.

Ново проучване: Мъжете плачат след секс

Те също са чувствителни и емоционални

Ивета Иванова
Ново проучване: Мъжете плачат след секс
Снимка: Pexels

Дори в 21 век и с много иновации около нас, обществото пак живее с някои стереотипи. Например, финансовото благополучие, физическата сила, бирата и футболът са запазена марка на мъжете, а чувствителността, емоциите, плача, грижите за дома са типични за жените.

 

Естествено, тези клишета многократно се разбиват и не всеки вярва в тях на 100%. Ново американско проучване се фокусира именно върху чувствителната страна на мъжете. То доказва, че е съвсем нормално за мъжете да плачат след секс.

 

Според изследователи от Технологичният университет на Куинсленд, мъжете плачели на романтични сцени от филми и сериали, точно толкова често, колкото жените. Проучването се фокусирало най-вече над състояние, наречено пост-сексуална дисфория.

 

Дисфорията е форма на болестно потиснато настроение, характеризира се със злоба, мрачни мисли, раздразнителност, или обратното на еуфория. Пост-сексуалната дисфория се описва като състояние, в което, малко след секс, човек се чувства тъжен, нервен, раздразнен и дори започва да плаче.

 

Според BuzzFeed News 46,2% от жените са страдали от такова състояние в някое време от живота си. Как стоят нещата за мъжете? Били са разпитани 1200 мъже от цял свят и 41% от тях признават, че също са изпитвали подобно нещо. Вижда се, че разликата с жените е минимална, което обяснява, че силният пол е също толкова чувствителен. Дори 3-4% от мъжете са казали, че това състояние при тях е перманентно.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...