.

Компютърът може да ни побърка

  Изследване показва, че работещите с компютър страдат от нов тип заболяване, наречено "Синдром на пясъчния часовник". Името идва от напрегнатостта, която предизвиква взирането в пясъчния часовник или  в компютъра, когато г

Още подобни новини
Компютърът може да ни побърка
&nbs
; Изследване показва, че работещите с компютър страдат от нов тип заболяване, наречено "Синдром на пясъчния часовник".

Името идва от напрегнатостта, която предизвиква взирането в пясъчния часовник или  в компютъра, когато го чакаме да "включи" какво искаме от него. На всеки от нас се  е случвало да изкризи по време на работа, когато  умната машинка отказва да извърши подадената команда или пък го прави със скоростта на костенурка.

Главната причина да изпадаме в стрес е ограниченото време, с което обикновено разполагаме за извършване на някаква работа.  Според въпросното изследване, средният потребител  прекарва по около 13 минути на ден в очакване компютърът му да спре да мисли и да започне да действа.


Социалните мрежи и сайтовете са доста "тежки" за по старите компютри. А повечето български служители работят именно на такива.  Те  имат нужда от високоскоростни компютри, но за тях шефът трудно отваря кесията, особено пък  сега, в кризата. И ето че трябва да се задоволим със стария технологичен отпадък.


Всеки знае обаче, че  причина за всички болести са  нервите. Затова и стресът може да доведе до много сериозни последици.


Италианците са измислили интересен  начин  за справяне с технологичния стрес. Тъй като разговорите с мобилни телефони и работата  с компютър  довеждат до раздразнение, те са обявили деня 21 март за национален ден без нови технологии. Това е инициатива на неправителствената организация "Нетдипенденца", което в превод означава "Зависимост от интернет".  21 март - това е датата на настъпването на пролетта.


Всъщност как можем да се справим  с раздразнението пред компютъра? Според психолозите,  на помощ ще ни дойдат бонбоните и дъвката, така можем да изгоним стреса.   


Оказва се, че най-стресирани са служещите с сферата на образованието, здравеопазването, журналистите и мениджърите в частни компании. Това  пък са заключенията на публикуван доклад на испански психолози.


  

Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...