.

Робот помага в подреждането на стаята

Робот помага в подреждането на стаята
Снимка: sxc.hu

Учени от университета Корнел създадоха робот, който ще може да подрежда и разтребва стаята, като помни точното разположение на всеки един предмет. Алгоритмите, които са разработени от екипа, позволяват на умната машина да преценява какво да прави с всяка вещ, като ще може сама да взима правилните решения. 

 

"Обучихме робота така, че да не се налага да търсите обувката си в хладилника, коментира един от участниците в разработката Ашутош Саксена. Учените и преди са конструирали "механични прислужници", но те бяха с много по-ограничен умствен багаж. Те можеха да разтребват и да слагат вещите само на едно място – примерно в шкафа."

 

 

Новият робот разпознава предметите, като ги подрежда на точните им места, които запомня при подредена стая. Той има 98-процентна успеваемост при подреждането.

 

Умната машина филмира стаята с 3D фотокамера. Снимките се наслагват, за да се получи панорамно изображение на помещението. Роботът го разделя на секции и алгоритъмът го насочва кой предмет на кой сектор пасва.

 

Той е обучен да разпознава вещите според тяхната форма и да отгатва кое разположение в сектора е добро за тях и кое – не. Накрая роботът си изготвя графична симулация за финалното месторазположение и премества предмета  именно там.

 

(БТА)


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...