.

Създадоха телевизор, излъчващ миризми

Създадоха телевизор, излъчващ миризми
Снимка: sxc.hu

Рекламите на пържено пиле и ароматно кафе могат да станат още по-приятни и привлекателни за зрителите, тъй като японски учени създадоха първия по рода си телевизор, излъчващ миризми, съобщава в. “Daily Mail”.

 

 

Специалисти от Токийския университет по земеделието и технологиите обединиха усилията си за създаването на телевизионен екран, от който се излъчва мирис най-различни храни и напитки. Това става възможно благодарение на пелети от ароматен гел, разположени в четирите ъгъла на телевизора, и малки вентилатори, насочващи миризмите към дадена точка.

 

Въздушните струи, правени от вентилаторите, се сблъскват на точно определено място на екрана (там, където е разположена чашата с кафе от някоя реклама например) и създават илюзията, че мирисът идва именно от там. Ароматът се разнася бързо и идва в точния момент, в който на телевизора се появява самият му носител.

 

Засега иновативната разработка на японските учени може да излъчва във всеки един момент само една-единствена миризма. В бъдеще обаче се предвижда телевизионният екран да разполага с възможността да разпръсква няколко аромата едновременно.

 

Разработчиците на технологията смятат, че тя би могла да се използва широко в рекламната индустрия за направата на по-атрактивни билбордове например. Не е ясно, дали някой ден телевизорите, излъчващи миризми, ще влязат в домовете на хората, но съдейки по скоростта, с която се развиват днешните технологии, това звучи напълно възможно.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...
hristo99
преди 11 години
1
1
!
Отговори
Това не е практично. Представете си хол с телевизор, миришещ на mcdonalds, pervol, maggi, бензин и активия. Не е приятно, нали?
Страница 1 от 1