- Форум
- Новини и съобщения
- Новини и съобщения
- Вечерен час за децата
На първо четене беше объден проект за промени в Закона за закрила на детето
Дете, което не е навършило 14 години, не може да излиза без придружител след 20.00 часа. Вечерният час, след който не могат да са сами на обществено място тийнейджърите между 14 и 18 години, е 22.00.
Това предвижда проект за промени в Закона за закрила на детето, внесен от Министерския съвет, който депутатите обсъдиха на първо четене.
Родителите, настойниците и попечителите са длъжни, ако не могат сами да придружат децата си на обществени места, да им осигурят пълнолетен придружител.
В противен случай ги заплашва имуществена санкция от 300 до 500 лева, а при повторение на нарушението глобата е от 500 до 1000 лева.
Вносителите на проекта предлагат да се забрани разгласяването на сведения и данни за дете без съгласието на неговите родители или законни представители.
Увеличават се санкциите за търговци, които продават алкохол и цигари на непълнолетни - от сегашните 1000 до 2 хил. на 2 до 4 хил. лв.
В законопроекта е въведена нова санкция за установяване на повторно нарушение - временно спиране на дейността за определен срок, но не по-дълъг от една година.
Завишение на глобите има и за лица, които са допуснали дете в търговски обект от 22.00 до 6.00 часа без пълнолетен придружител - от сегашните 1000 до 2000 лв. на 2000 до 5000 лева. При повторно нарушение санкцията е от 5 до 8 хил. лв. По-високи са и останалите предвидени в закона санкции.
Предлага се въвеждането и на хармонизиран телефонен номер с национално покритие за информиране, консултиране и помощ на деца.
Какво мислите?
това е глупост.
http://www.teenproblem.net/f/viewtopic.php?t=220394
една велика тема
Боже,който си на небето,върни ни 2pac и си вземи Джъстин Бийбър!!!!
Напълно съм съгласна! Трябваше отдавна да го приемат този закон. Не може по улиците след 22:00 да се разкарват пияни девойчета с техните компании. Не само, че е грозна гледка ами и родителите имат вина, че са ги пуснали.Малко повече контрол от тяхна страна, но като гледам в днешно време едва ли...
Добре, че приеха закона, въпреки че едва ли ще ги спре.
За хубавите неща трябва време, докато прекрасните се случват внезапно!
P.S. Момиче съм
http://www.teenproblem.net/f/profile...file&u=1044839 - BANNED
Винаги е имало вечерен час, но много хора не знаеха този факт или просто не го спазваха, тъй като властите не правят нищо, за да следят дали се спазва.
"За" него съм, омръзна ми от пияни, повръщащи пикльовци из заведенията. Изобщо не е глупост, а нормална и адекватна мярка.
В момента няма, защото никой не се интересува, а пикльовците се правят на велики и говорят как "никой не може да ги спре и да им забрани да излизат". Но повярвай, наложат ли една-две по-солени глоби на някое семейство, много бързо ще започнат да спазват закона. А героите, които твърдят , че нищо не може да ги спре ще си стоят вкъщи. Няма родители с излишни и големи суми пари, които да ги 'хвърлят на вятъра'.Добре, че приеха закона, въпреки че едва ли ще ги спре
Ako trugnat da globqvat 6e se opravqt ne6tata, ako ne 6e si ostane su6tata pumiq
The Spark
Попринцип съм " за " този закон . Трябва да има някакъв контрол в държавата ниПросто вече всичко толко се е прецакало и гледаме какви ли не изпълнения на 12-13 годишни деца
Обаче не вярвам , че ще се оправи , някак си ми се вижда невъзможно някой да се захване сериозно с тази задача , да обикаля по улиците и да търси деца под 14 годишна възраст без придружител .
![]()
"ЗА" съм. Крайно време е някой да ги вкара в пътя. И ние бяхме малки и твърде трудни, но пак имахме уважение към по големите. Днешните 13/14 годишни не зачитат никого. Не всички са такива, но пък ще трябва да го изтърпят. Родителите наистина нямат време за децата си и да им следят действията, но дано сега успеят да приложат малко адекватна сила. Ако те сами не спрат децата си, едвали и държавата ще успее. Тъпо е, че слагат глоби, защото има родители които са на такава работа, която не им позволява непрекъснат контрол и по някога ще са нощна смяна, а децата един бог знае къде. За жалост в България трудно ще навлезе детегледачката и почти съм убедена, че тя няма да може да се оправи с един тинейджър и няма определено да има някакъв респект към нея. Всичко хубаво го приемат ама не мислят за изпълнението, по клоня да наказват децата, а не родителите, но няма да намерят начин за прилагане на други мерки.
И да сложат пак никой няма да го спазва... иначе съм ЗА
When you left I lost a part of me It's still so hard to believe Come back baby please, cause wE belong together !!
Това според мен е без никаква перспектива ...
Няма смисъл от такива ограничения, ако самите родители не възпитавам и не налагат някакви граници
Държава си е държава, но семейството е по-важно и ценно
Internet,Football,Friendship,Travel,Cinema,Animals ,Movies,Music,Horror movies,Love
Абсолютно съм съгласе!!! Ако децата не са възпитани като хората то и до 8 да е вечерния час, пак няма да се спазва и гледката ще бъде много тъжна по - улиците и повечето заведения...
Абсолютно съм съгласен!!! Ако децата не са възпитани като хората то и до 8 да е вечерния час, пак няма да се спазва и гледката ще бъде много тъжна по улиците и повечето заведения...
По принцип съм за,защото аз съм на 15 и са прибирам в 8 и половина,а някъв малък мухльо на 11 ше ми са прибира в 1.аре без такива,а
http://www.teenproblem.net/f/viewtopic.php?t=220394
една велика тема
Боже,който си на небето,върни ни 2pac и си вземи Джъстин Бийбър!!!!
Дразня се на подобни закони...
Държавата ще определя в колко часа да се прибирам...
Наще за какво са?!Те са хората, които ме издържат, не съм на социални помощи за да се съобразявам с тъпото законодателството...
Като ми се стои на вън ще си стоя, не го правя с незнанието на наще, напротив...
Не искам официално да се налагат ограничения.
Who doesn't long for someone to hold
Who knows how to love you without being told
Somebody tell me why I'm on my own
If there's a soulmate for everyone
В момента съм "против",но след 2 години когато навърша 18 сигурно ще сам "за"![]()
Напълно подкрепям идеята...след 22часа децата вкъщи
i protiw i za
Итал. Посланик: Да Бъдеш Алфист Това Е Религия
![]()
![]()
![]()
Lancia
Alfa Romeo
Мотори
Защото нямаш 18 за това си против, нали?!Първоначално написано от Seducti0n
Аз също нямам 18, но съм ,,ЗА''. Ако ти харесва гледката 10 годишни пияни деца към 22:30 ок, няма проблем, но се съмнявам!![]()
Първоначално написано от ScionOfStorm
Крайно време беше да се въведе ред в тая пропаднала държава.Като не са ни наред толкова неща,то поне едно от едно да се оправят.
Каква е разликата, дали ще са пияни след 10 и 30 или по-рано. Аз така или иначе вечер не излизам по центъра, ами си стоя в квартала, така че за мене няма проблем, ама все пак съм против.
ЗА вечерния час...деца да се разхождат посред нощите просто не е нормално.Като си навършат пълнолетие да си правят квото си искат.До тогава родителите и държавата носят пълна отговорност за тях.
Заради някакви тъпи и безсъвестни лапетии едва ли не съм наказан да се прибирам до 10? Няма такава държава просто! Знам за закона доста отдавна но едва наскоро разбрах че е въведен.Много ми пука на мене за гледката как 11-12 годишни деца са пияни-имат родители живота си е техен..ДА СЕ СПАСЯВАТ ! Ако искат да умират но явно заради такива лекенца и на тея които не са виновни е наложен тоя вечерен час..несправедвливост но ще свикваме..
Само не знам какво можете да правите след 10 часа, при положение, че нямате определената възраст, бихте ли ми обяснили? Дето протестирате срещу държавата. Що не се поинтересувате как е в другистрани. Дали на 14-годишните им е позволено да ходат където си искат в който си искат период от денонощието. Ае, кога ще отварят границите с Марс, че да се изселят малко хора от тая Земя...
ами съгласна съм до някъде,ама до някъде не,защото примерно лятото,когато не сме на даскало и какво няма да ти седя до 10 я...аз да не съм на 2,пък и не вярвам,че повечето ще се прибират навреме,вярно ще има глоби,амаа все пак не виждам смисъл,ако това продължава и лятото![]()