.

Истината за някои контрацептиви

Истината за някои контрацептиви
Снимка: freedigitalphotos.net

Много хора твърдят, че контрацептивните средства вредят (тук не става дума за презервативите). Ние ще отговорим на някои въпроси относно хормоналната контрацепция като акцентираме на истинските рискове, които са реални, въпреки че се случват рядко.

 

Противозачатъчните увеличават ли риска да получиш инфаркт? Според британско откритие оралните контрацептиви, съдържащи едновременно естроген и прогестин, могат да повишат риска от сърдечен удар или инсулт с повече от 80%, главно заради естрогена. Всъщност дори да пиеш комбинирани хапчета, изследвания показват, че опасността от инсулт или инфаркт е 100 пъти по-малка от 1%, ако си млада и нямаш утежняващи здравето фактори. Това доказва колко безопасни са тези противозачатъчни.

 

 

Има ли връзка между хапчетата и рака на гърдата? Някои проучвания твърдят че оралните контрацептиви могат леко да увеличат риска ти от рак на гърдата. Опасността е изключително ниска, а при младите жени - тези, които най-вероятно пият хапчета - процентът е най-малък. Това значи, че реалният риск е сведен до абсолютен минимум. А дори да е повишен, той изчезва в момента, в който спреш приема на хапчетата.

 

Водят ли хормоналните контрацептиви до поява на инфекции? Жените, използващи хормонални контрацептиви, получават стафилококова инфекция почти два пъти по-често от останалите. Всъщност присъствието на тази бактерия в организма не е задължително да те разболее. Много хора я носят, без дори да знаят. Така че наличието на стафилококова бактерия заплашва от инфекция много малък брой жени.

 

Водят ли инжекционните контрацептиви до остеопороза? Контрацептивните инжекции могат да предизвикат намаляването на костната плътност, което означава, че тези, които използват този метод са изложени на по-голям риск от счупвания и остеопороза в по-късен етап от живота си. За щастие костната плътност се възстановява, веднага щом спреш инжекциите.

 

Може ли спиралата да пробие матката? Изследванията сочат, че перфорациите се срещат при 0,4 пъти на всеки 1000 поставяния. Пробиването обикновено се случва още в момента на поставянето, причинявайки кървене или болка ниско в корема и лекарите го забелязват веднага. Спиралата се маха и се чака една седмица матката да се възстанови, преди да се повтори процедурата. Ако не бъдат разпознати на момента, някои перфорации изискват хирургическата манипулация – използва се малка камера за намиране и отстраняване на спиралата. Никоя марка спирала не е по-опасна от друга.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...