.

Нормално ли е да… Въпроси, които вълнуват момичетата

Жените могат да бъбрят с часове на най-различни теми. Но когато стане дума за интимност, често са склонни да мълчат. Затова тук ще откриеш отговори на най-важните въпроси за женствеността. Не само за момичета! … имам бяло течениеНяколко месеца преди

Нормално ли е да… Въпроси, които вълнуват момичетата

Жените могат да бъбрят с часове на най-различни теми. Но когато стане дума за интимност, често са склонни да мълчат. Затова тук ще откриеш отговори на най-важните въпроси за женствеността. Не само за момичета!

… имам бяло течение
Няколко месеца преди да получи първата си менструация всяко момиче получава белезникаво течение – това е напълно нормално. Когато течението добив кафеникав или кървав цвят, това е знак, че скоро ще настъпи и първата менструация. В останалите случаи лекото течение също не бива да те притеснява, защото течността във вагината се обновява непрекъснато. Твърде често обаче то е знак за наличие на инфекция, която налага определена медицинска намеса. Не се опитвай да установиш диагнозата си сама и в никакъв случай не си предписвай самолечение. Най-доброто, което можеш да направиш, е да отидеш на гинеколог.

… чувствам сърбежи и дразнене
Сърбежите и чувството на пареща болка показват, че нещо не е съвсем наред. Най-честата причина за подобни проблеми са безобидните гъбички. Но въпреки това в този случай намесата на лекар е необходима. Гинекологът ще ти предпише вагинални таблетки или мехлем и съвсем скоро отново ще си напълно здрава. Опасност от заразяване най-често съществува в плувните басейни или по време на секс. В последния случай е особено важно и приятелят ти да се подложи на лечение, за да не те зарази отново.

… се страхувам от преглед при гинеколог
Лекият страх е напълно нормален. Повечето момичета се чувстват точно така. Все пак този тип прегледи са доста интимни, но все пак са… просто прегледи… Можеш да бъдеш абсолютно сигурна – след първото си посещение при гинеколога ще се убедиш, че няма нищо страшно. Най-добре е, още когато се обадиш, за да си запишеш час, да обясниш, че това ще е първото посещение за теб и си леко нервна. Докато си при лекаря, не се стеснявай да питаш за всичко, което те интересува. Когато се отнася за теб, няма „тъпи“ въпроси. И със сигурност е по-добре да получиш компетентен отговор, а не да се заблуждаваш от неясни „консултации“ с приятелки.

… се нервирам от всичко
Понякога е просто нетърпимо, но за съжаление е факт. Бързата смяна на настроенията (и хормоните) е част от порастването. Днес, повече от всякога, ти твърдо отстояваш собственото си мнение, кипиш от идеи и имаш високи очаквания – и към себе си, и към околните. Дразниш се от това, че вашите все още те приемат за дечко, но същевременно понякога ти самата отново се чувстваш като малко момиченце. Несигурна си, недоволна и ужасно раздразнителна. Това е супернеприятно и е нормално да те нервира. Но спокойно, тези настроения отминават. Скоро всичко ще бъде много по-добре!

… получавам менструацията си със закъснение
В началото е напълно нормално менструацията да не е съвсем редовна. Причината е проста – през пубертета тялото ти трябва да се справя с прекалено много задачи. Понякога е невъзможно да се свърши всичко наведнъж. Затова са необходими около две години (понякога дори повече), докато цикълът ти се стабилизира. Кървенето може да е по-силно или по-слабо, да трае по-дълго или по-кратко. Често разстоянието между месечните цикли също е различно. Няма причина за тревога! Всичко това е доказателство, че развитието на твоето тяло се движи на пълни обороти.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...