-2009, 13:31
Винаги е имало вечерен час, но много хора не знаеха този факт или просто не го спазваха, тъй като властите не правят нищо, за да следят дали се спазва.
"За" него съм, омръзна ми от пияни, повръщащи пикльовци из заведенията. Изобщо не е глупост, а нормална и адекватна мярка.

Добре, че приеха закона, въпреки че едва ли ще ги спре

В момента няма, защото никой не се интересува, а пикльовците се правят на велики и говорят как "никой не може да ги спре и да им забрани да излизат". Но повярвай, наложат ли една-две по-солени глоби на някое семейство, много бързо ще започнат да спазват закона. А героите, които твърдят , че нищо не може да ги спре ще си стоят вкъщи. Няма родители с излишни и големи суми пари, които да ги 'хвърлят на вятъра'.

5StaR
01-18-2009, 13:44
Ako trugnat da globqvat 6e se opravqt ne6tata, ako ne 6e si ostane su6tata pumiq

vesito13
01-18-2009, 14:54
Попринцип съм " за " този закон . Трябва да има някакъв контрол в държавата ни :o Просто вече всичко толко се е прецакало и гледаме какви ли не изпълнения на 12-13 годишни деца :? Обаче не вярвам , че ще се оправи , някак си ми се вижда невъзможно някой да се захване сериозно с тази задача , да обикаля по улиците и да търси деца под 14 годишна възраст без придружител . :?

traka
01-19-2009, 07:14
"ЗА" съм. Крайно време е някой да ги вкара в пътя. И ние бяхме малки и твърде трудни, но пак имахме уважение към по големите. Днешните 13/14 годишни не зачитат никого. Не всички са такива, но пък ще трябва да го изтърпят. Родителите наистина нямат време за децата си и да им следят действията, но дано сега успеят да приложат малко адекватна сила. Ако те сами не спрат децата си, едвали и държавата ще успее. Тъпо е, че слагат глоби, защото има родители които са на такава работа, която не им позволява непрекъснат контрол и по някога ще са нощна смяна, а децата един бог знае къде. За жалост в България трудно ще навлезе детегледачката и почти съм убедена, че тя няма да може да се оправи с един тинейджър и няма определено да има някакъв респект към нея. Всичко хубаво го приемат ама не мислят за изпълнението, по клоня да наказват децата, а не родителите, но няма да намерят начин за прилагане на други мерки.

Adwokat
01-19-2009, 13:30
И да сложат пак никой няма да го спазва... иначе съм ЗА

miloto_girl_4e
01-19-2009, 18:52
Това според мен е без никаква перспектива ...
Няма смисъл от такива ограничения, ако самите родители не възпитавам и не налагат някакви граници :!:
Държава си е държава, но семейството е по-важно и ценно :!:

HipHopBlond
01-20-2009, 18:13
Абсолютно съм съгласе!!! Ако децата не са възпитани като хората то и до 8 да е вечерния час, пак няма да се спазва и гледката ще бъде много тъжна по - улиците и повечето заведения...

HipHopBlond
01-20-2009, 18:13
Абсолютно съм съгласен!!! Ако децата не са възпитани като хората то и до 8 да е вечерния час, пак няма да се спазва и гледката ще бъде много тъжна по улиците и повечето заведения...

DieselBlood
01-20-2009, 19:01
По принцип съм за,защото аз съм на 15 и са прибирам в 8 и половина,а някъв малък мухльо на 11 ше ми са прибира в 1.аре без такива,а

Seducti0n
01-22-2009, 09:31
Дразня се на подобни закони...
Държавата ще определя в колко часа да се прибирам...
Наще за какво са?!Те са хората, които ме издържат, не съм на социални помощи за да се съобразявам с тъпото законодателството...
Като ми се стои на вън ще си стоя, не го правя с незнанието на наще, напротив...
Не искам официално да се налагат ограничения.

HOTandCOLD
01-22-2009, 16:30
В момента съм "против",но след 2 години когато навърша 18 сигурно ще сам "за" 8-)

Mathew
02-01-2009, 18:20
Напълно подкрепям идеята...след 22часа децата вкъщи

Slawi92
02-01-2009, 18:55
i protiw i za

ANTIHUMAN
02-25-2009, 13:35
Наще за какво са?!Те са хората, които ме издържат, не съм на социални помощи за да се съобразявам с тъпото законодателството...
Като ми се стои на вън ще си стоя, не го правя с незнанието на наще, напротив...

Защото нямаш 18 за това си против, нали?!
Аз също нямам 18, но съм ,,ЗА''. Ако ти харесва гледката 10 годишни пияни деца към 22:30 ок, няма проблем, но се съмнявам! :)

x3eme
02-25-2009, 13:37
Крайно време беше да се въведе ред в тая пропаднала държава.Като не са ни наред толкова неща,то поне едно от едно да се оправят.

bordon
02-25-2009, 21:10
Каква е разликата, дали ще са пияни след 10 и 30 или по-рано. Аз така или иначе вечер не излизам по центъра, ами си стоя в квартала, така че за мене няма проблем, ама все пак съм против.

plmn
02-26-2009, 08:18
ЗА вечерния час...деца да се разхождат посред нощите просто не е нормално. :? Като си навършат пълнолетие да си правят квото си искат.До тогава родителите и държавата носят пълна отговорност за тях.

HePeAJIeH
02-26-2009, 08:48
Заради някакви тъпи и безсъвестни лапетии едва ли не съм наказан да се прибирам до 10? Няма такава държава просто! Знам за закона доста отдавна но едва наскоро разбрах че е въведен.Много ми пука на мене за гледката как 11-12 годишни деца са пияни-имат родители живота си е техен..ДА СЕ СПАСЯВАТ ! Ако искат да умират но явно заради такива лекенца и на тея които не са виновни е наложен тоя вечерен час..несправедвливост но ще свикваме..

afterforever
02-26-2009, 09:39
Само не знам какво можете да правите след 10 часа, при положение, че нямате определената възраст, бихте ли ми обяснили? Дето протестирате срещу държавата. Що не се поинтересувате как е в другистрани. Дали на 14-годишните им е позволено да ходат където си искат в който си искат период от денонощието. Ае, кога ще отварят границите с Марс, че да се изселят малко хора от тая Земя...

Balmy_I
02-26-2009, 10:06
ами съгласна съм до някъде,ама до някъде не,защото примерно лятото,когато не сме на даскало и какво няма да ти седя до 10 я...аз да не съм на 2,пък и не вярвам,че повечето ще се прибират навреме,вярно ще има глоби,амаа все пак не виждам смисъл,ако това продължава и лятото :?

afterforever
02-26-2009, 10:16
точно лятото тряа да са тия забрани пък, по цял ден се шляеиш, няаш никва раота. Аз даже бих бил по-съгласен през учебно време да е по-късен, примерно, часът, за да може човек и социален живот да има.. но през лятото... на 14 в 10 вечерта не можещо да ходи момиченце е толкова идилична гледка...

Balmy_I
02-26-2009, 10:57
точно лятото тряа да са тия забрани пък, по цял ден се шляеиш, няаш никва раота. Аз даже бих бил по-съгласен през учебно време да е по-късен, примерно, часът, за да може човек и социален живот да има.. но през лятото... на 14 в 10 вечерта не можещо да ходи момиченце е толкова идилична гледка...

е че то не е само за 14 годишните,а представи си да спреш някой на по 18 да излиза след 10,ама това си е смешно и именно лятото,когато какво ще правя аз вкъщи примерно или когато съм на почивка някъде на морето и какво тъкмо ми е станало забавно да речем,излязла съм в най-приятното време,защото аз лятото понякога през деня не излизам,вечерта е такова едно хладно и хубаво и аз да трябва да се прибирам ми незнам тъпо ми е :?

02-26-2009, 17:06
В свободните държави не затварят децата. Затварят престъпниците.

x3eme
02-26-2009, 17:23
Това,че те задължават да се прибираш в нормално часово време затвор ли е?

afterforever
02-26-2009, 17:36

Теб пък кой те затваря, бе?

е че то не е само за 14 годишните,а представи си да спреш някой на по 18 да излиза след 10,ама това си е смешно и именно лятото,когато какво ще правя аз вкъщи примерно или когато съм на почивка някъде на морето и какво тъкмо ми е станало забавно да речем,излязла съм в най-приятното време,защото аз лятото понякога през деня не излизам,вечерта е такова едно хладно и хубаво и аз да трябва да се прибирам ми незнам тъпо ми е

Ти кво, че не разбрах, смяташ, че има вечерен час за пълнолетните ли?!

ForgotN
02-26-2009, 18:06
Приницпно съм съгласен :) Но нямаше да е зле да ни пускат до 10:30....

02-26-2009, 18:08
Това,че те задължават да се прибираш в нормално часово време затвор ли е?

Е защо ще принуждават децата и родителите, ще им налагат санкции и т.н. (все едно че те са престъпниците), ако самите престъпници са в затвора и след 8 и след 10 просто няма от какво да се притеснявате?

x3eme
02-26-2009, 18:10
^^Братле оплиташ се сам.Стига дрънка неща,които не са така.Замисли се малко и ще видиш за вкарания закон си е съвсем на място.

02-26-2009, 18:16
Не, аз съм ходил в свободни държави и си спомням как например в един след полунощ тинейджъри си карат ролери по булеварда. По това време няма автомобили и е спокойно.

afterforever
02-26-2009, 18:46
И аз съм ходил в свободни държави и видях как в 11 часа един пиян шофьор премаза едно дете на сигурно 14 години, а са де?

02-26-2009, 18:59
И аз съм ходил в свободни държави и видях как в 11 часа един пиян шофьор премаза едно дете на сигурно 14 години, а са де?

И какво, санкционираха ли родителите му, че са го пуснали без придружител?

x3eme
02-26-2009, 19:00

Трябва да санкционират държавата не родителите.За това се измислят такива закони.Помисли малко и ще се осъзнаеш.

afterforever
02-26-2009, 19:03

Еми само едно щ`и кажа, шот те виждам, че си много отворен - шофьорът ги санкционира достатъчно, затова, че са го пуснали.

Ако законите ти пречат - изнасяй се.

02-26-2009, 19:09
...
Родителите, настойниците и попечителите са длъжни, ако не могат сами да придружат децата си на обществени места, да им осигурят пълнолетен придружител.

В противен случай ги заплашва имуществена санкция от 300 до 500 лева, а при повторение на нарушението глобата е от 500 до 1000 лева.
...

Самите родители могат достатъчно адекватно да определят кое е добре и кое не е добре за децата им, и без глоби са заинтересовани да го правят.

afterforever
02-26-2009, 19:22
Добре, айде стига си трупал мнения, говориш гулпости, дано някога го разбереш.

Slawi92
02-26-2009, 19:43
v taq durjava trqbva da se vkara nqkuv red i trqbva da se zapochne ot nqkude

02-26-2009, 20:00
Нека да започнат от престъпниците, да ги вкарат всичките в затвора и тогава да видим дали е необходимо да се налага задължителен вечерен час за децата.

Slawi92
02-27-2009, 05:03
I kvo kat vkarat purvo prestupnicite, ne bi kat gi vkarat 13-14 i t.n. nemogat da se napivat li? Ti si se xvanal kat udavnik za slamka s teq prestupnici i tva si e zamisli se malko 8) 8)

02-27-2009, 06:22
Онези които продават алкохол на деца са си нарушители по действащото законодателство и да не би досега да са предприети ефективни действия в тази посока? Мислите ли че ако започнат да им налагат непосилни глоби, да се отнемат лицензи и в крайна сметка се затворят няколко заведения и търговски обекта, останалите ще продължават да продават? Освен това, доколкото става въпрос само за алкохола, да не би вечерния час да пречи да се напиете преди 10?

Zqpkov
03-02-2009, 11:31
аз съм ЗА .. но според мен глобите са твърде високи ..

r3s53c7
03-02-2009, 14:32
Значи наистина трябва да има вечерен час, но не такъв...и той да се отнася за по-малките...Например

до 22:00 да е за до 15 годишните макс...

Според мен над 15 годишна възраст хората вече могат да се грижат сами за себе си...

И да глобите са прекалено големи. Наскоро полицията ни беше заговорила и казах, че глобите варират от 1000 до 5000 лева...

Lucho
03-02-2009, 15:05
Против съм, разбира се - нали сме демокрация - т.е народа сам избира, как така ще ни налагат вечерен час, ако сме съгласни с това - утре и на манифестации ще ни водят, и униформи ще ни въведат...това ВЕЧЕ Е КОМУНИЗЪМ !

3oPuTy
03-02-2009, 15:16
Твърдо ЗА!
Проблема обаче е,че никой не спазва тия часове :)
Нито децата се прибират преди вечерния час,нито родителите им ги контролират,нито полицията глобява ... Да не говорим,че в дискотеките е пълно с непълнолетни (че дори и малолетни) ... Не им се проверяват личните карти,а задължителните проверки след 00:00 ч. от полицията са рядкост :)

Хах ама от подобие на държава като България,какво друго може да се очаква :D :D :D

03-03-2009, 07:20
Твърдо ЗА!...

Ще ви питам като стане 22-и или 23-и юни, когато в десет още не се е стъмнило съвсем. Какво да говорим за осем - през лятото по това (вече хладно) време обикновено навън стават най-интересните игри.

sweetbadmimi
03-07-2009, 15:06
Аз съм на 15,но когато е зима се прибирам към 17:00-18:00,през пролетта и есента,ако е студено пак съм до толкова,а ако е топло се прибирам в 21:00 и през лятото ме пускат до колкото искам,но след 21:00 да съм близо до нас,така че не ми трябва вечерен час.

gLypChenCee
03-07-2009, 18:44
Твърдо против. И това като го ваведоха какво? Нищо .. Щом в петък бях в 12 на дискотека и минах покрай някакви полицаи около диското и нищо не ми казаха? Пф .. тъпа работа.

vesSynkaa
03-08-2009, 10:18
Еми аз съм на 14 и зимата винаги съм била до 8 ,
дори когато нямаше тоя закон ..
Просто родителите ми се притесняват адски много
и то си е за притеснение .. Като си помисля какви времена
настъпиха и какви ще настъпват ..
Чудя се как някои родители пускат 12-годишните си деца
до 11 и то зимата ,когато още в 6 започва да се стъмня ..
Не се притесняват толкова лии .. нямам си и на идея ..
А за вечерния час през лятото си мисля , че трябва да е до 11 поне ,
щото то в 10 се стъмня .. / те бабичките стоят до 12 и си правят лафа
на улиците .. /

vivteen
03-08-2009, 11:09
Лятото е немислимо до 13 да се прибират в осем,то в 7 вече се живее навън и 8 айде по къщите.Поне през лятото да е до 10 часа за малолетни и до 11 за непълнолетни.И незнам например как ще накарате 17 год. да се прибира в 10 немислимо е.Съгласна съм,че трябва да има вечерен час,но да го бяха измислили по добре.

03-11-2009, 17:00
... Съгласна съм,че трябва да има вечерен час,но да го бяха измислили по добре.

Да, но защо трябва да се определя със Закон този вечерен час? Не може ли да си се определя във всяко семейство, както преценят родителите, които по принцип носят и отговорността и са потърпевшите за действията или бездействията на своите деца?

3oPuTy
03-11-2009, 17:09
... Съгласна съм,че трябва да има вечерен час,но да го бяха измислили по добре.

Добре, но защо трябва да се определя със закон този вечерен час? Не може ли да си се определя във всяко семейство, както преценят родителите, които по принцип носят и отговорността и са потърпевшите за действията или бездействията на своите деца?
Защото:
-са малко родителите,които се сещат за такива неща
-дискотеките се пълнят от непълнолетни около 22:00-23:00 и след 00:00 се чудят как да се оттърват от проверките
-прекалено много станаха случаите на побоища,изнасилвания,катас трофи,убийства,в които са замесени тийнове (без значение дали са извършители или потърпевши)
-нощния живот не е за непълнолетни ... Наркотици,алкохол,хулиганс тва,дребни кражби и т.н.,а все повече непълнолетни се замесват в подобни неща

Още да изброявам ли?! :-o

03-12-2009, 07:10
Защото:
-са малко родителите,които се сещат за такива неща ...
Колкото, толкова. Другите явно не го намират за необходимо и това всъщност е показателно за качеството на законите, които се приемат от Народното събрание

...
-дискотеките се пълнят от непълнолетни около 22:00-23:00 и след 00:00 се чудят как да се оттърват от проверките ...
Нали вече стана въпрос, че това е проблем на самите заведения, където се продават и консумират алкохол и други такива легализирани наркотици - http://www.teenproblem.net/...#4540857 (http://www.teenproblem.net/f/viewtopic.php?p=4540857#4540857) - и досега не са предприети ефективни санкции спрямо тях

...
-прекалено много станаха случаите на побоища,изнасилвания,катас трофи,убийства,в които са замесени тийнове (без значение дали са извършители или потърпевши)...
И тези престъпления стават само след 22 часа, така ли? И понеже досега държавата се справя успешно с престъпността, въпреки това "у с п е ш н о" справяне вече се налага да се затварят и децата, нищо че държавата и без това си се е справила успешно?

Не виждате ли, че още не са затворили престъпниците? И че като сега започват да затварят децата, вместо самите престъпници, това на практика означава, че престъпниците побеждават и значи се съгласяваме те да продължават да си вилнеят на свобода, а ние да започнем да се ограничаваме заради тях? По този начин държавата абдикира от собствените си отговорности и започвайки да прави точно обратното на онова, което се очаква от нея, вече се превръща в инструмент за защита интересите на самите престъпници

...
-нощния живот не е за непълнолетни ...
Става въпрос за 'вечерен', а не за 'нощен' час, нали? От друга страна зависи какво точно се разбира под 'нощен живот', защото и нощем децата трябва да живеят. Например в смисъла, който аз влагам у това понятие вашето твърдение е абсолютно невярно. Кой ви каза, че нощния живот не е за непълнолетни? Понякога на 16 или 17 години например има случаи когато това може да бъде изключително важно за пълноценното ти развитие като личност

... Наркотици,алкохол,хулиганс тва,дребни кражби и т.н.,а все повече непълнолетни се замесват в подобни неща ...
Повтаряте за престъпленията и затова отново ще попитам дали с вечерния час всичко това ще бъде предотвратено? Защото не стига че органите на реда не си вършат работата както трябва, а сега ще започнат да налагат и глоби на самите родители, с което просто всичко ще се оправи и ще бъде перфектно, така ли? И остава само да се помисли как ще се процедира при дневната престъпност - дали да се налагат глоби и на нейните жертви - а? Нали и самите полицаи казват, че днешната полиция не е като нощната?

...
Още да изброявам ли?! :-o
Да, ако има

3oPuTy
03-12-2009, 16:16
Ти да не си някой 16 годишен пубер,който умира за дискотека в петък вечер?!
Чудно ми е ти как ще реагираш след време,когато имаш деца и случайно някоя вечер след 22:00 ч. ти се обадят от полицията да отидеш да си прибереш синчето,което е пушило трева или е пило бира в някой парк/заведение.Или когато ти кажат,че дъжеря ти е била изнасилена от някой пиян кретен докато се е прибирала късно вечер по някоя пуста улица ... А не ми се мисли,какво ще е чувството ако ти кажат,че детето ти и компания са катастрофирали пияни и е време да поръчваш ковчег ...
Не пожелавам подобна съдба на никого,но се замисли поне за момент,кога точно стават повечето трагедии ... Май стават по-късно вечерта,след посещението на някое нощно заведение,а?!
Освен това как стоенето до 2-3 ч. сутринта може да е важно за пълноценното развитие на някое момиче/момче на 16-17 год. :-o Може би имат нужда от ходене по дискотеки?!За целта има детски дискотеки ... А може би имат нужда да си избухнат яко?!Миии да се съберат на домашно в някого и да си използват главите,а не да стоят на улицата.

Видяло се е,че и двамата си имаме мнение,което е коренно различно :) Като искаш поддържай си тезата,че вечерните часове са ненужни - твой проблем ;) Жалко само,че не мислиш трезво :) Мислиш за собствения си кеф (защото предполагам си точно от тези непълнолетни тийнове),но не мислиш за последиците ... Нооо нали знаеш - когато ти дойде на главата ще си отвориш очите ;)

Nam3less3
03-12-2009, 17:14
Против съм, разбира се - нали сме демокрация - т.е народа сам избира, как така ще ни налагат вечерен час, ако сме съгласни с това - утре и на манифестации ще ни водят, и униформи ще ни въведат...това ВЕЧЕ Е КОМУНИЗЪМ !Пълни глупости.
Демокрацията не трябва да е свободия, както е тука.
На запад, дето е центъра на демокрацията, пък всички училища са с униформи, и има по-строг вечерен час.
Такива неща нямат общо с демокрацията или комунизма(по-точно са демокрация-тоталитаризъм или капитализъм-комунизъм).
А и да нямаше нито 1 престъпник в тая държава, мисля, че пак щеше да има вечерен час.

03-12-2009, 17:29
...
Чудно ми е ти как ще реагираш след време,когато имаш деца и случайно някоя вечер след 22:00 ч. ти се обадят от полицията да отидеш да си прибереш синчето,което е пушило трева или е пило бира в някой парк/заведение. ...
Изобщо няма да се налага да ми се обаждат когато няма задължителен вечерен час. За тревата се пуши и денем, така че ако обичате. Интересно обаче как ще реагираш ти ако ти треснат една глоба понеже са хванали дъщеря ти след 10 навън, която е закъсняла просто защото са се заплеснали с приятелите и е било много готино тази вечер

... кога точно стават повечето трагедии ... Май стават по-късно вечерта,след посещението на някое нощно заведение,а?! ...
Абе какви нощни заведения? Не ви ли искат лични карти като отивате в нощно заведение?

... Освен това как стоенето до 2-3 ч. сутринта може да е важно за пълноценното развитие на някое момиче/момче на 16-17 год. ...
Може да е романтично, може да ти се играе на криеница и толкова други неща може. Въпрос на въображение и идеи, на приятели и т.н. Особено ако си с вашите на почивка например, не само до 2-3 ч., а и до сутринта може да искаш да останеш за да си говориш с някой, когото знаеш че никога повече няма да видиш. Може да ти се случи и когато не сте на почивка

... Като искаш поддържай си тезата,че вечерните часове са ненужни ...
Аз не съм казал че вечерните часове са ненужни и стана въпрос за родителските отговорности и интерес в това отношение. Обяснявам че налагането на задължителен вечерен час със Закон е безумие!

3oPuTy
03-12-2009, 17:52
Искат ми лична карта и какво?!Нали си имам 18 години :) Нооо честно казано и когато ги нямах и ми искаха лична карта пак си ми даваха алкохол ... Да не говорим,че и доста често не са ми искали картата ...
Освен това за моите деца не се притеснявай ;) Нито ще ми пречи да платя някоя глоба,нито ще ми се наложи ;) Просто ако решат да стоят след вечерния час си има начини ;),но явно ти не си запознат с тях!!!
А що се отнася до тревата - денем да си видял куки,които правят проблеми за тревата?!Не нали?!И защо?!Защото тийновете се скатават по входовете,подлезите,изоста вените сгради и забутаните улички и никой не ги засича,но вечер не е така ... Вечер си мислят,че като е тъмно никой не може да ги види и съвсем спокойно си пушат трева на пейките в парка,на стълбите пред някой блок,по детските площадки и прочие.
Не се опитвай да ми наливаш акъл ;) или да ме убедиш,че по всяко време (и денем,и нощем) стават едни и същи неща :) Ходила съм с тревоман,събирала съм се с тревомани,виждала съм наркомани,които се боцкат в двора на училище докато учениците са в час,виждала съм как действат куките,знам как стоят нещата с непълнолетните по дискотеките,нощните заведения ... Знам кога се отпускат и се наливат с алкохол,кога посягат към наркотиците,кога се качват пияни-заляни в колите и карат като ненормални и т.н. :) Просто не можеш да ме убедиш в това,което за теб е правилно.
Държа си на моето!!!Трябва да има вечерен час!!!И трябва да има глоби за родителите!!!

И не ми казвай нещо от рода на "Сега говориш така,защото имаш 18 години и нищо не ти се забранява".,защото исках да има вечерен час и когато бях на 16 години и видях как пияно 17 годишно момиче преби приятелката си пред една дискотека;защото знам как един пиян олигофрен без книжка (на ПОЧТИ 17 год.) блъсна мой приятел,който в последствие се самоуби,когато разбра,че ще остане инвалид;защото съм виждала как 14 годишни МОМИЧЕТА си чертаят линии в женските тоалетни на дискотеките;защото съм виждала как тийнове на по 15-16 г. правят секс съвсем спокойно на пейка в парка без да се притесняват,че на няколко метра от тях са седнали други хора и ги виждат!!!

Спирам до тук,защото ако тръгна да изреждам нещата,които съм виждала да правят непълнолетни след 00:00ч. сигурно ще шокирам някого :)

П.П.Не е нужно да ми разпокъсваш постовете и да пишеш по всяка част отделно ... Можеш спокойно да напишеш всичко,което мислиш в един текст,нали ...

03-12-2009, 18:50
Ако искаш ти си се прибирай в 17 часа, с края на работното време. Налагай си го на децата и щом това ти харесва ги карай и те да си го налагат на техните деца. Не разбирам само защо всички трябва да са като вас. И след като очевидно има хора, които мислят по друг начин, защо трябва те да бъдат задължени да постъпват като вас. Теб някой задължава ли те да се прибираш след 10?

milenka28
03-13-2009, 03:21
Аз съм ЗА, с 2те ръце :grin: !!

3oPuTy
03-13-2009, 04:00
Ако искаш ти си се прибирай в 17 часа, с края на работното време. Налагай си го на децата и щом това ти харесва ги карай и те да си го налагат на техните деца. Не разбирам само защо всички трябва да са като вас. И след като очевидно има хора, които мислят по друг начин, защо трябва те да бъдат задължени да постъпват като вас. Теб някой задължава ли те да се прибираш след 10?
Ехеее к'во работно време бе ... Къде ме хвърли чак :lol: Рано ми е още за работа :lol:
А иначе къде съм казала,че някой ме кара да стоя след 10?!
Аз си стоя,защото искам и защото мога ;)
След 10-тина години на децата си няма да го налагам ... Те ще са достатъчно наплашени от всичко случващо се в България и сами ще се съобразяват с това,кога ще се прибират :) А ако решат да стоят до 00:00-01:00 ч. също ще им позволя,но по законовия ред с опълномощено пълнолетно лице (т.е. пълнолетен приятел от компанията на детето ми) ;) Така нито ще им правят проблеми полицаите,нито ще се съобразяват с часа,нито нищо ;)
А на теб,какво ти пречи закона?!Личи си,че няма да го спазваш.Миии плащай си глобите и си дръж децата навън ако щеш и до 6-7 сутринта ...

Видяло се е,че не вникваш в нещата,които ти пиша ... Е щом е така спри да се жалваш и оплакваш от вечерния час ... Ясно е,че или си 16 год. пубер,който умира за дискотеки или си възрастен без грам отговорност в себе си ... Просто начина ти на писане,на разсъждение и начина,по който заобикаляш фактите,които изреждам говорят за теб самия ... Търсиш само положителното в липсата на вечерен час,но не мислиш за последствията.
Лек ден и вземи порасни ...

03-13-2009, 14:23
... Ходила съм с тревоман,събирала съм се с тревомани,виждала съм наркомани,които се боцкат в двора на училище докато учениците са в час,виждала съм как действат куките,знам как стоят нещата с непълнолетните ...

...
След 10-тина години на децата си няма да го налагам ... Те ще са достатъчно наплашени от всичко случващо се в България ...
Ако човек започне да чете и какво пише в полицейските преписки може косата да му настръхне, макар че в последно време на тези случаи и без това започнаха да дават все повече гласност. Онзи ден 17-годишен ученик изпозастреля 16 души в Германия, предимно момичета. Не бил стрелял на посоки, защото много от жертвите били разстреляни в главата, като някои дори били останали на място така с молив в ръчичка.

А ако си хванеш за гадже и някой на кокаин просто не знам на какво може още да станеш свидетел. Има една поговорка - кажи ми какви са ти приятелите, за да ти кажа какъв си ти - и не съм сигурен дали вече само на мен ми прави впечатление, че всъщност именно хората с престъпна диспозиция настояват за подобни рестриктивни мерки. Това е принципа - нека затворим децата, за да може спокойно да си се овъргаляме - повече пространство за разврата и вандалщината, на които са се отдали и толерират

... А ако решат да стоят до 00:00-01:00 ч. също ще им позволя,но по законовия ред с опълномощено пълнолетно лице (т.е. пълнолетен приятел от компанията на детето ми) ...
Нотариално заверено пълномощно, така ли? За всяко конкретно лице ли ще се издава такова пълномощно или просто детето ще бъде лишено от всякакво социално разнообразие? Защото само фактът, че на детето вече му е отнето правото да се разхожда и да играе на воля (т.е. отнета му е свободата) вече дава изключителни права на придружителя и по тази логика родителите ще трябва да имат повече доверие на съответния 'приятел', вместо на собственото си дете. И вместо още от най-ранна възможна възраст детето да се учи да прави собствен избор и да поема отговорност в среда от много възможности, то ще трябва да расте със съзнанието, че някой постоянно трябва да се грижи и да отговаря за него, в среда от ограничени възможности

... А на теб,какво ти пречи закона?! ...
Написах го няколко пъти, но ще повторя за онези, които имат нужда да им се повтаря. Смисълът от закона е да защитава правата и свободите на почтените граждани срещу интересите на престъпността. Когато "закона" започне да прави обратното - да затваря и ограничава невинните за да могат престъпниците да вилнеят свободно - то вече дори не става въпрос за закон, в истинския смисъл на това понятие

3oPuTy
03-13-2009, 15:01
:lol: В голяма заблуда си :lol:
Това,че преди години съм ходила и съм се движела с тревомани,не ме прави престъпник!!!
Ако трябва да сме честни аз нямам даже глоба за неправилно пресичане!!! :lol: Освен това,това че съм се движила с тях не означава,че съм слизала на тяхното ниво и че съм пушила трева или съм вземала нещо друго (та аз дори цигари не пуша :lol: ) А и дори да бях поискала да направя нещо подобно нямаше как да стане!1.Че момчето,с което ходех нямаше да ми позволи дори да си дръпна от някоя свита цигара!!! и 2.Баща ми е полковник и нямам намерение да го злепоставям по подобен начин!!!
А ако тръгна с някой на кокаин (не,че това ще стане),на какво още мога да стана свидетелка?!Да не мислиш,че всички изброени неща съм ги видяла докато бях с тревомана?!Ако е така - сори,но си в голяма грешка!!!Освен това едва ли мога да видя повече от това,което съм видяла за 18 години!!!

Що се отнася до бъдещото ми дете ... Ти ако се движиш всяка вечер в различна компания - добре!Проблема си е лично твой ;) Явно не можеш да се приобщиш към определени хора ;)
Не мисля,че детето ми ще се шляе всяка вечер с различни компании
=> няма нужда да упълномощавам всеки един от компанията му,а и в крайна сметка,какво ти пука на теб как аз ще възпитавам или какво ще позволявам на детето ми (което ще се роди поне след 10-тина години и за което законите ще са много по-различни?!)
Моите родители не са ми забранявали нищо и аз нямам намерение да го правя!!!Защо ми е да го правя,като мога да възпитам едни отговорни деца?!

И в крайна сметка ще се престрашиш ли да кажеш,на колко години си?!

Както и да е ;) Не мисля да продължавам да споря с човек,който тактично се опитва да ме изкара такава,каквато не съм ;) Просто ми е под достойнството ;)

П.П.По твоята логика във форума май има доста престъпници,защото като гледам доста хора са ЗА вечерния час ...

Едит:Не ми преиначавай думите,ако обичаш!!!Натякваш погрешно мнение за мен,въпреки че не ме познаваш!!!Това,че съм ходила с тревоман,не е причината да искам вечерен час (и още по-малко да го искам заради изразените от теб причини) ... Исках вечерен час и когато бях на 14,и когато бях на 15 и когато бях на 16,и когато бях на 17!!!Сега,когато съм на 18 също го искам!!!

03-13-2009, 16:05
... Исках вечерен час и когато бях на 14,и когато бях на 15 и когато бях на 16,и когато бях на 17!!!Сега,когато съм на 18 също го искам!!!

Може да го искаш за теб и за твоето - кой ти пречи? Но ако го искаш за мен и за другите, които не го искат, просто си гледай работата.

3oPuTy
03-13-2009, 16:40
... Исках вечерен час и когато бях на 14,и когато бях на 15 и когато бях на 16,и когато бях на 17!!!Сега,когато съм на 18 също го искам!!!

Може да го искаш за теб и за твоето - кой ти пречи? Но ако го искаш за мен и за другите, които не го искат, просто си гледай работата.
Значи наистина си пубер на 15-16 години :lol:
Нито теб ще те пита някой,какво искаш ... Нито мен ;) Така,че прекратявам диалога :D
А и като ти гледам възпитанието .... Хич не се и учудвам,защо толкова много държиш да няма вечерен час :lol:

03-13-2009, 16:58
... Нито теб ще те пита някой,какво искаш ... Нито мен ... :lol:

А тази тема с анкетата да не би да съм я отворил аз? Или искаш да ти обяснявам какво ще стане когато започнат да идват първите глоби на родителите и особено на тези, които мислят като мен? Ако изобщо започнат да идват.

Nekasa4a
03-14-2009, 18:14
твърдо ЗА

Напълно подкрепям! При положение че 90% от вас даже незнаят защо имат свободно време и как да го оплзотворят, а ми пушите правите се на кифли или там на незнам си какво... а искате и да ви тарпят. Епа няма стане когато аз бях под 18 можеше да няма осициален час и забрана, но когато полицайте ни хващаха редовно ни караха до вкъщи така че системата винаги е имала идеята за определен час за прибиране :)

glez0rankaaa
03-15-2009, 09:33
аз съм съгласна,само с 1 не съм съгласна и то е,че примерно,тези които са родени началото на годината и правят 18 по-рано от тези,които са в края вече нямат вечерен час и т.н. ,а тези които са в края си стоят още половин година след 10 в къщи,според мен трявба самия набор,който ще прави години да не важи часа,аз какво съм виновна,че съм родена чак ноември :neutral:

NaskoKaulitz
03-15-2009, 10:33
Имам 18, но съм твърдо ПРОТИВ вечерния час.Децата си имат родители, които отговарят за тях.Нямат право някви непознати да ти казват кога да излизаш, кога да се прибираш и какво да пиеш......

jambo_bs
03-15-2009, 14:07
Абе и мен някой път много ма дразнят някакви такива пияни 12 13 годишни.Визирам бургаската дискотека ФЛИРТ.Всички под 18 ходят там защото другаде няма да ги пуснат. :? И е голямо шоу вътре ......... а и отвънка - повръщащи пикли с къси поли и 3 сутиена тъй като все още не им ръстат цици.Тва са малолетни алкохолици. :D

NawleK
03-15-2009, 14:47
ЗА!!!

03-16-2009, 04:21
... Нямат право някви непознати да ти казват кога да излизаш, кога да се прибираш и какво да пиеш......

Да, по Конституция всеки има право на лична свобода и неприкосновеност. А законовото налагане на вечерен час вече накърнява това право. Също така за пиенето и изобщо за наркотиците, санкциите ефективно могат да се прилагат спрямо продавачите и разпространителите, а не спрямо потребителите.

03-19-2009, 07:40
София пуска нови 3 нощни рейса

Три нови нощни линии открива столичната община, пише в. Стандарт. Те ще започнат да изпълзяват кросовете си от 1 май.

Планира се първият маршрут да бъде от летище София и да стига до жк "Обеля", вторият автобус ще тръгва от жк "Младост" през Орлов мост до жк "Люлин".

Третата линия ще е от жк Овча купел по бул. България през Орлов мост до кв. "Левски Г". Рейсовете ще се пускат в полунощ и ще се движат през един час. ...

19.03.2009
http://money.ibox.bg/news/id_72334739

Честито на свободолюбивите, като например онези, които обичат да си карат борда или ролерите до късни доби пред НДК. След десетина дни преминаваме и към лятното часово време и започва да се стопля

secet
03-19-2009, 11:05
твърдо съм ПРОТИВ!!!

guinessgirl
03-22-2009, 09:43
твърдо ПРОТИВ.

всеки си има родители,които сами решават каква свобода да дадат на детето си и какво доверие да му гласуват.

NoTime
03-29-2009, 20:14
ooo daaa :grin: tova opredeleno me kefi , oshte po zabavno shte stane ako zapo4ne i da se izpalnqva :D :D ne im e mqstoto na 14god pikli i otvorkovci nikude drugade osven vkashti s mama i tate sled 20.00 ...... zak0o0oni 8-) e! estestveno 4e 6te ima i takiva koito protestirat shtoot se mislqt za mn golemi .... :shock:

plmn
03-29-2009, 22:06
ЗА

Forester
03-30-2009, 11:50
Напълно ЗА съм!

Pamigo
04-05-2009, 15:18
За децата под 17г. според мен вечерният час трябва да е до 21:00.
За децата над 17г. според мен вечерният час трябва да е до 22:30, защото само вечер могат да се забавляват - разбира се НЕ ТРЯБВА ДА ИЗПОЛЗВАТ НАРКОТИЦИ И ДА НЕ ПРЕКАЛЯВАТ С АЛКОХОЛА.

clever
04-05-2009, 17:37
За! :)

Lysit0
04-06-2009, 09:17
твърдо ЗА

И аз съм на това мнение.Не може деца на по 14-15 и то момиченца най-вече да ше шлаят след 2,3 нощно време сами или с приятели.До 22;00h максимум и вкъщи за лека нощ :!:

04-07-2009, 06:02
Е да, но нали това какво може и какво не може в случая е право да се определя от родителите. Значи с този закон се отнемат не само правата на децата, но и правата на самите родители.

Seducti0n
04-07-2009, 08:18
Не, не и не!
на глупавите закони, какъвто е и този с вечерния час...
Сега като е топло времето въобще не може човек да усети, че е станало 10...
Още една година и край...

п.с-все си обещавам, че няма да отварям теми разискващи тоя въпрос, че само се ядосвам и все не си удържам на обещанието дадено към самата мен... :?

ThePowerOfLove
04-10-2009, 18:18
Ем мене ме дразни това 'ограничение'. Аз и без това не си излизам към 11-12..ама ся какво, не мога да се прибера в 22:30 ?
Разбирам да се спазваше от всички, щях и аз да го приема.
Само дето майка ми го взема много на сериозно тоя закон :x

myNameIsImmortal
04-10-2009, 20:00
аз на 24 май правя 18, така че най-накрая няма да спазвам това ограничение :grin:
А иначе сега съм по улиците до 23.00 или до 23.30.. и сме по по-малките улички, за да не ни види патрулка, щото по по-малките улички минават по-рядко, но след 2 месеца това вечее ще е миналооо 8-)

SuperSizee
04-11-2009, 11:16
До 14 години да , но след т'ва не мисля .... Трябва да се обмисли по - добре ...

In4iTu_
04-12-2009, 17:49
Определено съм За. 22.30 е нормален час за прибиране...Недопустимо е деца 6-7 клас да обикалят улиците посред нощ.

04-13-2009, 06:21
... 22.30 е нормален час за прибиране...Недопустимо е деца 6-7 клас да обикалят улиците посред нощ.

В закона пише 22.00, а не 22.30. Освен това, за деца 6 клас, или т.е. до 14 години, ограничението е 20.00 часа, по което време очевидно и през пролетта е още светло, а какво да говорим за лятото. Трето, нормалното за едни е ненормално за други, както и обратното. Например според мен, нормалния час за прибиране е онзи, който родителят прецени. Така че в крайна сметка не виждам защо всички трябва да се приравняваме с малоумията на няколко дупетати, които на всичкото от горе продължават да гласуват в Парламента с чужди карти.

LizZz
04-18-2009, 05:20
Родителите като не могат да си свършат работата трябва някой друг да я свърши.
Тъпото е, че покрай сухото гори и мокрото. Пак си го отнасяме, заради келешите аморчовци и не само...

04-18-2009, 11:20
Родителите като не могат да си свършат работата трябва някой друг да я свърши.
...
Не разбирам какво значи в случая родителите да си вършат работата(?). Нали децата са си техни? Ако родителите така искат защо децата им да не могат да се прибират и с нощния транспорт, който скоро ще тръгва в София (http://money.ibox.bg/news/id_72334739)?

rosenhristev
04-30-2009, 14:39
Защо е този вечерен час при положение че не се спазва? Като влезя в дискотека и има доста които са под 93 набор... Пак всичко е колкото да имаме някакви закони... Против съм

shmurkam
04-30-2009, 20:42
[quote="mimenceto666"]

да им осигурят пълнолетен придружител.
[quote]
Ааа, т'ва е лесно. Всички 12-13 годишни пикли се разкарват с мерцедеси и "пълнолетни придружители" :D
Относно закона-АБЕ ВИЕ ЛУДИ ЛИ СТЕ БЕ!!!! :-x :lol:

smilefromvarna
07-13-2009, 05:42
Ако детето е на възраст между 14 и 18 г., то задължително трябва да е с възрастен придружител след 22 ч.

Въпросът ми е следният: Аз съм на 19, приятелката ми на 16. Аз мога ли да мина за придружител и ако е с мен ще има ли проблеми след 22 часа?

kuklichka_bg
07-13-2009, 08:05
Против.

Wrathchild
07-13-2009, 09:43
Ако детето е на възраст между 14 и 18 г., то задължително трябва да е с възрастен придружител след 22 ч.

Въпросът ми е следният: Аз съм на 19, приятелката ми на 16. Аз мога ли да мина за придружител и ако е с мен ще има ли проблеми след 22 часа?Не, няма, но родителите й трябва да знаят, че са точно с теб. Казано си е в закона, че ако родителите не могат да са с детето си, то те са длъжни да му осигурят пълнолетен придружител. Но ако решат все пак да направят проверка и да се обадят и родителите й, те трябва да потвърдят, че са я пуснали с теб.

Rapture
07-17-2009, 00:40
Протиив съм този закон естествено,до сега нито съм се напила ,нито съм се сбила нито каквото и да било друго....вие на по 16,17 не сте ли ходили на дискотека ? :lol: а може би сте си лягали със сънчо незнам... :razz: не говоря за всички,но ми се струва че някои в този форум прекарват доста време пред компютъра...вместо да седите и да се обяснявате колко било правилно това решение ,хванете излезте малко 8) на мене от някои коментари ми стана ясно ,че някои тук ги е яд че няма какво да правят ,с кой да излязат или че не ги пускат...ами мене ме пускат защото ми имат доверие...и до сега нито един полицай не ми е искал лична карта .... ясно е че съм против децата на 14 години да се прибират през ноща ...ама дори третокласниците си играят пред блоковете им до 12.00 лятото ...

OCINKO
07-17-2009, 21:50
за мен лично вечерния час не представлява нищо особенно баща ми е извади пълномощно на приятеля ми и сега тъй като той е пълнолетен няма проблем да излизам :)
според мен всичко зависи от самото дете и това дали то е достатъчно отговорно да има придружител от своята компания (ако има пълнолетни) ако родителя сметне че детето не може да се справя с отговорността да бъде самостоятелно този вечерен час само ще му е в помощ :)

OCINKO
07-17-2009, 21:52

Въпросът ми е следният: Аз съм на 19, приятелката ми на 16. Аз мога ли да мина за придружител и ако е с мен ще има ли проблеми след 22 часа?Не, няма, но родителите й трябва да знаят, че са точно с теб. Казано си е в закона, че ако родителите не могат да са с детето си, то те са длъжни да му осигурят пълнолетен придружител. Но ако решат все пак да направят проверка и да се обадят и родителите й, те трябва да потвърдят, че са я пуснали с теб.
всъщост трява и пълномоштно заверено при нотариус :)

selens
07-21-2009, 08:09
Никой не го спазва,така че на кого му пука :lol: 8-) Спирали са ме но само са ме предупреждавали :D :D

lipstik
07-21-2009, 20:18
Определено ЗА,но и да вземат да глобяват,че иначе няма да се спазва много.

iwss
07-29-2009, 14:54
Твърдо ЗА...!! :)

ElinoOor
07-29-2009, 18:02
против
..няма да обяснявам защо, просто съм против.. :-o

bekhama
07-29-2009, 20:52
Попринцип съм " за " този закон . Трябва да има някакъв контрол в държавата ни :o Просто вече всичко толко се е прецакало и гледаме какви ли не изпълнения на 12-13 годишни деца :? Обаче не вярвам , че ще се оправи , някак си ми се вижда невъзможно някой да се захване сериозно с тази задача , да обикаля по улиците и да търси деца под 14 годишна възраст без придружител . :?
;-) \:D/

Umbrella
08-07-2009, 18:07
Еми моите родители, ако ми разрешават да съм навън и след 22 не виждам какъв е проблема. В крайна сметка държавата ми се явява местожителство, не настойник. ПРОТИВ. :?

coffee44
08-28-2009, 15:23
По принцип съм за,защото аз съм на 15 и са прибирам в 8 и половина,а някъв малък мухльо на 11 ше ми са прибира в 1.аре без такива,а
Обаче ако те пускаха до по-късно нямаше да си "за" нали ?!
И само защото теб те пускат до 8 и те е яд.
"аре без такива, а" без какви - аз сам прецакан и щом аз не мога всички останали трябва да са прецакани.. такива като теб ме дразнят най-много честно. Иначе попринцип и аз съм за, макар че от както са го въвели закона не го спазвам.. обаче все от някаде трябва да се почне прибират децата докато приберат престъпниците и спрат продажбата на алкохол на малолетни и тогава пак си ги пускат да си кръстосват улиците и заведенията какъв е проблема..

DieselBlood
08-28-2009, 18:35
"аре без такива, а" без какви - аз сам прецакан и щом аз не мога всички останали трябва да са прецакани.. такива като теб ме дразнят най-много честно. Иначе попринцип и аз съм за, макар че от както са го въвели закона не го спазвам.. обаче все от някаде трябва да се почне прибират децата докато приберат престъпниците и спрат продажбата на алкохол на малолетни и тогава пак си ги пускат да си кръстосват улиците и заведенията какъв е проблема..
Не ми е за тва човек.И до 9:30 ме пускат,но за знам,след това време нямам работа вън. Ти какво толкова правиш след 10 навън?

bloodyF
08-28-2009, 20:07
мии наште ме пускат до 10....и пак е супер тъпото щото ние като излезнем в 6 и докато идем на кафе,по магазините и в парка и айде станало 10 часа,.. :x :x ПРОТИВ на 121291821982912891289 %

coffee44
09-04-2009, 12:47
Не ми е за тва човек.И до 9:30 ме пускат,но за знам,след това време нямам работа вън. Ти какво толкова правиш след 10 навън?
Еми да речем през лятото не мога да изляза към 4 защото е адска жега за това излизам към 8:30 - 9 и аз за час - час и половина за какво да излизам въобще .. ?! А за въпроса какво правя - събирам се с приятели :smt110

ExtrAc7
09-06-2009, 00:54
Е млад съм не мога да кажа, че го обичам а и не съм много страдал от вечерен час в зависимост от повода винаги е бил достатъчно "късен" но пък ако го няма настава лека свободия не мислите ли :D сега съм против, но поставете се на мястото на родителите си :)

09-06-2009, 13:18
... сега съм против, но поставете се на мястото на родителите си :)
Е нали ако са преценили родителите и сами могат да определят вечерен час? Просто сега държавата е намерила още един повод да им налага глоби и жалко наистина, че отново отнемат правото на хората да избират. Защото, както е известно, има родители, които са на мнение, че техните деца - било на 15, 16 или 17 години - вече трябва да се учат сами да взимат отговорни решения и чисто възпитателски се опитват да престават да им се месят

SorrowNeverDies
09-06-2009, 13:32
Против :lol:

09-07-2009, 07:33
Еми моите родители, ако ми разрешават да съм навън и след 22 не виждам какъв е проблема. В крайна сметка държавата ми се явява местожителство, не настойник. ПРОТИВ. :?

Твоите родители могат да ти позволят и да крадеш, убиваш, пиеш и шофираш, ама...
Е какви са тези глупости? Да крадеш, да убиваш и т.н. са все действия насочени срещу правата и интересите на други членове от обществото, а това че си останал малко по- до късно навън с твоите приятели е нещо лично

09-07-2009, 09:28
Ненавършилите пълнолетие лица не могат да се ползват с всички привилегии и отговорности на навършилите ги. ...
Да, но родителите имат право да избират -- http://www.teenproblem.net/f/viewtopic.php?p=5704613#5704613

... Принципно вечерният час е превантивна мярка, която за жалост се налага от държавата, поради неспособността/незаинтересоваността на родителите да упражняват достатъчен контрол върху своите деца.
Не, народните представители въведоха тази глупост заради неспособността на държавата да се справи с ширещото се безредие в обществото. Вместо да започнат да затварят престъпниците, заведенията, които продават алкохол на непълнолетни и т.н., за да може в крайна сметка порядъчните хора да се чувстват сигурни и свободни където и да се намират в страната си, по 24 часа, а не само по 15 в денонощието, онези започнаха да притискат и да ограничават самите порядъчни хора. През лятото например, както виждате, е съвсем нормално малолетни (до 14 години) да си играят навън до 10 и дори понякога до 11.., когато всичко е спокойно и те, и родителите им просто няма от какво да се притесняват

09-07-2009, 10:22
... А за превантивната мярка - за всеки един проблем се налагат много мерки, а вечерният час е просто една от всичките.
Превантивна мярка в случая могат да бъдат някакви препоръки, така че родителите да си правят сметката. Но да предписват санкции и налагане на глоби върху самите родители вече е репресия

09-07-2009, 10:45
... Все пак родителите са настойниците на тези деца, защото някой трябва да носи отговорност за действията или бездействието си. ...
Когато децата действително извършват някакви нарушения или престъпления е съвсем естествено техните родители да носят отговорност. Но когато някой друг извършва престъпления спрямо децата, било то в 12:00 по обяд или през нощта, нормалното е да се търси отговорност и да се предприемат превантивни мерки спрямо престъпника, а не спрямо родителите, които се явяват потърпевши. Затова казвам, че с поредното им малоумие народните представители просто обръщат смисъла от съществуването на самата държава. То е все едно да напишат в закона, че окрадения е престъпник, а крадецът е потърпевш (както впрочем излиза в много от казусите по нормативните им лабиринти), и вие после да ми обяснявате, че трябва да спазваме законите

09-07-2009, 11:41
Е аман от превантивни мерки за сметка правата на потърпевшите, вместо да се предприеме нещо реално срещу престъпниците

09-07-2009, 12:16
А какви права се нарушават точно...
Не желая повече да обсъждам темата с Вас, след като и въпросите, които ми задавате, очевидно са за идиоти. Взех отношение във връзка с опита да манипулирате дискусията по аналогия с престъпления - http://www.teenproblem.net/f/viewtopic.php?p=5711071#5711071 - и смятам, че вече Ви обясних достатъчно

bilqnavod
10-20-2009, 11:09
Трябваше отдавна да се направи нещо подобно!!!
Не може , а и не трябва да има такива своеволия сред непълнолетните. Аз съм на 20 години и се страхувам да излизм сама след 22ч., а келешите дето нямат 14 ще ми имат претенции. За какво винаги се случват толкова лоши неща: убиства, изнасилвания, обири, побоища... За да се ограничи това нещо трябва да има закон и трябва да се спазва, макар че съм 100% сигурна, че издънките продължават да съществуват и че никой не си върши работата: нито органите на реда, нито родители, нито ученици спазват правилата.

10-22-2009, 08:04
...
Не може , а и не трябва да има такива своеволия сред непълнолетните. Аз съм на 20 години и се страхувам да излизм сама след 22ч., а келешите дето нямат 14 ще ми имат претенции ...
Какво значи своеволия -- естествено че е добре за децата да проявяват собствената си воля, а не да растат тъпи и задръстени под непрекъснат родителски контрол, защото тук не става въпрос само за тези под 14 годишна възраст

Иначе, първо се запитайте защо ви е страх да излизате след 22 ч. и тогава пишете какво трябва и какво не трябва. Нито непълнолетните, нито техните родители са виновни, че онези в парламента превърнаха държавата в някакъв зверилник, с който явно не само не могат, а и не искат да се справят

И като ви е страх, просто си стойте вкъщи -- никой не ви кара да излизате. Никой не е тръгнал да ви задължава да сте навън след 22 ч., нали? Следователно, откъде накъде ще казвате и ще подклаждате забрани какво да правят другите

bilqnavod
10-24-2009, 07:05
...
Не може , а и не трябва да има такива своеволия сред непълнолетните. Аз съм на 20 години и се страхувам да излизм сама след 22ч., а келешите дето нямат 14 ще ми имат претенции ...
Какво значи своеволия -- естествено че е добре за децата да проявяват собствената си воля, а не да растат тъпи и задръстени под непрекъснат родителски контрол, защото тук не става въпрос само за тези под 14 годишна възраст

Иначе, първо се запитайте защо ви е страх да излизате след 22 ч. и тогава пишете какво трябва и какво не трябва. Нито непълнолетните, нито техните родители са виновни, че онези в парламента превърнаха държавата в някакъв зверилник, с който явно не само не могат, а и не искат да се справят

И като ви е страх, просто си стойте вкъщи -- никой не ви кара да излизате. Никой не е тръгнал да ви задължава да сте навън след 22 ч., нали? Следователно, откъде накъде ще казвате и ще подклаждате забрани какво да правят другите

Малее, като гледам как се хващаш на всяка дума разбирам, че има много още хляб да изядеш докато стигнеш моите години.... :o

Vain
10-27-2009, 18:19
Твърдо ЗА!!!

DeamonFish
12-15-2009, 23:12
Емм да има как няма да има ...!
Ама това е пълно безобразие вее на 15 години сам и тря се пребирам 9-10 часа :?
Поне 12 ...

mimSsyy
12-22-2009, 19:14
Донякъде съм за ,но съм и против ,защото този закон разбира се има за цел да не се разкарват пияни деца навън ,без никакъв контрол , но и децата който не вършат такива глупости немогат да се размотават навън.

apkzz
12-27-2009, 23:11
Твърдо "ЗА",но едно не ми допада това , че до 22:00ч. от 14 до 18 поне да го направят до 23:00ч. ..Иначе до 14 год. съм сагласен до 20:00ч. :) :) :)

130995
01-09-2010, 10:42
Напълно съм съгласна! Трябваше отдавна да го приемат този закон. Не може по улиците след 22:00 да се разкарват пияни девойчета с техните компании. Не само, че е грозна гледка ами и родителите имат вина, че са ги пуснали. :? Малко повече контрол от тяхна страна, но като гледам в днешно време едва ли...
Добре, че приеха закона, въпреки че едва ли ще ги спре. :?

LuxurySk0B
01-09-2010, 16:10
Без мнение , защото и без вечерен час не съм от буйните дискотекаджии , а и март ставам на 15

DjPiRgOs
01-13-2010, 08:25
И аз съм напълно против :-x :smt013 :smt076

FeDkY
01-26-2010, 23:39
Моито мнение е "Без Мнение" .... И да гласуваме с "да" , "не" или квот и да е няя са промени нщ. Ще продалжаваме да гледаме сащите дечурлиги и хаимани по улиците в надрусано,нетрезво и аз нз какво састояние ..... То че трябва да има вечерен час трябва ама кои го спазва !? .... По добре ще е да исчакаш си напраиш 18-те годинки и да си излизаш без да мислиш че някои ще те спре,ще ти се карат и ще те спират вечер пагончетата че няяш 18 пак са расхождаш :D :D .....

LuxurySk0B
02-03-2010, 05:27
нямам мнение и без закон и със закон не се влача до късно

aizek
02-09-2010, 14:30
Добре е да има вечерен час писнало ми е на гледам некви друсалки на по 15-17 ходат като зомбита. Некви копеленца и се прават на кви ли не бе знам че за тях това си е важно и нали това ги прави важни и страшни пппфф боклуци.

DieselBlood
02-28-2010, 16:38
В 9 и 30-14 годишните вкъщи!!Толкоз.Нямате работа навън по това време.Ще ми ходите по дискотеки и ще ми пиете като смокове.Айде бе.Хора на 20 години не си го позволяват,пък вие на 14 ще ми претендирате.Като бях на вашите години си четях книжки вкъщи.Ама в закона трабва да се вмъкне нещо като"Лица,от 16(или 15)до 18 години да могат да излизат до 22:30".А "тупалките"на 14 да си траят.След 4 години ще има време за всичко.Айде със здраве.

03-02-2010, 05:42
В 9 и 30-14 годишните вкъщи!!Толкоз.Нямате работа навън по това време.Ще ми ходите по дискотеки ...
Въпросът е, че това го решават родителите и то си е за тяхна сметка. Кой сте вие или пък такива като този -- http://www.teenproblem.net/f/viewtopic.php?p=4644018#4644018 -- че да нареждате на майките и бащите, и на всичкото от горе да претендирате да ги глобяват? Направете си деца и след като искате си ги затваряйте в къщи колкото поискате. В 9 и 30 през лятото навън е още светло, а на жмичка напр. става най-интересно едва когато се стъмни :)

LadyDi
03-02-2010, 05:56
В 9 и 30-14 годишните вкъщи!!Толкоз.Нямате работа навън по това време.Ще ми ходите по дискотеки ...
Въпросът е, че това го решават родителите и то си е за тяхна сметка. Кой сте вие или пък такива като този -- http://www.teenproblem.net/f/viewtopic.php?p=4644018#4644018 -- че да нареждате на майките и бащите, и на всичкото от горе да претендирате да ги глобяват? Направете си деца и след като искате си ги затваряйте в къщи колкото поискате. В 9 и 30 през лятото навън е още светло, а на жмичка напр. става най-интересно едва когато се стъмни :)
Да, но следващия път, когато прегазят 12-14 годишни пред някоя дискотека (визирам случая с Индиго), родителите да си оскубят собствените глави и да се глобят сами, че са си пуснали децата навън, а не да викат срещу държавата.
Много сте курназ всички под 16 години, обаче не си давате сметка все още за елементарната сигурност. Никой няма желание да прави затворници от вас, всеки се грижи за вас, просто защото вие все още сте неспособни да се погрижите сами.

03-02-2010, 05:59
За заведения, където се продават най-вече легализирани наркотици като алкохол и цигари, аз също съм съгласен, че не до 9:30, ами изобщо децата не трябва да бъдат допускани. Така че, вместо да виете за малоумия като вечерен час, по-добре се запитайте, защо в България все още не затварят систематично такива заведения, които допускат за клиенти и деца

LadyDi
03-02-2010, 06:12
Това не променя факта, че децата изобщо нямат работа навън по това време.
Как ще ми гарантира на мен един хлапак, че ще играе на жмичка пред блока на Иван или Драган, вместо да отиде да се напие в някоя дискотека, където един милостив чичко ще го пусне?

03-02-2010, 07:02
Това не променя факта, че децата изобщо нямат работа навън по това време. ...
Напротив, имат и това каква им е работата, пак повтарям, го решават родителите, а не вие и дори народните представители. Вие си го решавайте за вашите деца

... Как ще ми гарантира на мен един хлапак, че ще играе на жмичка пред блока на Иван или Драган, вместо да отиде да се напие в някоя дискотека, където един милостив чичко ще го пусне?
Какъвто си го отгледате и възпитате хлапакът, точно такъв ще ви е и по отношение на гаранциите. Но нека да започнат да затварят заведенията дори и при най-малкия случай на продажба на алкохол или цигари на деца, безкомпромисно, масово и систематично, и тогава пак ме питайте за гаранциите

LadyDi
03-02-2010, 07:10
Възпитанието на едно дете не зависи изцяло от родителите.
Ти да не си възпитан само от родителите си? Нима не си се учил от учители, съученици, нима не си взимал пример от другите деца по улиците? Много наивно разсъждаваш.
Естествено, че за моето си дете си решавам аз. И точно заради това, съм твърдо ЗА вечерния час.

03-02-2010, 08:52
Ами въведете си вечерен час на вашето дете. Кой ви пречи? Наказвайте си го както пожелаете когато го нарушава и т.н. Но от къде на къде и изобщо как не ви е срам да претендирате друг да ми въвежда такъв час и на моето

LadyDi
03-02-2010, 08:54
Изобщо не ме е срам. Твоето дете може да срещне моето и да му повлияе зле. Затова искам вечерен час и за твоето дете. Децата, без значение чии са, трябва да се научат на дисциплина и ред. Някои родители са толкова безхаберни и нехайни, че трябва държавата да се грижи за техните деца.
Затова - вечерен час за всички дечурлига :)

03-02-2010, 09:02
Изобщо не ме е срам. Твоето дете може да срещне моето и да му повлияе зле. ...
Какво значи да му повлияе зле -- да му каже че на него не му налагат вечерен час и го учат самостоятелно да поема отговорност, така че вашето да му завиди? Да разбере колко по-готини родители от неговите може да има на този свят и съответно да започне да страда че изобщо сте го създали, така ли

... Затова искам вечерен час и за твоето дете. ...
Разбира се, на много хора им се искат много неща, но какво от това? Гледайте само какво става през лятото :grin:

LadyDi
03-02-2010, 09:04
Ти нямаш 16 нали :)
Когато имаш дете, обади се да си поговорим пак. До тогава, ще се съобразяваш с това, което по-отговорните ти налагат.

03-02-2010, 09:09
И преди 14, и на 16 можех да си стоя на вън и след полунощ, като често именно в тези случаи беше най-интересното и весело :grin:

LadyDi
03-02-2010, 09:17
Винаги е така.

Wrathchild
03-02-2010, 14:08
Готини родители? И да съжалява, че са го създали, заради единия вечерен час? Много филми гледаш.
Начините да се повлияе зле на едно дете са ужасно много. И каква работа може да има едно 14 годишно хлапе, навън, в 10 часа?

play23
03-02-2010, 21:42
Абе то и да те хванат, никви глоби няма. Един път ме хванаха 1-2 и им отказах лична карта, прибриха ме в РПУ-то и сутринта ме пуснаха, без да искат нищо.

DieselBlood
03-02-2010, 21:48
Moriz,аз може да не съм никой,ама и ти си още по-никой.Стой си вънка след 11 часа.После ваще като ги одрусат с 5000 лева глоба,пак ще си приказваме.

03-03-2010, 08:10
Гледайте си вас и вашите деца. Никой няма нужда да му се натрапват другите принудително, така както вас никой не ви кара да излизате на вън след 22 ч. Впрочем то с всичко е така и дори на гаджето си да започнеш принудително да му натрапваш какво да прави, понеже според твоите представи това било добре за него или нея, обикновено престава да те обича и си намира друго гадже :-D Като разбира се, тази ситуация не може да се приравнява пряко по аналогия спрямо вечерния час, но за много момичета и момчета времето след 10 вечерта и особено през лятото никак не е за прибиране, което нито значи че те са лоши, нито че по това време правят непременно лоши неща. Не може да бъде незаконно например да останеш на люлките с човека който харесваш до изгрев слънце, защото просто си говорите и времето е минало неусетно :) , или пък да излезеш нощем да си покараш ролерите например защото улиците вече са празни и е по-хладно, а на теб не ти се спи :grin: За какво да са виновни родителите и децата, когато не те, а виновните са онези в Парламента и това, струва ми се, става все по-ясно за всички =D>

Wrathchild
03-03-2010, 19:42
Аха. Значи като сложа вечерен час на детето си, то ще спре да ме обича и ще си намери друга майка?
Да, може да е незаконно. Защото психопатите обикновенно не се разхождат денем. А и никой не може да ми гарантира, че хлапетиите точно ще седят на люлките или ще карат ролери. Това да си го правят през деня.

03-04-2010, 07:19
Денем, нощем, по всяко време за нас на вън трябва да е спокойно без да има какво да ни притеснява. А че онези в парламента са превърнали държавата в някакъв зверилник, не значи, че следователно, заради тях, ние трябва да започнем да се затваряме. Това вече го писах в темата, но нека отново попитам, според вас, защо МВР не затваря търговските обекти, които си позволяват да продават алкохол и цигари на непълнолетни, а? Нали именно там е проблема и за времето след 22 ч. - че децата ходели по такива места, пиели и т.н.? Ето и с последните арести покрай организираната престъпност, дето изпонатръшкаха голи момичета на пода, всички видяха, че в България функционират проститутски заведения, както впрочем отдавна е известно, нека цитирам:

... В София има около 100 публични дома, всичките функицонират със знанието на полицията. Както наркотиците се разпространяват в райони, които напълно съвпадат с границите на РПУ-тата в София (дилърите си плащат на съответното районно), така и публичните домове са районирани. Те си плащат на РПУ-тата, на дребните полицаи, повече за началниците, още повече за по-големите началници. ...
15 Февруари 2010, Кой ще наследи публичните домове от Алексей Петров?
http://e-vestnik.bg/8397/koy-shte-nasledi-publichnite-domove-ot-aleksey-petrov
И какво? Сега Цветан Цветанов ще затвори ли всичките тези заведения, ще преследва ли изобщо въпросните нарушители, така че и денем и нощем останалите спокойно да можем да си се забавляваме и в т.ч. който иска да си спортува..? Или просто, както се пита в статията, след като си разчисти сметките с конкуренцията, ще постави неговите хора

Как тия в парламента ще ми забраняват да излизам нощем на вън бе, ало? И на пет години да съм аз имам права - свободно движение и т.н. - и след като родителите ми позволяват значи може :grin:

Wrathchild
03-04-2010, 12:47
Продажбите на алкохол и цигари на деца са съвсем друга ниша. Те и през деня могат да го направят, като 'онези в парламента' са съвсем наясно с това.
И не те са превърнали държавата в зверилник. Ти какво мислиш, че само в България има престъпност? Че само тук има обирджии, убийци и изнасилвачи?

Dimana99
03-04-2010, 12:51
ЗА

03-04-2010, 13:07
... И не те са превърнали държавата в зверилник. ...
Е как да не са те? 20 години вече какво правят? Вие напр. за кой мислите работят въпросните (http://www.teenproblem.net/f/viewtopic.php?p=6932920#6932920) публични домове и т.н., дето и Цветанов сега явно няма да ги затваря? Та нали иначе държавата щеше да прилича на нещо и младите щяхме да искаме да живеем тука, а не да бягаме

... Ти какво мислиш, че само в България има престъпност? Че само тук има обирджии, убийци и изнасилвачи?
Ок, и в кои държави има задължителен вечерен час за децата, а? Да не влизат в ресторанта, в дискотеката и т.н., където се продават легализирани наркотици като алкохол, знам, но в кои държави е забранено на тийновете да са на вън след 10 вечерта

Wrathchild
03-04-2010, 13:16
В САЩ и Западна Европа това е практика от доста отдавна.
Ти не ми отговори на конкретния въпрос, обаче. Пак питам - "Ти какво мислиш, че само в България има престъпност? Че само тук има обирджии, убийци и изнасилвачи?"
Къде набута тук публичните домове, непълнолетните и там ли ходят?

03-04-2010, 13:21
В САЩ и Западна Европа това е практика от доста отдавна. ...
Глупости, вие била ли сте в САЩ и Западна Европа? От къде четете такива неща, че и да ги пишете даже, и да ставате смешна :-D

Освен това отговорих и на въпроса, след като отбелязах, че младите не искат да живеят в България и бягат, очевидно, не на Луната. Защото в онези държави, за където бягат, може да има престъпност, но не са ги превърнали в такива зверилници, че да налагат на хората и вечерни часове, както се опитват да правят тези в нашия парламент :o

KpucmuHa
03-04-2010, 13:26
За

Wrathchild
03-04-2010, 20:13
А Вие били ли сте?
Съветвам Ви на ти да ми говорите, защото явно не сте особено наясно с книжовните форми за учтивата форма.
Хайде пак зверилници, та зверилници. Останалата част от поста не бих я коментирала, тъй като не успях да проследя съвсем точно мисълта Ви.

Nakadah
03-04-2010, 20:16
В САЩ и Западна Европа това е практика от доста отдавна. ...
Глупости, вие била ли сте в САЩ и Западна Европа? От къде четете такива неща, че и да ги пишете даже, и да ставате смешна :-D

Освен това отговорих и на въпроса, след като отбелязах, че младите не искат да живеят в България и бягат, очевидно, не на Луната. Защото в онези държави, за където бягат, може да има престъпност, но не са ги превърнали в такива зверилници, че да налагат на хората и вечерни часове, както се опитват да правят тези в нашия парламент :o

тъпо лапе, аз съм обиколил северна америка и цяла европа. Навсякъде вечерния час е 10:00! Като те хванат и те преберат, и ваще платат 1 солидна глоба, ваще няма да те пуснат отново, а ако ти избягаш те взимат от родителит ти и отиваш в дом за деца без родители дето дори и 5 стинки няма да получиш!!!

03-05-2010, 01:14
Е като сте били в чужбина, може би знаете и малко англиийски, а? Защото явно би трябвало първо да прочетете нещо по въпросните примери -- http://en.wikipedia.org/wiki/Curfew#Examples_of_curfews_in_different_countries , http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/england/london/4699095.stm -- и да имате представа за какво точно става въпрос, а не да сте се объркали :-D Четете внимателно, тъй като едно е да има закон, друго е в някакъв град полицията да си е решила и после ваште пак да могат да я смачкат в съда, трето е „определени“ зони, случаи и т.н. Разбира се и това Дания, Исландия, UK или няколко щата в САЩ, които си позволяват да им нарушават федералната Конституция и следователно също губят в съдебна зала, съвсем не изчерпва развитите държави, но поне да знаете как е по такива места, където са допуснали подобно нещо, и да не си стоите в къщи напразно докато другите се забавляваме :grin:

Wrathchild
03-05-2010, 12:05
Вече съм на път да оставя добрия тон... Глупости говориш.
Така. Значи, както виждаш, навсякъде това се прави в услуга и защита на непълнолетните. Зони, случаи и т.н., само дето отново питам - каква ти е гаранцията, че както си се забавлявал до 2 часа, така някой няма да те види какво си пишлеме (не лично към теб) и да ти обърше 2 шамара?
Отново ти така и не ми отговаряш, каква работа може да има един 15 годишен след 10 часа, която да не може да свърши преди това?
Мен не ме мисли, аз вкъщи не си стоя, не аз, а ти ще пристъпиш закона, ако си навън след 22 часа. Пък се забавлявай.

mgxpower
03-05-2010, 15:55
Не знам накъде отива света и изобщо младото поколение от ден на ден стават все по-големи боклуци!Никакъв живот никакви социални контакти само кибичене пред компютъра и това е!

Nakadah
03-05-2010, 17:13
Е като сте били в чужбина, може би знаете и малко англиийски, а? Защото явно би трябвало първо да прочетете нещо по въпросните примери -- http://en.wikipedia.org/wiki/Curfew#Examples_of_curfews_in_different_countries , http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/england/london/4699095.stm -- и да имате представа за какво точно става въпрос, а не да сте се объркали :-D Четете внимателно, тъй като едно е да има закон, друго е в някакъв град полицията да си е решила и после ваште пак да могат да я смачкат в съда, трето е „определени“ зони, случаи и т.н. Разбира се и това Дания, Исландия, UK или няколко щата в САЩ, които си позволяват да им нарушават федералната Конституция и следователно също губят в съдебна зала, съвсем не изчерпва развитите държави, но поне да знаете как е по такива места, където са допуснали подобно нещо, и да не си стоите в къщи напразно докато другите се забавляваме :grin:

а после защо искат да махнат "Щ' "Я" и "Ю" от нашата азбука... то новото поколение е АДСКИ ПРОСТО!!!
Малко пишлеме, когато влезнеш в Университет дето цял свят го признавам ще разбереш че Wikipedia не е достоверен источник, даже не става и за четене. Там всеки може да побликува каквото си иска, даже аз съм публикувал някой неща там. Искаш ли да промена е тая страница дето току що ми я даде???
Аз живея в Северна Америка!!!Живял съм и в ГЕРМАНИЯ!!! ЗНАМ КАК СА НЕЩАТА!!! ИМА ЗАКОНИ НА ДЪРЖАВАТА, ЗАКОНИ НА ОБЛАСТА И ЗАКОНИ НА ГРАДА. ТОВА ЗА ВЕЧЕРНИЯ ЧАС Е ЗАКОН НА ДЪРЖАВАТА!!!
АЗ МНОГО ИСКАМ ДА МАХНАНТ ВЕЧЕРНИЯ ЧАС!!! ДА ВИ ИЗНАСИЛИ НЕКОЙ ПЕДОФИЛ Е ТАКА ХУБАВО, ДА ВИ ПРЕБИЕ НЯКОЯ БАНДИЧКА ДЕТО СЕ Е НАПИЛА, А АКО ИМАШ НЕЩАСТИЕТО ДА ИМАШ ПАРИ В ТЕБЕ ДА ТИ ГИ ЗЕМАТ БЕ!!! САМО ТАКА ЩЕ СЕ НАУЧИТЕ МАЛКИ БОКЛУЧЕТА!!!

Wrathchild
03-05-2010, 18:59
За 'ваште' не е толкова до щ-то, заместено с ш и т. Принципно е съкратено от вашите, но в случая между ш и т трябва да има апостроф...

03-06-2010, 04:21
... навсякъде това се прави в услуга и защита на непълнолетните. ... каква ти е гаранцията, че както си се забавлявал до 2 часа, така някой няма ... и да ти обърше 2 шамара? ...
Първо, както изясних по-горе (http://www.teenproblem.net/f/viewtopic.php?p=6937192#6937192), изобщо не се прави навсякъде, а там където се прави, най-често е в нарушение на основните ни права и в крайна сметка пропада в съдебна зала. Второ, няма такова нещо, държавата да те затваря в твоя услуга. Може да затварят престъпниците, нарушителите и онзи, който (както пишете) си позволява да те удря, където би трябвало да откриете и гаранциите

... Отново ти така и не ми отговаряш, каква работа може да има един 15 годишен след 10 часа ...
Каква работа има си е негова работа и ако се върнете на зад в темата ще се убедите, че неколкократно вече съм отговорил на този въпрос. Виждам от снимката, че може би карате зимни кънки и вероятно знаете, че пързалката на езерото „Ариана“ например работи не само след 22, но и след 24 часа, където и музиката е супер яка, дори и да не караш :grin: А който няма какво да прави по това време, разбира се, ще си стои в къщи. Може някои да ги е яд, че други имат какво да правят, но това не значи че ще станат по-интересни като претендират да ги затворят

Wrathchild
03-06-2010, 05:33
Те, че ще го затворят него, ще го затворят (нападателя).
Но тук го има и фактора, че малко са хората, които биха се занесли до районното и биха пуснали жалба. Затова и се затяга контрола от там, от където може. Не могат да кажат 'Ако имате намерение да нападнете някое дете, не излизайте', но пък могат да предпазят евентуалните потърпевши.
Под 'навсякъде това се прави...', имах предвид 'навсякъде, където се прави'.
Знам до кога работи пързалката на Ариана, но, отново казвам, аз, ако остана след 22 часа, няма да бъда в нарушение на закона.

03-06-2010, 05:56
... Затова и се затяга контрола от там, от където може. ...
Значи, понеже държавните не могат да се справят с престъпността, то за да ни предпазели от посегателствата срещу нас, започват да санкционират самите нас, защото това може, така ли? Интересно, защо се заблуждавате че може :-D

Wrathchild
03-06-2010, 06:22
Ама то като гледам, точно заради такива като теб не може.
Престъпност има навсякъде. Сега и да затворят всички престъпници, след 2 месеца ще изскочи някой нов. Не знаеш на милия, усмихнат човек отсреща, какво може да му прищрака след време.

03-06-2010, 07:19
Е кой е виновен, че има толкова престъпност в България, за да оправдават по този начин въвеждането на задължителен вечерен час за децата? В САЩ ненормалници влизат в училище и започват да стрелят, така че по вашата логика, следва да се забрани на тези деца да ходят и на училище, за да ги предпазят. Каква е гаранцията, че като излезете утре, няма да ви падне някоя саксия на главата, а

Wrathchild
03-06-2010, 07:41
Никаква, но това изобщо няма общо с престъпността.
Вече се чудиш какво да измислиш.

03-06-2010, 08:08
Е как да не пропадат, това какво е -- http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/england/london/4699095.stm :-P И ако продължават по същия начин ние естествено може да очакваме, че и някой български гражданин ще ги осъди. Защото както знаете, не е луд този дето яде „баницата“, а онзи дето му я дава, докато от друга страна България все пак е една от най-осъжданите държави в Страсбург. Колкото до дееспособността и правоспособността, родителите са тези, които носят отговорност и могат да решават от името и за сметка на децата си по такива въпроси, а не държавата и народните представители.

03-06-2010, 08:27
И в САЩ пропада, защото им нарушава правата по Конституцията:

... However, the Constitution guarantees certain rights, which have been applied to the states through the 14th Amendment. Hence, any state's curfew law may be overruled and struck down if, for example, it violates the teen's 1st, 4th or 14th Amendment rights (or the parent's 9th Amendment right to privacy in parenting). ...
http://en.wikipedia.org/wiki/Curfew#Examples_of_curfews_in_different_countries
:grin:

03-06-2010, 09:32
За заведенията и аз вече писах -- http://www.teenproblem.net/f/viewtopic.php?p=6921680#6921680 -- като дори зададох въпроси, така че не виждам защо пак смесвате нещата, сякаш е нормално друг, освен собствените ти родители, да ти въвежда задължителен вечерен час

Nakadah
03-06-2010, 16:09
Понеже ние нищо не разбираме и даже сме по тъпички от вас децата просто посети тази тема:

http://www.teenproblem.net/f/viewtopic.php?t=121087

но пък от др страна ако ти си толкова големичка че да се оправяш сама за какво ви е такава тема??? :-o

Wrathchild
03-06-2010, 17:46
Аха, значи родителите да решават...
Ами ако някой родител разреши на детето си да пуши, да пие, да се прибира в 3 часа сутринта, да взима наркотици? Пък то, от своя страна, е на 13 години например.
Тогава какво правим?

03-07-2010, 05:32
Ами ако някой родител разреши на детето си да пуши, да пие, да се прибира в 3 часа сутринта, да взима наркотици? Пък то, от своя страна, е на 13 години например.
Тогава какво правим?
Да се прибирам чак в 3 часа сутринта на 13 годишна възраст мисля, че не ми се е случвало, но на „Стражари и Апаши“ например сме играли до един и половина - два, из целия квартал, така че, отново, не виждам какъв ви е проблема :grin: Що се касае до останалите глупости, които вменявате, за родителски малоумия, то дайте първо някакъв пример от действителността, да видим точно къде, кога и как се е случило, за да разберете и какво е последвало

Violenza
03-07-2010, 05:35
Moriz, ти имаш уникално идеализирана представа за "родители".

03-07-2010, 05:44
Може не всички родители да са идеални, но насила хубост не става :)

Wrathchild
03-07-2010, 16:25
Тогава какво правим?
Да се прибирам чак в 3 часа сутринта на 13 годишна възраст мисля, че не ми се е случвало, но на „Стражари и Апаши“ например сме играли до един и половина - два, из целия квартал, така че, отново, не виждам какъв ви е проблема :grin: Що се касае до останалите глупости, които вменявате, за родителски малоумия, то дайте първо някакъв пример от действителността, да видим точно къде, кога и как се е случило, за да разберете и какво е последвалоИ аз съм играла до 12 часа вечерта. Само че тогава задължително трябваше да сме пред блока, а поне един родител дежуреше по балконите, за да ни наблюдава какво правим.
Със сегашния си акъл, бих казала, че макар да са ни наблюдавали родители, белята е могла да стане за секунди. Време, в което родителите ни не биха могли да реагират навреме. А игрите преспокойно сме могли да ги играем и през деня.

03-07-2010, 18:33
Разбира се, едно е да имаш избор, а съвсем друго е да нямаш. И особено на тази възраст, когато е изключително важно човек да се учи самостоятелно да взима решения и най-вече в нови, неопределени ситуации, просто да те лишава държавата от подобно нещо е все едно да те лишават от собствената ти личност. Защото и в 8:30 да се прибираш всяка вечер и да си лягаш в 9, пак е важно да знаеш, че е защото ти си го решил. И че това, все пак, винаги може да се промени по твой избор, ако, разбира се, вашите не възразяват :grin:

Wrathchild
03-07-2010, 21:55
Ама, гледай сега.
Аз искам да имам избора дали да грабя банки или да не го правя. Ама пусто, държавата ми забранява.

Nakadah
03-08-2010, 01:37
Ама, гледай сега.
Аз искам да имам избора дали да грабя банки или да не го правя. Ама пусто, държавата ми забранява.

ставаме 2-ма 8-)

03-08-2010, 04:58
...
Аз искам да имам избора дали да грабя банки или да не го правя. Ама пусто, държавата ми забранява.[/b]
Да ограбиш банка е престъпление, защото нарушаваш правата на други -- собствениците на банката, акционери и съответните вложители.. -- така че кой оспорва правото на държавата да ти отнема подобен престъпен избор? Напротив, порядъчните хора имаме полза от намесата на държавата в такива отношения и ти като си престъпник, трябва да лежиш в затвора, за да може ние, добрите, да си се забавляваме спокойно когато поискаме :grin:

Wrathchild
03-08-2010, 12:53
:lol:
Излизането след 10 часа от непълнолетни също е незаконно.
Добре, хайде не толкова фрапантен пример. След като е в правото на родителите да решават, защо тогава не се легализира продажбата на алкохол на непълнолетни?

PainMonopoly
03-08-2010, 13:57
За продажба на алкохол и цигари на непълнолетни трябва да се налага не глоба, а затвор! И да се правят редовно проверки, така че тези които го правят да ги хванат. За мен това е най-важното.

03-08-2010, 14:18
За продажба на алкохол и цигари на непълнолетни трябва да се налага не глоба, а затвор! И да се правят редовно проверки, така че тези които го правят да ги хванат. За мен това е най-важното.
Достатъчно е да им отнемат лицензите, да им затварят търговските обекти -- заведения, дискотеки, магазинчета.. -- без никакъв компромис, както е в нормалните държави. Тогава естествено би отпаднал и основния им аргумент за задължителен вечерен час; та затова попитах (http://www.teenproblem.net/f/viewtopic.php?p=6921680#6921680), защо мислите, че при нас държавните отново се опитват да правят точно обратното

Nakadah
03-08-2010, 17:36
...
Аз искам да имам избора дали да грабя банки или да не го правя. Ама пусто, държавата ми забранява.[/b]
Да ограбиш банка е престъпление, защото нарушаваш правата на други -- собствениците на банката, акционери и съответните вложители.. -- така че кой оспорва правото на държавата да ти отнема подобен престъпен избор? Напротив, порядъчните хора имаме полза от намесата на държавата в такива отношения и ти като си престъпник, трябва да лежиш в затвора, за да може ние, добрите, да си се забавляваме спокойно когато поискаме :grin:

а кой плаща затвора бе?

dessssi
03-15-2010, 16:50
И да сложат пак никой няма да го спазва... иначе съм ЗА

+++ :)

vas4e3to0
03-15-2010, 17:44

Като цяло си права, но може и да се помисли по друг начин.. Иначе мойто мнение е подобно.. Гласувах с "Без мнение", тъй като моите родители винаги си ме пускат до 21.00ч. при приятели или където и да е, но до 21.30 Аз трябва да съм си у нас, защото иначе лошо ме чака.. Работата е че не всички родители правят така и държат децата си под контрол.. Давам пример братовчед ми-излиза от 22.00 и се прибира в 4.00 и после питай го за к'во изкарва 3-ки и 4-ки? Просто това не е нормално.. Сега когато чичо си е у тях и се върна от Германия, така яко си го държи под чехъл, че той не смее да излезе навън.. Въпросът е защо трябва да се намеси и втори човек, че да спре тези глупости? Вината е, че леля е накрак от 9.00 до 22.00 и няма как да го държи под контрол.. А за глобите съм НАПЪЛНО, АБСОЛЮТНО възмотени.. Глупости, пълни глупости.. Ще ми искат те 500лв. та и повече, защото не съм се прибрала до 22.00ч.. Ми 'де ша спъ, за да не ми глобят семейството? В дискотеката? :? И ся ше почнете с тъпите коментари "Ми да си се прибрала до тогава и т.н.", ми ако ми е било хубаво и съм се захласнала? Няма през няколко минути да си гледам телефона, я.. А дискотеките през времето от 22.00 до 1-2.00ч. какво ще правят? Те нали все 14-15г. ходят на дискотеки.. :?

Wrathchild
03-18-2010, 04:34
Точно все 14-15 годишни ходят на дискотеки. Тооочно.
Ходят, ама на детски, които затварят в 9 часа. В останалите не се допускат лица под 18 години.
И да, след като имаш вечерен час, ще си гледаш телефона и ще се съобразяваш. Явно наистина трябва да ви се бръкне по-дълбоко в джоба, за да се усетите.

03-18-2010, 16:28
...
И да, след като имаш вечерен час, ще си гледаш телефона и ще се съобразяваш. ...[/b]
Ма гледай си ти телефона и си се съобразявай. Какво си седнала да ни учиш нас. Ето пролетта вече настъпва и сега започва готиното :grin:

Wrathchild
03-18-2010, 18:06
Ама за кой път да ти казвам, че аз пълнолетие си имам и да не ме гледаш мен?
Ма на някой друг, а не на мен. Не моите родители ще глобят, а вашите, вие си правете сметката ;) Като ви олекне с 500 лв джоба и като няма пари за дискотеки и дрешки, да ви видим.

03-18-2010, 19:48
Преди няколко дни прочетох, че са глобявали защото ги хванали децата късно в питейни заведения, дискотеки и пр., за което се разбрахме, че донякъде е нормално, въпреки че в нормалните държави (пак) не глобяват родителите на децата, а глобяват и то с многоцифрени суми собствениците на такива заведения (от което, забележете, че и бюджета печели повече) и ако се повтори направо ги затварят. Така че, нека, който е луд, да плаща за прегрешенията на други. За останалите има достатъчно адвокати, които само това и чакат като от него си изкарват прехраната и не случайно напр., повтарям, България е първенец по осъдителни в Страсбург :-P

evchetobg
03-18-2010, 23:19

po tvoita logika ne trqbva da ima i policiq. Nali mama i tate trqbva da vyzpitat deteto da ne krade, lyje i drusa...
ama eto che nqkoi pyt ne stava.

03-19-2010, 04:01
Аз съм напълно съгласен, че законадателството е тъпо и в случая полицаите също би трябвало да се срамуват да го прилагат. Иначе какво значи да пречиш на хората пред НДК например да си карат до късно, освен че ти си нередовния :smt001

Wrathchild
03-19-2010, 09:09
За заведенията съм съгласна, че и те трябва да се глобяват. И доколкото знам се прави.

SmileyFace
04-05-2010, 17:02
Аз съм твърдо ПРОТИВ този закон :?
Не мисля че всички трябва да се поставят под 1 общ знаменател - аз не съм от пиклите,които ходат на дискотеки,напиват се на животно и незнаят кво праат!Т'ва че те си нямат глава на раменете,както се казва,незначи че заради такива недорасли на ум хора и останалите трябва да си патят...А и относно тази тема мисля,че родителите трябва сами да преценят до колко е озряло детето им и до колко часа може да седи :-s

DqVoLsKoJeLaNiE
04-09-2010, 18:33
Ами, не са прави, че през лятото, тези които не са навършили 14 трябва да са вкъщи в 20...Навън е още приятно по това време(лятото)...Незнам, според мен не е честно спрямо тях, може да увеличат на 21-22... Иначе, наистина, за тези които са над 14 след 22 часа да са вкъщи е напълно приемливо, защото е грозна картинка разни не особено трезвени индивиди да се разхождат из улиците. :)

YouDontKnowMe
04-09-2010, 18:43
За.
Малките не можем да се контролираме. Понякога и родителите ни не могат . Даже по-строг контрол трябва да има.