.

Мишката май отива в пенсия?

Вече се говори, че компютърната мишка вече е остарял посредник между човека и компютъра. Затова руски  учени от Московския физико-технологичен институт смятат, че  е въпрос на време тя да остане само спомен. Според учените,  мн

Мишката май отива в пенсия?
style="font-size: 10pt; font-family: Verdana; color: rgb(0, 0, 0); background-color: transparent; font-weight: normal; font-style: normal; text-decoration: none; vertical-align: baseline;" id="internal-source-marker_0.3786426408537046">Вече се говори, че компютърната мишка вече е остарял посредник между човека и компютъра. Затова руски  учени от Московския физико-технологичен институт смятат, че  е въпрос на време тя да остане само спомен.

Според учените,  много по-удобно е  да използваме  собствената си  ръка.  Ето защо специалистите са разработили  програма, с помощта на която ще се разчитат  жестовете на ръката  и  ще се превеждат като команди за графичния редактор.

Новата система  разпознава жестовете  на основата на построяването на геометричния  скелет на ръката. Така се нарича системата от линии, които компютърът ‘вижда’ като силуета на дланта. В  нея еднозначно е определен всеки пръст на ръката, което позволява на компютъра бързо и точно да разчита жестовете.

Засега броят на жестовете е малък, но учените работят над това, да се адаптира съществуващият метод за работа с триизмерен модел на ръката.

Така системата ще позволи да се разпознават стотици жестове, а също така да се манипулират триизмерни обекти.

Според руските учени, над изобретението работят учени от цял свят, но повечето технологии са свързани със специална ръкавица, която се поставя върху ръката. Докато програмата на руснаците може да разпознава нормалната човешка ръка. 

Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...