.

Любовта на великите - част 4

Жорж Санд и Шопен --------------------- Една от най-обаятелните и скандални дами на 19-ти век, френската писателка Жорж Санд /с рождено име Орор Люсил Дюпен, е имала няколко любовни връзки, най-известни от които са с композитора Фредерик Шоп

Любовта на великите - част 4
Жорж
Санд и Шопен
---------------------


Една от най-обаятелните и скандални дами на 19-ти век, френската писателка Жорж Санд /с рождено име Орор Люсил Дюпен, е имала няколко любовни връзки, най-известни от които са с композитора Фредерик Шопен и поета Алфред дьо Мюсе.


По онова време, когато разводът е  много рядко срещан,  Жорж Санд се развежда със съпруга си и изумява обществото с нестандартното си поведение. Мъжкият псевдоним е допълван  от любимите й пури, които пуши и панталоните, които носи.


Любовта й с Алфред дьо Мюсе трае две години, но остава да тлее цял живот. Стихийните емоции им донасят повече болка отколкото удовлетворение. Жорж се разболява, а Алфред  гуляе и едва не умира от опиум и алкохол. Карат се, разминават се, поетът излива мъката си в стихове. Умира едва на 47-годишна възраст.


На 33-годишна възраст Жорж среща Шопен. Техният 10-годишен роман е странен и сложен. Увлечението започва през 1838 година. Двамата заминават за остров Ямайка, но там разклатеното здраве на пианиста се влошава още повече. Прекарват летата в имението на Санд в Ноан, на 300 км от Париж, където и двамата създават голяма част от произведенията си. Разделят се през 1848 година след свада, в която е замесена дъщерята на Жорж - Соланж. Някои приписват на Шопен и Соланж любовна авантюра, други пък смятат, че отношенията им са като между  баща и дъщеря.

Композиторът умира в Париж през 1849 година от туберкулоза, едва на 39 години. Погребан е в гробището "Пер Лашез", но съгласно предсмъртното му желание,  сърцето му е пренесено в Полша и зазидано в църквата "Светият кръст" във Варшава.    

Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...