.

Митове и погрешни схващания за венерическите болести

Митове и погрешни схващания за венерическите болести
Снимка: Dreamstime

Сексът доставя удоволствие и на двамата партньори, но той може да доведе и до редица здравословни проблеми, ако не използвате презервативи. Половопредаваните болести са десетки, но добрата новина е, че повечето от тях са лечими и специалистите ги диагностицират все по-лесно. Колкото повече се говори за болестите обаче, толкова повече митове и погрешни схващания се появяват. Нека видим кои са най-разпространените и на кои е време да спрем да вярваме:

 

Мъжете, които са имали няколко пъти гонорея, стават импотентни – ако болестта се хване навреме и се лекува адекватно, тя няма да се отрази на мъжката потентност. Ако обаче не се лекува, гонококите се придвижват нагоре по половите пътища и наистина могат да доведат до безплодие.

 

 

Хламидиозата е нелечима – това е най-често срещаната болест, като почти 70% от полово активните хора са я прекарвали поне веднъж в живота си. Хламидиозата е лечима, стига болният да се лекува правилно, като използва антибиотици и имуностимулиращи препарати. Неправилното лечение може да доведе до безплодие при двата пола.

 

Гонореята и сифилисът се предават изключително лесно – има хора, които смятат, че могат да се заразят, ако ползват басейн или джакузи с болен човек. Истината е, че микроорганизмите, които предизвикват венерическите болести, остават жизнеспособни върху влажната хавлия в продължение на няколко часа. Ако обаче спазваш елементарна хигиена и не използваш чужди вещи, няма опасност от заразяване.

 

Заразяването не може да стане от първия път – има минимален шанс да не се заразиш, като правиш секс с болен партньор, но този шанс клони към нулата. За да не излагаш здравето си на излишен риск, трябва винаги да правиш секс с презерватив.

 

Само с един анализ може да се определят всички налични болести – полимерни верижни реакции е един от новите методи на съвременната диагностика, който наистина може да диагностицира причината за болестта. Той обаче не е 100% надежден, защото има вариант човек, който преди време е боледувал от хламидиоза да има следи от заболяването, но вече да е здрав. Затова е нужно да се направи серотоничен, бактериологичен, културален, бактериоскопичен или друг анализ, за да се установи процината.

 

Има методи, които намаляват риска от заразяване – за съжаление, такива неща не съществуват. Ако правиш секс без презерватив или той се скъса по време на акта, няма какво да направиш, ако партньорът ти е болен, освен да се молиш по някаква случайност да не си се заразил.

 

Някои микроорганизми могат да проникнат и през презерватива – кондомите предпазват от болести, предавани по полов път, но не на 100%. Жената може допълнително да се предпазва, като използва таблетки, свещички или крем.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...